• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még mindig sok a tévhit, ha a fogamzásgátlásról van szó

Egészségmagazin 2022.12.27 Forrás: Weborvos
Még mindig sok a tévhit, ha a fogamzásgátlásról van szó

A legtöbb nő a fogamzásgátló tablettát részesíti előnyben, de közel felük nincs tisztában a helyes alkalmazásával.

Az elmúlt évtizedekben hatalmasat fejlődött az elérhető fogamzásgátló készítmények tárháza. De vajon a tudásunk lépést tart az orvostudomány előrehaladtával? Többek között erre a kérdésre kereste a választ a Ragaszkodj hozzá! program 2022 őszén végzett, nem reprezentatív kutatásában. A válaszok alapján kijelenthető, hogy még mindig sok a tévhit, ha a fogamzásgátlásról van szó. Dr. Babay Lilla, a program szülész-nőgyógyásza ismertette a felmérés eredményét közeményben.

A kérdőívre érkezett válaszok alapján kiderült, hogy a férfiak közel 40%-a, a nőknek pedig 13,9%-a semmilyen felvilágosítást nem kapott a védekezéssel, fogamzásgátlással kapcsolatban a szexuális életük megkezdése előtt. Pedig a kérdés már egyre fiatalabb korban aktuális lenne, hiszen a serdülők egyre hamarabb kezdik el szexuális életüket.

A válaszokból kiderült, hogy a legtöbben középiskolában kaptak információt a témában (nők 61,8%-a, férfiak 55,6%-a). Ezt követi az online tájékozódás (nők 42,3%, férfiak 27,8%), majd a szakkönyvek (nők 18,7%, férfiak 33,3%).

A kérdőívet kitöltők visszajelzései alapján csak kevesen kapták meg otthon a megfelelő felvilágosítást, különösen igaz ez a fiúk esetében. A nők 22,8%-a, a férfiak mindössze 11,1%-a mondta azt, hogy elegendő tudást kapott a családtól, pedig a megfelelő védekezés a pár mindkét tagjának felelőssége! Bár szülőként sokszor nem könnyű felhozni a témát, a Ragaszkodj hozzá! program oldalán is számos cikk található, ami segíthet abban, hogy ezek a beszélgetések ne legyenek egyik félnek sem „kellemetlenek”.

Mit válasszunk?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő megoldást, nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk az elérhető eszközökkel és azok hatásosságával. A kutatásból kiderült, hogy ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények a két nem között. Míg a válaszadó nők 43,1%-a gondolja úgy, hogy a leghatékonyabb módszer a fogamzásgátló tabletta, ezzel szemben a férfiaknál ez a megoldás csupán a második helyen áll, esetükben a többség (45,9%) az óvszerre szavazott, ami a nőknél a tabletta után következik.  A szakorvos által javasolható egyéb eszközök egyik nemnél sem szerepeltek kiemelkedően: vélelmezett hatékonyság alapján mindkét nemnél a spirál (nők 12,3%, férfiak 10,8%), injekció (nők 2,6 %, férfiak 5,4 %) és tapasz (nők 0,4%, férfiak 2,7%) következnek a tabletta és az óvszer után.

Érdekesség, hogy míg a nők egy kis százaléka bízik a hüvelygyűrű és pesszárium megbízhatóságában, addig a férfiak kevesebb információval rendelkeznek ezekről a módszerekről, így a válasznál sem jelölték meg őket. A naptármódszer hatékonyságát tekintve viszont egyetértés van: nem hisznek ennek megbízhatóságában.

A tabletta a legkedveltebb. De mindent tudunk róla?

A válaszokból jól látszik, hogy a kitöltő nők körében a legkedveltebb eszköz a fogamzásgátló tabletta, és szerencsére a többség (63,5%) tudja, hogy mikor nyújt védelmet. Ugyanakkor 36,5%-uk nincs tisztában annak helyes használatával. Leginkább azzal, hogy mikortól nyújt védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A válaszadók 25,6%-a úgy véli, hogy azonnali védelmet nyújt a tabletta, ha a menstruáció első napján és a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően kezdik el szedni. 5,3% szerint - függetlenül attól, hogy mikor kezdik el alkalmazni a készítményt - azonnali védelmet nyújt a tabletta. A kitöltők 5,6%-a pedig, nem tudott választ adni a kérdésre.

