• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már szórja pollenjét a parlagfű

Egészségmagazin Forrás: Weborvos - OKI

A 28. héten lecsökkent a levegő pollenterhelése, a hárs pollenszórása véget ért, megjelent a parlagfű a csapdákban.

Tetőzött a városokban a pillangósvirágúak családjába tartozó japánakác virágzása, folyamatosan virágoznak a csalán– és pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, erősödött a kender és a libatopfélék pollenszórása, véget ért a hársé - jelentette az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata.


Az összpollenszám legnagyobb részét (77%) még mindig a csalánfélék (Urticaceae) virágporszemei adják, bár mennyiségük csökkent – 10 városban magas, 8–ban közepes szintet ért el. Lecsökkent a pázsitfűfélék (Poaceae) pollenkoncentrációja is – nagyon magas szintet sehol sem regisztráltak, a legtöbb állomáson közepes, Szegeden, Debrecenben és Mosdóson magas, Győrött, Veszprémben, Miskolcon és Salgótarjánban pedig alacsony szintet monitoroztak.

Kis mértékben csökkent az útifű (Plantago) pollenjének mennyisége is – a legtöbb helyen csak alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban, bár Békéscsabán, Kecskeméten, Debrecenben és Szolnokon közepes, Nyíregyházán pedig magas szintet mértek.

Az általános csökkenő tendencia ellenére kis mértékben emelkedett a kender (Cannabis) virágporának mennyisége – Szolnokon, Kecskeméten és Nyíregyházán közepes, a többi állomáson alacsony koncentrációban, illetve Pécsett és Veszprémben nem regisztrálták. Erősödött a libatopfélék (Chenopodiaceae) pollenszórása is – alacsony koncentrációban már minden állomáson monitorozták virágporszemeit.

Csökkent a lórom (Rumex) virágporának koncentrációja – a legtöbb városban alacsony szintet ért el, Pesten, Győrött, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen nem detektálták. Véget ért a hárs (Tilia) pollenszórása – országszerte már legfeljebb csak alacsony szintet ért el. Tetőzött a legtöbb városban díszfaként ültetett japánakác (Fabaceae) virágzása – Pesten, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon közepes koncentrációban detektálták pollenszemeit.


Miskolc, Salgótarján, Tatabánya és Veszprém kivételével már minden állomáson regisztrálták a parlagfű (Ambrosia) – de még csak egy-egy szemet, és csak néhány nap.


Csökkent a kültéri allergén gombaelemek koncentrációja – de még így is Kecskemét kivételével mindenhol nagyon magas szintet ért el.