• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Március a vastagbélrák elleni hónap

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A vastag- és végbélrák mindkét nemnél a második leggyakoribb daganatos megbetegedés.

Hazánkban a vastag- és végbélrák sajnálatosan tabunak számít, kényes kérdés, amiről nem szeretünk beszélni, pedig kellene. A betegséggel kapcsolatos hiányos, vagy éppen téves információk sokak életét követelik. Megfelelő információkkal, folyamatos kommunikációval a betegségről, a szűrési lehetőségekről és a kezelési módszerekről, sok élet megmenthető lenne - hívja fel a figyelmet a kampányra a Van Holnap! Zsákos Alapítvány.

Az elmúlt években a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma háromszorosára növekedett hazánkban. Jelenleg mindkét nemnél a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az adatok rendkívül szomorúak. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000 ember hal meg a betegségben, pedig lenne mit tenni.

A halálesetek majdnem fele megelőzhető lenne, de sajnos ma is kevesen tudják, hogy a vastag- és végbélrák az egyike azoknak a daganattípusoknak, melyek már nagyon korán, rendkívül jól diagnosztizálhatók, sok esetben már a rákmegelőző állapotban felismerhetők, így az időben elvégzett szűrővizsgálat akár életet is menthet.

Kiket érdemes szűrni?
A legtöbb beteg ötven év feletti, így mindenki, aki ebbe a korba lép veszélyeztetettnek számít. Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, vagy a családban korábban előfordult polipózis szindrómás beteg, nőgyógyászati, urológiai, emésztőszervi vagy vastagbél daganat.
Általánosságban a szűrést ötven éves korban érdemes elvégeztetni. Ha valaki a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozik már jóval korábban, tíz évvel korábban javasolt, mint amennyi idős korában a beteg családtagot diagnosztizálták.

Legyen egy kék napod! – 2013. március 1.
Vegyél részt te is a vastagbélrák elleni harcban. Ünnepeljük a túlélőket, és segítsünk a betegséggel küzdőknek a vastagbélrák elleni hónap részeként megszervezett "Legyen egy kék napod!" programmal. Viselj ezen a napon te is kéket, hogy együtt ünnepelhessük azok bátorságát, akik szembenéznek ezzel a szörnyű betegséggel. A kék nappal reméljük sokak figyelmét felhívhatjuk a betegségre, és minél több információt oszthatunk meg az emberekkel. Hirdesd a „Legyen egy kék napod!" programot a munkahelyeden, az iskoládban és más közösségekben, hogy minél több ember tudjon róla - bíztatnak a szervezők.

Kék csillag a vastagbélrák ellen
A remény kék szalagja, vagyis a kék csillag a vastag- és végbélrák nemzetközi jelképe. A kék csillag jelképezi mindazok emlékét, akiket elvitt a betegség, és akik még reménnyel néznek egy rák nélküli jövő elé. Egységes üzenete, hogy a vastagbélrák megelőzhető, kezelhető és túlélhető.