• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Melletem a helyed Egyesület a koraszülöttekért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nem csak a szülőket, hanem a koraszülöttek körül tevékenykedőket is egyesíti egy új civil szervezet.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon kiemelkedően magas, 9% körüli a koraszülések aránya, ami azt jelenti, körülbelül minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra. Ez közel nyolcezer koraszülöttet jelent évente, közülük körülbelül 1 200 gyermek születik 1 500 gramm alatti testsúllyal. A korszerű eljárások ellenére ezeknél a csecsemőknél a halálozási arány még mindig igen magas, minden ezer gyermekből ötöt veszítünk el egy éves kora előtt, ennek kétharmadát pedig azok a gyermekek adják, akik koraszülöttként 1 500 gramm alatti testsúllyal jönnek világra.

Magyarország a fenti adatok alapján mind uniós viszonylatban, mind pedig a hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő országokhoz képest sereghajtónak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban minden koraszülött intenzív osztályon (PIC) jelentős eszközfejlesztés történt. Ez egyértelműen jelzi, hogy a kiváló eszközök biztosítása önmagában nem elég a koraszülöttek életesélyeinek növeléséhez.

A koraszülöttek ellátása és gondozása mind az államra, mind a családokra óriási anyagi terheket ró. Az idő előtt érkező 1 000 gramm alatti súllyal születők kórházi ellátása megközelítőleg 4,4 MFt, míg az 1 000 és 1 500 gramm közötti súllyal születők esetén ez a költség 1,7 MFt kiadást jelent. Ráadásul, ha ezeket a babákat nem kezelik megfelelőképpen, további szövődményekkel, családjaiknak és a társadalomnak pedig ennek megfelelően számos további kihívással kell megküzdeniük, ami nem csak anyagi, de pszichés terheléssel is jár.

A korszerű eszközökön kívül kiemelten fontos szerepet kapnak a PIC-ekben a szakképzett nővérek is, az ő létszámuk növelése és folyamatos szakmai képzésük tehát elengedhetetlen a koraszülöttek megfelelő ellátásához és korai fejlesztésükön alapuló gondozáshoz. A megfelelő odafigyelés, a fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek, a családbarát megközelítés és a korai fejlesztésen alapuló gondozás a későbbiekben azonban megtérül, hiszen ezekkel a módszerekkel kerülhetjük el leghatékonyabban a rövid és hosszú távú nehézségeket illetve a maradandó károsodásokat, úgymint a különböző fertőzések, melyekre a koraszülöttebbek érzékenyebbek, a tüdőkárosodás, az érzékszervi károsodások, a kognitív funkciók zavara, a mozgás- vagy a beilleszkedés zavarát.

„Az édesanya jelenléte elengedhetetlen az anyatej termelés beindulásához és mindkét szülő kell a család formálódásához, hisz csak így válhatnak kompetens szülővé. A koraszülött lét elfogadása, a hosszú távú pszichés zavarok megakadályozása csak így lehetséges. A szülők bevonása az ápolásba, rendszeres edukációjuk is része az intenzív osztályos ápolásnak" – emelte ki Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az egyesület egyik alapító tagja a mai bemutatkozó sajtótájékoztatón.

Nagy Lívia, az egyesület egyik alapító tagja, egy koraszülött gyermek édesanyja a következőképp látja. „A szülő akkor is szülő, ha idő előtt jön világra a gyermeke. Úgy azonban nem lehet szülővé válni, ha nem lehet melletted a gyermeked. Szülőként, az egyesület megalapításakor személyes célom az, hogy elérjük, hogy a jövőben egy családdal se fordulhasson elő, hogy látogatási időszakokra – ami napi kétszer húsz perc egyes kórházakban – korlátozzák a gyermekével töltött időt. Ez nem csak a szülőknek fontos, hiszen a központi idegrendszer fejlődésére bizonyítottan kedvező hatása van, ha a babákat az édesanya testére helyezzük."

Az egyesület minden eddiginél szélesebb spektrumot szólít meg, azáltal, hogy a koraszülöttek körül tevékenykedőket egyesíti. A koraszülöttek körül tevékenykedők, tehát a szakma, a civilek és a szülők összefogásában valósulhat meg az a jövőkép, melyben, a társadalomban kevesebb, a koraszülöttség miatt kialakult szövődménnyel élő gyermek nő fel, így hosszú távon az egészségügyi kiadások is jelentősen csökkenhetnek majd.

A civil szervezet első fontos tevékenysége egy olyan átfogó felmérés elkészítése lesz, mely a magyar helyzetet mutatja be kiemelten kezelve a családközpontú ellátást. Az átfogó felmérés alapján lehet majd későbbiekben szakmapolitikai ajánlásokat megtenni, és a szakmai tevékenységeket koordinálni. A szervezet céljai közt szerepel, hogy segítsék a koraszülöttek korszerű ellátását, hangsúlyozzák az utógondozás fontosságát, a csecsemőhalálozás 3 éven belül 4 ezrelék alá csökkentését, hosszú távon pedig a koraszülés megelőzését.

Terveik közt szerepel továbbá edukációs, felvilágosító és szakmák közti koordinációs tevékenység is.

Az egyesület civil szervezet formájában fog működni, pályázati forrásból, az ágazati cégek támogatásából valamint a befizetett tagdíjból tartják fent magukat. Az egyesülethez minden olyan cég illetve magánszemély csatlakozhat, aki az egyesület céljaival egyetért, de az egyesülethez való csatlakozás feltétele, hogy a csatlakozni kívánó konkrét tevékenységet ajánljon fel a cél megvalósítása érdekében.

A 2015. szeptember 16-20 között Budapesten megrendezésre kerülő nemzetközi koraszülött konferencia is ugyanezen elvek mentén szerveződik, hiszen ez az első olyan rendezvénye az európai újszülött-gyógyászati társaságoknak, ahol arra is hangsúlyt helyeznek, hogy az orvosok mellett a nővérek és a szülői szervezetek is nagy számban képviseltessék magukat.

Az egyesületről bővebb információ és tevékenységük nyomon követése a www.mellettedahelyem.hu és a www.mellettedahelyem.com weboldalon keresztül lehetséges.