• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már a gondolat is jóllakathat

Egészségmagazin Forrás: MTI

Az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat - egyes amerikai kutatók szerint.

Ha gondolatban elfogyasztunk egy nagy finom tábla csokit, biztosan nem hízunk meg tőle, de jóllakhatunk - derült ki egy amerikai vizsgálat során. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat. A tudósok eredményeiket a Science című szaklapban mutatták be.

Eddig nemcsak a laikusok, hanem a tudósok körében is az a felfogás uralkodott, hogy ha elképzelünk egy kívánatos étket, az csak növeli az étvágyat. Úgy vélték, hogy az étel körül forgó gondolatok is hasonló idegi folyamatokat indítanak el, mint amelyek étkezés vagy az étel látványa, illetve illatának észlelése során lépnek mozgásba.

A pittsburghi eredmények szerint azonban a dolog sokkal bonyolultabb: a kósza gondolat növeli az éhséget, viszont ha részletesen és alaposan képzeljük el az étel elfogyasztását, akkor bizony csökken az étvágy.

Carey Morewedge, a kutatás vezetője és munkatársai néhány önkéntest megkértek, képzeljék el, hogy csokidrazsét esznek. Egy másik csoportnak meghatározott számú érme bedobását kellett elképzelnie. Végül mindkét csoportnak felkínálták a csokibonbont: aki korábban gondolatban már elfogyasztotta az édességet, az ezúttal kevesebbet vett. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy ők habituáltak, azaz hozzászoktak már az étvágy ingeréhez.

"A habituáció ebben az esetben olyan alapvető folyamat, amely meghatározza, mennyit fogyasztunk, mikor hagyjuk abba, és mikor térünk át másfajta étel fogyasztására" - mondta el Joachim Vosgerau, a kutatásban részt vevő professzor.

"Bizonyos szinten a tapasztalás egyszerű elképzelése is pótolja a valódi élményt. A mentális cselekedet és a tényleges tett, illetve tapasztalat között úgy tűnik, kisebb a különbség, mint azt eddig feltételezték" - vélekedik Vosgerau.