• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Már nem keresik az Év Orvosát

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A zsűri több száz orvos közül három szakembert emel ki, akik az Astellas díjat vehetik át hivatásuk elismeréseként.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly októberben meghirdetett Év Orvosa 2008 pályázati határideje január 18-án lezárult. A civil kezdeményezés életre hívói igen sikeresnek tartják a pályázatot, mert nagyon sok történet érkezett be, ezáltal a pályázat fő célja is megvalósul: a figyelem felhívása a jó orvos-beteg kapcsolat fontosságára. A zsűri több száz orvos közül három szakembert emel ki, akik az Astellas díjat vehetik át hivatásuk elismeréseként.


Több százan gondolták úgy, hogy meg kell írniuk saját gyógyulásuk, kezelésük történetét, melyek nem a betegségről, hanem a betegeket gyógyító kiváló szakemberekről, emberekről, emberi kapcsolatokról szólnak. Ez utóbbit tartják a legfontosabbnak a szervezők is, hiszen a cél nem más, mint megmutatni, hogy a pozitív orvos-beteg kapcsolat hogyan segítheti a betegek gyógyulását. Dr. Berencsi György, az Év Orvosa pályázat főszervezője szerint külön öröm, hogy a megkeresett orvosok többsége már hallott a pályázatról és a díjról.


A pályázat honlapja, a www.dijazorvosokert.hu látogatottsága a pályázat meghirdetése óta folyamatosan emelkedik, naponta százával keresik fel az oldalt az érdeklődők, elsősorban azért, hogy a történeteket elolvassák. Most is érdemes a honlapra látogatni, mert a történetek olvasása mellett szavazni is lehet azokra – hangsúlyozták a szervezők, akik a zsűritagok értékelésén túl nagyon fontosnak tartják a közönség véleményét is.


Az Év Orvosa pályázat alapítói, a kampány szervezői az összes, a történetekben szereplő orvost megkeresték, hogy járuljanak hozzá a róluk szóló történet közléséhez, a honlapon történő megjelentetéshez. Szinte minden megkeresett orvos pontosan emlékezett betegére, még akkor is, ha több évvel ezelőtt történt esetről volt szó. Többen külön kiemelték, hogy nagyon fontosnak tartják már a jelölést is, hiszen a betegek javasolták őket az elismerésre. Az orvosok is elmondták, hogy számukra nagyon fontos, hogy a gyógyító tevékenységük mellett emberi tulajdonságaikat is értékelik a betegek.


Az Év Orvosa 2008 pályázat szervezői a történetek beküldésének határideje után eljuttatják a beérkezett történeteket a zsűri tagjainak, akikre komoly munka és nehéz döntés vár. A bíráló bizottság tagjai a történetek értékelése során a következő tényezőket veszik figyelembe: empátia, elhivatottság, a jó orvos-beteg kapcsolat, odafigyelés és végül, de nem utolsósorban az orvosi kvalitás.


A díjátadóra február 17-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián. Az ünnepségre meghívást kapnak az elismert orvosok és családtagjaik, valamint az őket jelölők is, akik a díjátadó helyszínén indokolják meg részletesen döntésüket.

Legolvasottabb cikkeink