• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegcsere: idei utolsó tárgyalás

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szerdán lesz a betegcsere-per idei utolsó tárgyalási napja a Szegedi Városi Bíróságon.

Szerdán ismét több tanút hallgatnak ki a Szegedi Városi Bíróságon a szegedi önkormányzati kórházban 2004 júliusában történt betegcsere ügyében indított büntetőeljárás keretében. Eddig három tárgyalási napot tartottak: a vádlottak kihallgatása után tanúként meghallgatták az ügyben érintett ápolókat, orvosokat, intézményi vezetőket is.

A tanúvallomások között többször rajzolódott ki ellentmondás, így mind a mai napig nem tisztázott minden részletében, hogy pontosan mi is történt a betegcsere idején a kórházban. A vádlottként és „csak" tanúként beidézett ápolók nem értettek egyet abban, melyik helyiségből vitték rossz név alatt a pácienst az ominózus CT-vizsgálatra. Az ügyvédek és a vádlottak szerint a történtek idején nem volt érvényes munkaköri leírás az SBO-n, a kihallgatott főnővér szerint igen. Az akkori orvos-igazgató mindeközben elismerte: az írott szabályok és az alkalmazott gyakorlat nem volt összhangban a kórházban, valamint a sürgősségi osztály szakember hiányában nem felelt meg az ilyen részlegekkel szemben támasztott elvárásoknak.

Többször írtunk róla: egy beteghordót és egy ápolót vádolnak foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel amiatt, mert az ügyészség álláspontja szerint annak idején ők mulasztottak el az elvárható módon azonosítani egy beteget egy CT-vizsgálat előtt, így került rossz név a leletre, majd a nem megfelelő beteg a műtőbe. Az ügyész a két orvossal szemben vádként azt vetette fel, hogy a reggeli órákban a sürgősségi osztályra beszállított ásotthalmi beteghez egészen a kora délutáni órákig nem hívtak neurológust. A feltételezés szerint ugyanis amennyiben a sürgősségi részlegen erre hamarabb sor kerül, kiderülhetett volna, hogy ő az a súlyos beteg, akinek a műtétre szüksége lett volna, s nem egy másik, kisteleki páciens.

A szerdai tárgyalás után az eljárás csak jövő tavasszal folytatódik. Akkor hallgatnak meg olyan tanúkat, akik jelenleg tartósan külföldön tartózkodnak, s akkorra készül el több szakértői vélemény is, amelyekre a bíróság igényt tartott.