• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megerősített védelem a hasfájás ellen

Egészségmagazin Forrás: (X)

Probiotikumok támogatása az emésztési problémák leküzdésében.

A bélrendszer rendkívüli módon szervezett szervrendszer. A gyomor savas közege tönkreteszi a bekerült kórokozókat, ezért a vékonybél egész szakasza sterilnek tekinthető. A vastagbél már korántsem csíramentes, azonban a benne élő baktériumok bizonyos típusai fontos célt szolgálnak: távol tartják a betegséget okozó ártalmas baktériumokat. Gyakori probléma, hogy valamilyen okból a bélflóra egyensúlya felborul.

Megzavart emésztés: sok ok, egy fájdalom
Az emésztési problémák hátterében akár komoly betegség is állhat, de a legtöbb esetben helytelen táplálkozás, nehézkes, lassú emésztés, gyomorrontás, ételmérgezés, epebántalom, gyomor- és bélhurut vagy refluxbetegség, illetve stressz, fertőzés, esetleg más betegségekre adott gyógyszer a valódi ok. A gyomor-bélrendszeri fertőzések is nagyon gyakorinak számítanak, kórokozóik – a hőemelkedés, láz és egyéb panaszok mellett – legtöbbször hasmenés, hasfájás vagy hányás tünetekkel jeleznek jelenlétükről.

A hasfájás gyakori kísérője a haspuffadás, amelyet egyaránt okozhat levegőnyelés, az emésztőrendszerben történő széndioxid-felszabadulás vagy a vastagbél baktériumainak gáztermelése. A levegőnyelés legtöbbször a kapkodó, rendszertelen étkezés következménye. A szénsavas italok túl nagy mennyiségben történő fogyasztása szintén okozhat haspuffadást. A vastagbélbe került, még emésztetlen – de emészthető – tápanyagokat az ott található baktériumok bontják, amely szintén gázképződéssel járhat, így a kellemetlen puffadásérzés e folyamat nyomán is kialakulhat.

Az akut hasmenést legtöbbször vírus-, baktérium- vagy élősködő-fertőzés, esetleg ételmérgezés okozza, de akár a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű étkezés is előfordulhat a hátterében.

Székrekedést okozhat a rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, a testmozgás hiánya, de a tudatos visszatartás is. A székrekedésért felelősek lehetnek bizonyos gyógyszerek (savlekötők, hangulatjavítók, fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők) is, de egy lázzal járó betegség, tartós ágynyugalom szintén okozhat székrekedést. Ha huzamosabb ideig áll fenn székrekedés, olyan következmények is kialakulhatnak, mint az aranyér, vagy a végbélnyílás környezetében apró repedések.

Ha az életmódváltás nem segít az emésztési problémákon, szakorvos segítségére lehet szükség. A vizsgálatok és a diagnózis után az orvos határoz a kezelésről, melynek betartása rendkívül fontos. Lehetséges, hogy a terápia jó hatásai nem érzékelhetők azonnal, a felírt gyógyszereket, a megadott diétát ennek ellenére folytatni kell.

Ha felborul a bélflóra egyensúlya
Gyakori probléma, hogy a bélflóra egyensúlya felborul, és ez okoz emésztési problémákat. Ha az egészséges állapotban jelen lévő baktériumok (Bifidobacterium, Lactobacillusok, Streptococcus termophilus), vírusok, gombák szimbiózisa nem megfelelő, valamelyik káros kórokozó elszaporodik, és a hasfájás, puffadás, hasfájás, székrekedés vagy hasmenés jelentkezik. Ezt okozhatja a helytelen táplálkozás, de bizonyos gyógyszerek szedése is. A bélflóra egyik fő károsítója az antibiotikum, amely fertőzések esetén történő szedése során nem csak a kártékony, hanem a bélrendszerben lévő hasznos baktériumokat is elpusztítja, de a savkötők és a hormontartalmú készítmények, szteroidok is károsak lehetnek.

Az egészséges emésztés, a károsodott bélflóra és egyensúlya visszaállítható, ha biztosított a megfelelő közeg: ez kímélő, rostban gazdag egészséges táplálkozással és probiotikumok fogyasztásával teremthető meg újra. A probiotikus baktériumok úgy bontják le a táplálékkal felvett szénhidrátokat, hogy az emésztési folyamat rövid szénláncú zsírsavakat (például acetátot, propionátot és butirátot) eredményez. Ezek a vegyületek serkentik a sejtnövekedést a bélben, elősegítik a víz és ásványi sók felszívódását, megakadályozzák a gombák élesztőgombák, illetve a kóros baktériumok elszaporodását.

Amennyiben a hasfájást és a kellemetlen tüneteket a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza, az egyensúly mielőbbi normalizálása, a probiotikus baktériumok számának és arányának visszaállítása hozzájárulhat panaszaink enyhüléséhez.