• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még nem férnek a bőrükbe

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A traumatológusok tapasztalatai szerint a tanév elején is megugrik a gyermekbalesetek száma.

Hosszú évek tapasztalata, no meg a statisztika igazolja, hogy a vakáció kezdetén és végén ugrásszerűen megszaporodnak a gyermekbalesetek, a tanévkezdés ebből a szempontból az év második legveszélyesebb időszaka.

A tanév elején nehezen szoknak bele a gyerekek a korlátokba. Egy hete még tágasabb tereken rohangászhattak, nem csoda, ha az iskolai padok kiálló sarka az útjukban van. Amíg a régi, iskolai rutin nem működik, gyakoribbak a sérülések is. Ebben nem csak a figyelmetlenség, hanem a fáradtság is szerepet játszhat, újra korán kelnek, s a hosszú nappalokhoz szokva későn fekszenek a gyerekek, akiknek nyugton maradni is jelentős energiájukba kerül. Bár a szülő megnyugszik, mert gyermekét újra jó helyen, az iskola és a napközi védettségében tudja, a gyerek csak fokozatosan szokik vissza a természetes korlátok közé.

A szakemberek szerint az átmenetet megkönnyíthetjük egy-egy hétvégi nagy kirándulással, ahol a gyerekek védett környezetben kitombolhatják a feszültséget, ami hét közben beléjük szorult. Az sem árt, ha az első időkben elkísérjük az iskoláig a már „önjáró" gyereket is, újra megmutatjuk az útvonal veszélyforrásait, amíg automatikussá válik nála a közlekedés megkívánta figyelem.


Ha pedig baj történik, elengedhetetlen, hogy a szülő együttműködjön a gyermek kezelőorvosával, ne titkolja el, ne bagatellizálja a sérülést – figyelmeztetnek a szakemberek. A legfontosabb, hogy a sérültet, ha külső nyoma nincs is a balesetnek, mindig lássa gyermektraumatológus, ezért minden esetben szakrendelőbe vagy kórházba kell vinni. A késedelem a gyerek életébe kerülhet, a gyermekkori sérülések és halálesetek túlnyomó többsége azonban a sérült gyermek gyors, 20 percen belüli szakorvosi ellátásával jelentősen csökkenthető.


A gyerekeknek sajnos éppúgy lehet végzetes a baleset, mint a felnőtteknek, a sérültek 1,5-2 százaléka nem éli túl a traumát. A baleseti halálozás az 1-4 éves korosztályban a legnagyobb, a tragédiák majdnem 60 százaléka pedig fej- és nyaksérülések következménye. Különösen a 3 éven aluliak a legtöbbször otthon szenvednek balesetet. A második legveszélyesebb hely az utca, beleértve a játszótereket, a sportpályákat és az itt űzött sportokat, mint a kerékpározás, a görkorcsolyázás. A közlekedési balesetek száma relatíve kevés, de általában súlyos sérülésekkel járnak.

 
A sérülések fajtája is korfüggő: amíg kisgyermekkorban – 6 éves korig – a sebek és égések dominálnak, addig a 11-14 éveseknél a ficamok-rándulások, 7-11 éveseknél a végtagtörések a leggyakoribbak. A legsérülékenyebb testrész gyermekkorban egyértelműen a felső végtag, de 5 éves korig a legtöbb gyermek fejsérüléssel kerül kórházba. Ezek túlnyomó része agyrázkódás, ami azonban igen alattomos sérülésfajta, mert komolyabb elváltozás is meghúzódhat mögötte - mutatja a statisztika.