• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Melanoma: a bőrre írt jel

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Ausztráliában úgy tervezik, hogy jövőre betiltják a szoláriumokat.

Komoly, halálos betegség a festéksejtes tumor, azaz a melanoma, kevesen tudják, hogy négy betegből egy belehal ebbe a kórba. Pedig erre a daganatra is igaz, hogy ha időben felismerik, tökéletesen gyógyítható, ráadásul a legkisebb költséggel lehet ellene védekezni. Mindez a Magyar Dermatológiai Társulat csütörtöki tájékoztatóján hangzott el, amelynek apropóját a jó idő beköszönte, a napozási szezon kezdete adta. A tájékoztatót Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a társulat elnöke, Dr. Lengyel Zsuzsanna, pécsi bőrgyógyász-onkológus és Dr. Oláh Judit szegedi bőrgyógyász, klinikai onkológus tartották.

Egyre többen vannak tisztában a melanoma veszélyeivel, de még mindig nem elegen. Ezt is bizonyítja, hogy a 25-30 éves nők körében ez a tumor vezeti a rákhalálozási listát. Évente 1700-2000 új esetet fedeznek fel, ráadásul a tendencia sem bíztató: míg például 1935-ben 1500 ember közül egynek volt melanomája, addig napjainkban már 50 közül egynek. Világviszonylatban is az előrejelzések alapján az elkövetkező 5-6 évben akár másfélszeresére is nőhet a melanomás megbetegedések száma. A legrosszabb a helyzet Ausztráliában, ott jelenleg is 100 ezer lakos közül 50-60 melanomás. Magyarországon ez az adat „csak" 21.

A melanoma bármely életkorban és bárhol a bőrünkön, ritkán a nyálkahártyákon is kialakulhat. Sötétbarna vagy fekete, gyorsan növekvő folt vagy csomó a leggyakoribb tünet, de a festékes anyajegy küllemének hirtelen változása, például az anyajegy körül kialakult gyulladás, vérzés, nedvezés, színének változása is felhívhatja a figyelmet a kórra. Kezelés nélkül gyorsan terjed, megtámadhatja a nyirokcsomókat és a belső szerveket is, daganatokat képezve az agyban, májban, tüdőben, vagy akár a csontban.

A bőrgyógyászok szerint azért is érthetetlen, hogy sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már áttétes a daganat, mert a melanomának bőrre írt jelei vannak. ABCD(E) szabálynak nevezik a felismeréshez vezető utat annak alapján, hogy milyen a bőrön az anyajegy, azaz a jel.

Melanomára kell gyanakodni, ha a folt
• A: aszimmetria: két tengely mentén szabálytalan
• B: border- határ: szabálytalan, csipkézett
• C: colour- szín: sok színű
• D: diameter- átmérő: 6 mm-nél nagyobb
• (E: elevation- előemelkedés: a jegy megmozdul)

A melanoma kialakulását a legtöbb esetben meg lehet előzni, csak ismerni kell a kockázati tényezőket. Különösen a fehérbőrű, szőke hajú emberek vannak veszélynek kitéve, de azok is, akiknek nagyméretű, illetve nagyon sok az anyajegye, illetve azok, akiknek korábban már volt ilyen tumoruk, vagy a családjukban fordult már elő a betegség. Ezekben az esetekben nehéz elkerülni a kockázatokat, viszont a tumor kialakulásának legnagyobb rizikófaktorai ellen mindenki tud védekezni. Ez pedig a napfény, illetve a szolárium.

A szolárium veszélyességét olyannyira felismerték már több országban, hogy van, ahol 18 év alatt nem is engedélyezik, sőt Ausztráliában úgy tervezik, jövőre be is tiltják. A nap káros hatásai ellen köztudott a védekezés: bőrt takaró öltözékkel, sapkával, napszemüveggel, naptejjel, és délelőtt 11- délután 4 között a napsütés kerülésével.

A megelőzés része, hogy 6-8 hetente önvizsgálatot tartsunk, tehát az egész testet átvizsgálva keressük az ABCD jeleket, és évente egyszer bőrgyógyásszal is nézessük meg magunkat. A vékony, korán felismert melanoma sebészi kimetszéssel 100 százalékosan gyógyítható, de az elhanyagolt, áttétes tumoroknál már kicsi az esély a túlélésre. Igaz, a tájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy az utóbbi évek molekuláris kutatásainak eredményeképp ígéretes gyógyszerek születtek, amelyek bizonyos súlyos eseteknél segíthetnek.

Kérdésre válaszolva a szakemberek elmondták azt is, hogy nem jogos a napimádók egyik ellenérve, miszerint azért nem kerülhetik a napozást, mert így nem jut a szervezet elég D vitaminhoz. Mint mondták, számos más módon is bevihető ez a valóban fontos vitamin: például táplálékkal, gyógyhatású készítményekkel. Szintén kérdésre válaszolva azt is elmondták, minden alapot nélkülöznek azok az információk is, miszerint léteznek uniós szabványnak megfelelő, egészségre ártalmatlan szoláriumok.