• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még időben vagyunk: érdemes kérni a védőoltást

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Azoknak is javasolt az oltás, akik egy évvel ezelőtt már védőoltásban részesültek.

Az elmúlt hetekben a náthát okozó vírusok okoztak tömeges megbetegedéseket, ám a tapasztalatok szerint általában decemberben elkezdődik az influenzavírusok járványos terjedése Magyarországon - írja közleményében az ÁNTSZ.

Idén leginkább a (H1N1)2009 és H3N2 altípusú influenza A vírus, valamint az influenza B vírus cirkulációjával kell számolni, ám az nem jósolható meg, hogy a vírusok közül melyik milyen arányban lesz jelen az országban. A védőoltás mindegyik ellen védettséget ad. (Bővebben itt.)

Mivel a tavalyihoz képest a mostani szezonban számítani kell az influenza A(H3N2) vírus gyakoribb jelenlétére, ezért növekedhet az időskorúak körében előforduló súlyos megbetegedések, szövődményes esetek száma. (Bővebben itt.)

Jó tudni:
- bár az idei vakcina összetétele gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, azoknak is javasolt az oltás, akik egy évvel ezelőtt már védőoltásban részesültek, tekintettel arra, hogy az oltás után néhány hónap alatt lecsökken a vérben az ellenanyagok szintje.
- Az influenza elleni oltás után esetleg jelentkező felsőlégúti tünetekért nem az oltóanyag a felelős, mivel a magyar oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így nem okozhat megbetegedést.

Gyakran előfordul azonban, hogy a rendelőkben várakozás során fertőződünk valamilyen vírussal vagy baktériummal, ha tehát erre lehetőség van, akkor érdemes a betegrendeléstől elkülönített időben vagy elkülönített helyen beadatni a védőoltást.

Az influenza elleni védekezés minden évben, az arra a szezonra gyártott oltóanyag beadásával ajánlott.

Térítésmentesen olthatók a 6 hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandós nők a terhességi héttől függetlenül, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik, az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek.

Szintén jogosultak a térítésmentes oltásra a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt); 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények dolgozói.

A magyar oltóanyag hatásossági és eredményességi vizsgálata rendszeresen megtörténik, a hazai vakcina gyakorlatban is hatásos, szaknyelven „eredményes" és biztonságos.
Például a 2010/2011-es szezonban az általános lakosságban 4-ből 3 esetben (majdnem 75 százalékban); a krónikus betegek és 65 évnél idősebbek között 10-ből 9 esetben (átlagosan több mint 90 százalékban) előzte meg a megbetegedést az influenza elleni védőoltás – ezt laboratóriumi vizsgálatok erősítették meg.
(Erről bővebben itt.)