• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mályva Tükör - Szembenézés a méhnyakrákkal

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Január 22-28. között rendezik meg a XI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeit.

A programok a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet. Országszerte több mint 70 településen tartanak előadásokat a témában, jelképesen gyöngyöt fűznek, Budapesten pedig egy fotókiállításon is bemutatják a betegségben érintettek igazi érzelmeit - tudatta a Mályvavirág Alapítvány.

Mint írják, a méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata, az összes daganatos eredetű halálozás egytizedét teszi ki. Bár világszerte rengeteg nő életét követeli ez a betegség, Magyarországon rendkívül súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak, és közel ötszáz Édesanyát, Feleséget, Testvért, Barátnőt veszítünk el emiatt. Ezek a számok különösen súlyosnak számítanak annak tükrében, hogy a méhnyakrák okozta haláleseteket ma már szinte 100 százalékban meg tudnánk előzni.

A méhnyakrák kialakulásáért elsősorban a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A HPV-fertőzés igen gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban, ha a fertőzés hosszú hónapokig, több évig fennáll, abból rák alakulhat ki.

Bár a betegség évről-évre magyar nők százainak életét követeli, a tudatos megelőzést még mindig nem tartják elegen fontosnak. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

A betegség ellen a védőoltás és a rendszeres szűrés együttesen biztosítja a leghatékonyabb védelmet. Az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat lehetőséget biztosít arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és kezeléssel megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a HPV-fertőzés és a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. Kialakult méhnyakrák esetén pedig a korábbi terápiák mellett ma már biológiai terápiás kezelési lehetőség is elérhető.

Országos programok a megelőzési héten

Az  európai méhnyakrák megelőzési hét magyarországi szervezését immár negyedik alkalommal vállalta magára a Mályvavirág Alapítvány. A szervezet víziója, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt Magyarországon. Hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy felhívjuk a figyelmet a betegség veszélyeire, a megelőzés fontosságára, valamint a kezelési lehetőségekre. A megelőzési hét ideje alatt számos programmal készülnek a szervezők, ezek közül kiemelkedik a GyöngyPosta nevű kampány. Ennek során számos megyeszékhelyen, nagyvárosban és kis településen kerül a figyelem középpontjába a nőket sújtó daganatos megbetegedés és annak megelőzési lehetőségei, előadásokat és szakmai konzultációkat tartanak ebben a témában. Emellett a HPV elleni védelem szimbólumává vált mályvavirág gyöngyöt is fűzik, hogy ezzel jelképesen „összeláncolják" az ország minden pontját a betegség elleni küzdelemben. A kezdeményezéshez több mint 70 magyar település csatlakozott.

A méhnyakrák megelőzésére az Alapítvány a Mályva Tükör - Szembenézés a méhnyakrákban érintettek érzelmeivel - című fotókiállítással is felhívja a figyelmet, mellyel a fővárosi programsorozatot nyitották meg. Ha a betegség nem érint minket, hajlamosak vagyunk a daganatról pusztán statisztikai adatok tükrében beszélni. Balogh Alex fotográfus kamerája azonban a rák emberi oldalára világít rá, megörökítve azokat, akik keresztülmentek a betegséggel járó, iszonyú megpróbáltatásokon. Fotóin 12 érintett nő mutatkozik be, kiválasztva azon érzelmét, melyet a gyógyulás útján a legmeghatározóbbnak érzett. Az ő kálváriájuk elevenedik meg a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ 3. emeleti hídján, melyet január 29-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Legolvasottabb cikkeink