• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért nem iszunk elég tejet?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle, szemben a szakemberek javasolta fél literrel.

Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, mintegy kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. A Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ kezdeményezésére 1957-től világnappal ünnepeljük legősibb kalciumforrásunkat, ezzel is felhívva az emberek, különösen a nők és gyermekek figyelmét a tejfogyasztás fontosságára.

A tej ugyanis az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, fogyasztása magas kalcium és D-vitamin tartalma miatt különösen gyerekkorban fontos, mivel az ásványi anyagok kiemelt szerepet játszanak az erős csontok és fogak kialakulásában.

Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma miatt a tej elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. A Tetra Pak Hungária Zrt. által végzett GfK felmérés alapján mi, magyarok évente mégis mindössze 67,5 litert, azaz napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle, a táplálkozástani szakemberek és az ENSZ által javasolt fél literrel szemben.

Gyerekek tejfogyasztása Magyarországon
2011-ben közel 1,7 millió, közoktatásban résztvevő gyermek él Magyarországon, akiknek táplálkozásában elengedhetetlen szerepet játszanak a tej és tejtermékek, hiszen a megfelelő csonttömeg és fogazat kialakításában kiemelt fontossága van a megfelelő kalciumbevitelnek. A gyerekek közül mintegy félmillióan hátrányos helyzetük miatt nem jutnak hozzá a tejhez, velük együtt Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt.

„A természetes cukorforrások, így a tej is nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, de a hozzáadott cukorban gazdag élelmiszerek többsége az ún. üres kalóriákhoz tartozik" – mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. „Az üres kalóriák megnevezés alatt azok az élelmiszerek értendők, amelyek nagy zsiradék és/ vagy cukortartalmúak, de mikro-tápanyagokban szegények. Ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres és jelentős fogyasztása a túlsúly, ill. elhízás kockázati tényezője, ezért élvezetük csak ritkán és kis mennyiségben jöhet szóba. A tej és a tejtermékek a naponta fogyasztandó élelmiszerek közé tartoznak" – tette hozzá a szakember.


A tejből általában napi fél liter javasolt, ez a mennyiség tartalmazza a napi kalciumszükséglet kétharmadát.

Ami távol tart a tejtől
Az OÉTI korábbi felmérése szerint a diákok kétharmada napi rendszerességgel fogyaszt cukrozott üdítőitalokat az egészséges tej helyett, egyharmaduk pedig nem is reggelizik. Táplálkozástani szakértők szerint a 2-8 év közötti gyerekeknek napi két pohár, 9 évtől pedig napi 3 pohár tejet javasolt fogyasztaniuk az egészséges táplálkozás részeként, a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. Megfelelő tejfogyasztással megelőzhetjük az időskori csontritkulás kialakulását, mely ma mintegy 900 ezer embert érint Magyarországon.

Gyerekek mellett a felnőtteknek is fontos
Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag - a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó - riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin).

A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, magnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert. Linolsav tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek (pl. érszűkület) kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású.

Szakemberek javaslata alapján igyunk naponta legalább fél liter (sovány) tejet vagy ezzel egyenértékű tejtermékeket az egészséges táplálkozás részeként.