Ahhoz, hogy a tabletta valóban biztonságos megoldás legyen, fontos a szakorvos által javasolt laborvizsgálatok elvégzése, illetve az orvosi konzultáció. A nőgyógyásszal való egyeztetés során ugyanis választ kaphatunk arra a sokakat foglalkoztató kérdésre is, hogy több évnyi alkalmazás után kell-e időt hagyni a szervezetből való kiürülésre, ha babát szeretnék. A válaszadók közel 60%-a rosszul tájékozott a kérdésben! Mindössze 31,8% tudta helyesen, hogy nem kell szünetet tartani. 58,4 % szerint legalább annyi hónapot kell várni a babaprojekt előtt, ahány éven át szedte a tablettát, 9,7% pedig egyáltalán nem tudott választ adni a kérdésre. A modern fogamzásgátló készítmények után nem szükséges szünetet tartani a baba tervezése előtt! Vannak, akiknek már az első természetes menstruáció után sikeres is lesz a fogantatás!

A rejtélyes női ciklus

De nem csupán fogamzásgátló eszközök hatékonyságával és alkalmazásával kapcsolatban szorulunk edukációra. Még mindig sokan bizonytalanok azokban a kérdésekben, hogy miért fontos a női ciklus a fogamzás kérdéskörében. Pedig a peteérés időpontjának ismerete szinte elengedhetetlen a sikeres teherbe eséshez!

A válaszadó férfiak közel 30, nők 11,1%-a rosszul tájékozott, és véli úgy, hogy nem lehetséges a teherbe esés a menstruáció során. Fontos tudni, hogy bár kicsi az esélye a ciklus elején a fogantatásnak, de nem teljesen kizárt. Ezért ebben az időszakban sem ajánlott a védekezés nélküli együttlét, ha a pár szeretné elkerülni a nem kívánt terhességet.

Milyen szempontok alapján választunk fogamzásgátló eszközöket?

A felvilágosítás hiánya sajnos megfigyelhető a fogamzásgátló eszközök kiválasztásánál is. Mivel ezek nagy részét a nők alkalmazzák, így ez a kérdés a női válaszadókat célozta meg. De vajon milyen szempontok szerint választanak fogamzásgátlót a megkérdezettek? Tekintettel arra, hogy ezt számos tényező is befolyásolhatja, több opciót is megjelölhettek a kitöltők.

A hosszú távú biztonságos alkalmazhatóságra (68%), valamint a biztonságra (65,8%) sokan szavaztak, de a válaszdók több mint fele kiemelten fontosnak tartja, hogy ne okozzon súlygyarapodást (54,5%) a készítmény. Szintén sokak számára lényeges szempont, hogy kényelmes legyen a módszer használata (41,4%). A válaszadók 38,3%-ánál fontos, hogy ne csökkentse a libidót, de az is mérvadó, hogy ne kelljen rá naponta odafigyelni, vagy hogy szép legyen tőle a bőr. A kutatásból látható, hogy bár az ár is fontos kérdés, mégis csupán a válaszadók alig 20%-a dönt ez alapján.

Mit teszünk az egészségünk védelméért?

Az évenkénti szűrővizsgálat nem csak az egészségünk megőrzése miatt fontos. Akkor is felkereshetjük szakorvosunkat, amikor nincs semmilyen panaszunk, ha a fogamzásgátló eszköz kiválasztásával vagy hatékonyságával kapcsolatban merül fel kérdésünk. A kutatásból kiderül, hogy tízből hét nő évente legalább egyszer ellátogat a nőgyógyászához. A férfiak számára 45 év felett – ha pedig volt a családban daganatos megbetegedés 40 év felett – javasolt az évenkénti szűrővizsgálat. A kérdőívre választ adó 45 év feletti férfiak 10%-a jár évente legalább egyszer szakorvoshoz, közel 50% 2-4 évente, míg majdnem 25% egyáltalán nem jár urológushoz vagy andrológushoz.

A kutatásról:

A Ragaszkodj hozzá! program a magyarok fogamzásgátlási ismereteire vonatkozó online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2022.10.17. és 2022.11.01.között zajlott a 18 és 45 éves korosztály körében 307 kitöltő részvételével a Typeform.com felületén. A kitöltők 87,9 százaléka nő, a felmérésben résztvevők közül a legtöbben (42,6 százalék) 36 és 45 év közöttiek, és legnagyobb arányban, (48,3 százalék) középiskolai (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) végzettséggel rendelkeznek. Mindemellett az is kiderült, hogy a válaszadók zömében városiak (75,8 százalék), legtöbben házasságban (45,4 százalék), vagy élettársi kapcsolatban élnek (24,2%) A kérdőívet kitöltők 12,1 százaléka férfi, a felmérésben résztvevők közül a legtöbben (38,9 százalék) 36 és 45 év közöttiek, és legnagyobb arányban, (56,8 százalék) középiskolai (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) végzettséggel rendelkeznek. Mindemellett az is kiderült, hogy a válaszadók zömében városiak (77,7 százalék), legtöbben házasságban (32,4 százalék), vagy egyedülállók (29,7 százalék).

Legolvasottabb cikkeink