• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Még tart a ''Fermentált ételekkel a hosszú életért!'' receptverseny

Egészségmagazin 2022.04.28 Forrás: Weborvos
Még tart a ''Fermentált ételekkel a hosszú életért!'' receptverseny

A receptverseny május 25-g tart, várják a további izgalmas fermentált ételek leírását, a recepteket közreadják.

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Jobb világért mozgalom rendhagyó receptversenyt írt ki a pandémia erősebb hullámának idején tavaly decemberben, azzal a céllal, hogy visszaállítsa a fermentált ételeken alapuló gyógyító konyha kultúráját – tudatták sajtóközleményben.

Mindannyiunk számára elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket, aminek 80 százaléka a bélflóránkban található. A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap, mint nap tápláljuk őket, a kérdés csak az hogyan? Ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul: megbetegszünk! A jó baktériumok támogatásában segít a gyógyító konyha, vagyis a fermentáció. A fermentált ételek mindenkinek fontosak. Különösen azoknak, akiknek a bélflórája meggyengült, hiszen a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik - írták.

Az eddig beérkezett receptek között akad fermentált csicsóka csipsz, kovászos uborkás rizs csipsz, kovászos kenyér, kovászos kecskesajtos és kovászos gyümölcsös kalács, kovászolt cékla, fermentált zeller, fermentált hokkaidó tök ital, hamis körözött fermentált rizsből, ál-túrógombóc fermentált kölesből és még sok-sok izgalmas étel. És persze azt is megírják pályázóink, hogyan kell kovászt nevelni szeretettel, türelemmel.

A receptek nagyvárosokból és kis falvakból: Budapestről, Tatabányáról, Visnyeszéplakról, Balassagyarmatról, a Jászságból, a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről érkeztek. Írt nekünk gyógyult daganatos beteg, szakács, újságíró, táplálkozási szakértő, édesanya, nagymama, és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt működtet.

A receptverseny május 25-g tart, várják a további izgalmas fermentált ételek leírását, hogy portáljainkon minél több gyógyító étel receptjét adhassuk közre. A pályázókat ösztönözni kívánják, hogy különleges, karakteres ízekkel egészítsék ki a mindennapi étkezéseket, használják újra dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, ezzel tegyék egészségesebbé, színesebbé táplálkozásukat.