• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mielőbb meg kell szabadulni a vírusos szemölcsöktől

Egészségmagazin 2024.06.28 Forrás: Weborvos
Mielőbb meg kell szabadulni a vírusos szemölcsöktől

A legfontosabb, hogy a beteg az otthoni kezelés megkezdése előtt forduljon szakorvoshoz, aki pontos diagnózist tud adni!

Életünk során szinte mindenkinél előfordulnak szemölcsök. Eleinte az esztétikai kényelmetlenségen túl nem zavaróak, de az elszaporodó típusai már komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek. Melyik az a szemölcs, amelyet magunk is kezelhetünk otthon? Mit tegyünk és mit ne ezekkel a kinövésekkel? Mikor forduljunk orvoshoz? Ezekben a kérdésekben segít eligazodni Dr. Nagy Katalin, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza.

A szemölcsök fajtái

Különböző szemölcsöket ismerünk, de amit a bőrgyógyászok szemölcsnek hívnak, azok a vírusos szemölcsök. Jellemzően az ujjon, a talpon jelennek meg. Van olyan fajta is, amelyik az arcon tűnik fel, ezt fiatalkori lapos szemölcsnek hívják, és olyan pici, hogy többnyire csak a kozmetikusok fedezik fel. 

Gyakori főleg a gyerekeknél jelentkező uszodaszemölcs, ami egy színes gombostűfejhez hasonlít, amit vagy észrevesz a szülő, vagy nem. Jellemző módon, ha észre is veszik ezeket a kinövéseket, általában nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget ezeknek, mindaddig, amíg nem szaporodnak el annyira, hogy már orvoshoz kell fordulni.

A legrettegettebb szemölcs az, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz. Ezek a szemölcsök a nemiszerveken, illetve a környékükön jelentkeznek, de olykor az arcon is feltűnhetnek. Egyre gyakrabban derül ki, hogy a garatban a nyálkahártyán diagnosztizált rákos megbetegedések mögött a HPV vírus áll. 

A vírusos szemölcsök fertőzőek, ezért mielőbb meg kell szabadulni tőlük. Nem csak az érintett van veszélyben a továbbterjedés veszélye miatt, hanem a környezetét is megfertőzheti. Ráadásul bármilyen olyan állapot, betegség – például cukorbetegség –, ami gyengítheti az immunrendszert, fokozza a fertőzésveszélyt, a szemölcsök szaporodását. Azonban egy erős immunrendszer képes leküzdeni akár két hét alatt a vírusos szemölcsöt.

A szemölcsök otthoni és orvosi kezelése

Ha már megjelentek a szemölcsök, nem egyszerű a kezelésük. A kézen vagy a lábon lévő szemölcsök eltávolításánál a beteg együttműködésére, türelmére különösen nagy szükség van. Mielőtt ugyanis drasztikusabb beavatkozásra kerülne sor, mindenképp meg kell próbálni a hagyományos módszert: az otthoni ecsetelést, az orvos által javasolt módon. Ugyanis számos esetben ezek is elegendőek a szemölcsök eltűntetéséhez.

Ha mégsem múlnának el a hagyományos terápia hatására, akkor jönnek a radikálisabb és fájdalmasabb eszközök: a fagyasztás és az égetés. A fagyasztás célja, hogy kialakuljon egy „fagyási hólyag”, melyet leválasztva eltávolítható a szemölcs. A magas frekvenciájú égetés során a szemölcsöt érzéstelenítést követően leégetjük.

Diagnózis nélkül ne vágjunk bele az önterápiába

A legfontosabb, hogy a beteg az otthoni kezelés megkezdése előtt forduljon szakorvoshoz, aki pontos diagnózist tud adni, ami után a kezelés meghatározása is sokkal könnyebb. Ha a beteg pontosan betartja az orvosi útmutatást, a szemölcsöknek nyoma sem marad – zárja le Dr. Nagy Katalin.