• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már lehagyta a parlagfű a csalánféléket

Egészségmagazin

A héten várható a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka, az összpollenszám legnagyobb részét országosan ez teszi ki.

A 34. héten átlagosan másfélszeresére emelkedett a pollenterhelés – a legerősebben (3-szorosára) Mosdóson. Az országos emelkedő tendencia alól kivétel Miskolc, Pest, Salgótarján és Eger. Azon a héten felváltotta a csalánfélék pollenszezonját a parlagfűé, melynek pollenszórása fokozatosan erősödik – a csúcsidőszak augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható - jelentette az Országos Környezetegészségügyi Intézet az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján.


Az összpollenszám legnagyobb részét országosan a parlagfű (Ambrosia) virágporszemei teszik ki (45%), és az állomások felénél is már a parlagfű van jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban. Heti összpollenszáma közel 4-szeresére emelkedett – Miskolc és Salgótarján kivételével, ahol magas, minden állomáson nagyon magas koncentrációban monitorozták, a legmagasabb értéket a héten szombaton regisztrálták, Mosdóson.

Az állomások felénél még mindig a csalánfélék (Urticaceae) pollenszemeit detektálták legnagyobb mennyiségben, országos viszonylatban összpollenszámuk (40%) azonban már a parlagfűé alatt van, annak ellenére, hogy az előző hetihez képest kis mértékben emelkedett – Zalaegerszegen és Veszprémben nagyon magas, a többi állomáson magas koncentrációban voltak jelen a csapdákban.

Változatlanul nagy mennyiségben van jelen a levegőben a kender (Cannabis) virágpora, összpollenszáma Békéscsaba és Veszprém kivételével mindenhol a harmadik legmagasabb – Nyíregyházán, Szolnokon, Szekszárdon és Pesten nagyon magas, a legtöbb helyen magas, Salgótarjánban és Miskolcon közepes koncentrációban detektálták.

Emelkedett a libatopfélék (Chenopodiaceae) pollenjének mennyisége is – 8 városban magas, 8-ban közepes, Szombathelyen és Salgótarjánban alacsony szintet ért el. Kevesebb, mint felére esett vissza az üröm (Artemisia) pollenszórása – magas szintet már csak Nyíregyházán és Veszprémben mértek, ettől eltekintve mindenhol közepes szintet monitoroztak. Másfélszeresére nőtt a pázsitfűfélék (Poaceae) összpollenszáma – Veszprémben nagyon magas, Nyíregyházán és Békéscsabán magas, 9 állomáson közepes, 6-nál alacsony koncentrációban regisztrálták.

Kis mértékben erősödött az útifű (Plantago) virágporszórása is – Zalaegerszegen és Szombathelyen közepes, ettől eltekintve alacsony koncentrációban, illetve Miskolcon nem volt jelen a csapdákban.


Kis mértékben csökkent az allergén gombaelemek légköri koncentrációja – 6 város kivételével mindenhol nagyon magas szintet mértek.