• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Megtanulható, hogyan bánjunk jól a szívünkkel

Egészségmagazin 2018.10.15 Forrás: Weborvos
Megtanulható, hogyan bánjunk jól a szívünkkel

Évente több tízezren halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, pedig a halálesetek jelentős része elkerülhető lenne.

Újabb rekordot döntött a Magyar Kardiológusok Társaságának idei Szívünk Napja rendezvénye, közel ötezer regisztrált látogató érkezett, csaknem négyezer szűrés (vércukorszint-, koleszterinszint-, vérnyomásmérés, Score meghatározás, Wiwe EKG) történt. 19 szakmai előadást hallhattak: professzorok, főorvosok, vezető szakmai előadók, betegszervezetek képviselői, az Országos Mentőszolgálat dolgozói és olimpikonok adtak tájékoztatást, fontos szakmai ismereteket. Emellett 200 kerékpáros mozdult meg a „Tekerj a szívedért!” programban - számolt be róla a társaság közleménye.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre hívja fel a figyelmet.

A Társaság célja a több ezer főt megmozgató, ingyenes rendezvény megszervezésével éppen az volt, hogy olyan információkat juttasson el a teljes lakossághoz, amelyek segítségével nemcsak felismerhetik a tüneteket, de kérdezni is tudnak, ha szakemberhez kerülnek. A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot követelnek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, több mozgással, a dohányzás elhagyásával, egészségesebb táplálkozással, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

„Ez a legnagyobb, hangsúlyozottan a lakosságnak szervezett rendezvényünk, tehát nemcsak betegekhez, hanem mindenkihez szólunk. Idén is szerettük volna felhívni a figyelmet a legfontosabb szív- és érrendszeri betegségekre, arra, hogy ez a legnagyobb gyilkos. Ez az a betegségcsoport, amiben a legtöbben halnak meg. Ezek korai, elkerülhető halálozások – amelyeknek nem lenne szabad bekövetkezniük, ha vigyázunk magunkra.

De másról is szólt ez a nap. Arról, hogy segíthetünk másoknak, például mit kell tennünk, ha mellettünk egy ember infarktust kap, vagy összeesik, és meghal! Ilyen esetben rajtunk múlhat ennek az embernek az élete! Ma ugyanis évente 25 ezren halnak meg úgy az utcán, munkahelyen, hogy életük akár megmenthető lehetett volna. Ezen a napon ehhez is kaptak segítséget az érdeklődők, de megismerhettek minden olyan lehetőséget, például a laikus újraélesztés alapjait, amivel maguk is tehetnek azért, hogy a tragédiákat megelőzhessük. Gyerekkortól kell úgy élni, hogy tudatosan figyelünk magunkra, egészségesen, a változtatást pedig közösen, az egész családdal kell elkezdeni” –hívta fel a figyelmet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.  

Legolvasottabb cikkeink