• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért érdemes kikaparni a gesztenyét?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A népnyelvből tudjuk, hogy aki kikaparja a gesztenyét, az hozzájut valami hasznos dologhoz.

Nem is kell messzire menni az értelmezésben, hogy igazoljuk a mondást, hiszen a gesztenye éppen a kiemelkedő előnyei miatt hódít egyre nagyobb teret az egészséges táplálkozás és a gasztronómia területén.

A gesztenyét régen a népi gyógyászatban is jól ismerték és manapság kezdjük újra felfedezni ezt a különleges élelmiszert, mint az egészséges étrend egyik alapanyagát. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. A szemes és natúr gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3%-át tartalmazzák.

A gesztenye további előnyös tulajdonságai közé tartozik az alacsony energiatartalma, a többségében benne lévő jó-szénhidrátok, és a 100 grammonkénti 7-8 gramm élelmi rost mennyiség. Ez utóbbi adat különösen nagy hangsúlyt kap idősebb korban, valamint várandósság ideje alatt, mert az egyik leggyakoribb panaszra, a székrekedésre nyújt orvosságot. 10 dkg gesztenye a felnőttek napi rostigényének egyharmadát tudja fedezni, gyermekeknél pedig kb. 35%-át, így ha desszertet kívánunk meg, az egyik legjobb választásunk lehet. Mindezt számba véve már érthető, miért ajánlják a gesztenye rendszeres fogyasztását az egészséges testsúly eléréséért küzdőknek, és az egészségmegőrző táplálkozás számos területén.

A gesztenyés édességeket bátran adhatjuk a gyerekeknek is, mert a sok jótékony hatása mellett a gesztenye B1-, B2-, B6-, C-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, valamint remek kálium-, magnézium- és vasforrás. A készen kapható csokoládéval bevont gesztenye rudak jó szolgálatot tehetnek tízórai vagy uzsonna gyanánt, és a számos íz variáns miatt rá sem kell unnunk.

De az sem marad ki a jóból, aki nem édesszájú, mert egész évben beszerezhető gyorsfagyasztott szemes és darált, natúr formában is ez a kitűnő gyümölcs. Levesekhez, különleges előételekhez és köretként húsokhoz is remek alapanyag, hiszen semleges íze miatt bármilyen elképzelést megvalósíthatunk vele. Nem utolsósorban vegetáriánus étrendben húspótlóként is megállja a helyét.

Fontos azonban, hogy odafigyeljünk az alapanyag minőségére, mert csak a valódi gesztenyekészítmények fejtik ki ezeket a jótékony hatásokat, ezért érdemes a Kiváló Magyar Védjegyes gesztenyetermékeket választanunk az üzletben.