• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Miért érdemes átnézni a betegek házipatikáját?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Meglepően magas arányban kerültek a maradékok közé a fő betegség kezelésére szolgáló szerek.

Az otthon tárolt gyógyszerek, vagyis a házipatika időnkénti feltérképezése objektív képet adhat a betegek együttműködéséről és a gyógyítási gyakorlatról Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint, aki nemrégiben az IME konferenciáján beszélt egy házipatika-vizsgálat tanulságairól. A felmérés során három csoportra osztották a gyógyszereket: az aktuális betegség miatt használatos szerek, a készenléti, illetve a maradék orvosságok.

A családok, ezen belül is 102 mellrákos beteg házipatikáját vizsgálta a Magyar Rákellenes Liga és az SE ÁOK Népegészségügyi Intézet. Az aktuálisan használt szerek aránya 30 százalék, a készenléti orvosságoké 31, a maradék pedig 30 százalék volt. Változtak az arányok, legalábbis ezt mutatja a mostani eredmények összevetése egy korábban, 2008-ban végzett vizsgálattal. Akkor 870 magyar család házipatikájában kutakodtak. Az aktuálisan használt gyógyszerek aránya 20,3 százalék, a készenléti orvosságoké 29,6, a maradékok aránya 50,1 százalék volt.

Mint Simon Tamás elmondta, a mellrákos nők aktuális gyógyszerei között egyértelműen a daganatos betegség orvosságai fordultak elő leggyakrabban, de a nem rákbetegek házipatikájához viszonyítva jelentősen több antidepresszánst és nem szteroid gyulladáscsökkentőket, valamint enyhe opioidokat találtak. A maradék orvosságok között meglepően magas, 29 százalék volt a mellrák kezelésére szolgáló gyógyszerek aránya, ami arra enged következtetni, hogy vagy már nem használja a beteg a szert, vagy használnia kellene ugyan, de mégis a maradékok közé került valamilyen okból.

A kutatásból kiderült, hogy átlagosan – nem is annyira sok – hatezer forintnyi volt a maradék gyógyszerek ára, ezek közül a mellrák oki gyógyszerei és a gyulladáscsökkentők, valamint enyhe fájdalomcsillapítók tették ki az összeg nyolcvan százalékát. Miután támogatott szerekről van szó, becslések szerint 85 százalék (közel félmillió forint) az OEP vesztesége, a betegeknél pedig alig több ezer forintnál az „elfecsérelt" pénz.

Vajon hogyan vannak ellátva a betegek oki gyógyszerekkel, ha azok egy része a maradékba kerül? Vajon tudják-e a betegek, melyik gyógyszert meddig kell szedniük? – sorolta a kérdéseket Simon Tamás, majd azt vetette fel, vajon tudják-e az orvosok, hogy a betegeik szoronganak, s ha igen, akkor vajon ezt a szorongást megfelelően kezelik-e a gyógyítók.

Legolvasottabb cikkeink