• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Indul a generikus program, jön a vaklicit

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Tizenegy új gyógyszert fogad be az OEP, amely kiszámíthatóbb ellátást vár az új rendelettől.

Kiszámíthatóbb gyógyszerellátás, a gyógyszertámogatás kiáramlásának visszafogása (eddig 33 milliárd forinttal többet fordított támogatásra az OEP az előirányzottnál), a lakosság pénztárcájának kímélése, valamint egyes, eddig nem kezelt betegségek hatékonyabb gyógyszeres terápiájának biztosítása a célja annak a rendeletmódosításnak, amely a Magyar Közlöny 89. számában jelent meg a 25773. oldalon. Az új rendelet egy hónapos csúszással, augusztus elsejétől lép életbe, több intézkedést tartalmaz abból a tizenegy pontos cselekvési tervből, amellyel a kassza kiáramlását kívánja kormány visszafogni, illetve egyes intézkedései már „megágyaznak" a Széll Kálmán Tervnek.

Az új jogszabály a kormány szándéka szerint a gyógyszerpiaci szereplők versenyével kívánja biztosítani a lakossági térítési díjak mérséklését a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszerek esetében (generikus program fő eleme), továbbá támogatni kíván olyan új készítményeket, amelyekhez eddig a lakosság támogatás nélkül juthatott hozzá.

Az új generikus szabályozás az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint október 1-jétől érezteti kedvező hatását, és több lényeges, alább ismertetett elemet tartalmaz.

Ha egy innovatív készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető, úgynevezett generikus készítmények léphetnek a piacra. Az új szabályozás szerint a generikus piacra lépő gyártóknak jelentősebb mértékű árcsökkentést kell benyújtaniuk az OEP-hez, ugyanis a korábbihoz képest átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb áron jöhetnek be a támogatási rendszerbe az új készítményeik. Ezzel elérhetővé válik, hogy az árcsökkentés nagyságával megegyező mértékű legyen a lakossági térítési díj csökkentése is.

Azoknál a gyógyszereknél, amelyeknél a szabadalmi védettség már több mint egy éve lejárt, a gyártói, nagykereskedői árverseny gyakorisága az eddigi negyedévről fél évre változik. Ez azt is jelenti, hogy egy adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül – ha a betegek a legkedvezőbb árú készítményt kívánják szedni – egy féléven keresztül ugyanazt a térítési díjat fizethetik, és nem lesz szükség a negyedévenkénti változtatásra. Más olvasatban úgy is lehet fogalmazni, hogy azok a betegek, akik pénztárcájuk kímélése okán hajlandóak ugyanazon hatóanyagú, de más gyógyszerre váltani fél év után, azok élvezhetik az árverseny hatását.

A gyógyszergyártók számára érzékeny pont a licitálás módjának megváltozása: eddig a licitálás során egymás árcsökkentését nyomon követhették, ám az új rendszerben úgynevezett vaklicit lép életbe. Ettől a lépéstől nagyobb árversenyt, s ezzel együtt csökkenő lakossági térítési díjakat remél a kormányzat.

A legkedvezőbb árú készítmények a közgyógyellátásban is elérhetőek lesznek, továbbá az adott hatóanyagra jellemző maximális társadalombiztosítási támogatást is megkapják. A biztosító azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek a referencia gyógyszer áránál 5 százalékkal drágábbak, 15 százalékkal alacsonyabb összegű támogatást biztosít – a preferált referencia ársáv kialakításával.

A rendelet az egészségügyi államtitkárság szerint megfelelő ellátásbiztonsági garanciát is ad, hiszen a preferált készítmények gyártóinak nyilatkozniuk kell arról, hogy az adott féléves időszakra vállalják a hazai lakosság gyógyszerellátását. Ha nyilatkozatuk ellenére esetleges gyógyszerellátási problémáról érkezik bejelentés az OEP-hez, a biztosító jogosult bevonni a következő legkedvezőbb áru gyógyszert a preferált körbe.

A szakállamtitkárság és az OEP nagyon fontosnak tartja, hogy a lakosság éljen azzal a lehetőséggel, hogy október 1-jétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérjék orvosuktól, gyógyszerészüktől a betegek.

Jelentős előrelépés, hogy a rendelettel tizenegy új hatóanyag válik elérhetővé, többek között a szívritmus zavarok, a szív-érrendszeri megbetegedések, a veseelégtelenség, gyulladásos eredetű rematoid arthritis, egyes onkológiai vagy csontritkulással járó betegségek kezelésében. Az elmúlt évben csak elvétve fogadtak be új gyógyszeres terápiákat, ezért is nagy előrelépés, hogy a betegek gyógyításában a terápia bővítéséhez új originális (szabadalommal védett) gyógyszerek támogatására nyílik lehetőség.

Legolvasottabb cikkeink