• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Miért nem műtenek meg minden rákbeteget azonnal?

Egészségmagazin 2023.08.21 Forrás: Weborvos
Miért nem műtenek meg minden rákbeteget azonnal?

Egyre több daganattípusnál bebizonyosodott, hogy a műtét előtti onkológiai kezelés javíthatja az életkilátásokat.

Nem minden daganatos betegnél az azonnali műtét adja a legjobb esélyeket a gyógyulásra. Ugyan a műthető esetekben évtizedeken át a daganatellenes kezelések magától értetődő első lépése volt az operáció, ám mára egyre több daganattípusnál bebizonyosodott, hogy a műtét előtti onkológiai kezelés javíthatja az életkilátásokat. A Rákgyógyítás Magazin közérthető módon összefoglalta a szakszóval neoadjuváns kezeléseknek nevezett terápiák lényegét.

A műtét előtti (szakszóval neoadjuváns) onkológiai gyógyszeres terápiának több hozadéka is lehet. Például csökkenhet az elsődleges daganat mérete, ezáltal kisebb kiterjedésű, kevésbé megterhelő operációra, nagyobb arányú szervmegtartó beavatkozásra nyílhat lehetőség, illetve az esetek egy részében operálhatóvá válhat a felfedezéskor nem műthetőnek ítélt beteg is. Fontos az is, hogy korábban éri a daganatsejteket az egész szervezetre ható daganatpusztító kezelés, ezáltal csökkenhet a későbbi helyi vagy regionális kiújulás, illetve áttétképződés kockázata is.

A mellrákban, tüdőrákban, végbélrákban, más emésztőszervi vagy fej-nyaki daganatokban, illetve egyre több más daganattípusban is alkalmazott neoadjuváns kezelések előnyére írják azt is, hogy mivel ekkor még bent van az elsődlegesen kimutatott tumor a szervezetben, azon objektíven látható, lemérhető, hogy mennyire hatásos ellene az adott onkológiai gyógyszer. A műtét eredményességét javító kezelés nemcsak gyógyszeres terápia lehet, hanem olykor sugárkezelés is. Ugyanakkor a neoadjuváns kezelések előnyei ellenére sem minden esetben van szükség ilyen előkezelésre, erről mindenkinél személyre szabottan dönt az onkoteam, ahol több szakorvos többféle nézőpontból értékeli az esetet.

A Rákgyógyítás Magazin ír a mellékhatások csökkentésének lehetőségeiről és a túlzott vitaminfogyasztás lehetséges árnyoldaláról is. A tudományos ismeretterjesztő cikkeken túl több reményt adó riport is olvasható. Például egy betegtörténet a tüdőrákból való teljes gyógyulásról. Vagy egy másik arról, miként tett valakit kiegyensúlyozottabb emberré az, hogy keresztülment a mellrákon. Szintén tanulságos az interjú, amelyben egy évtizedek óta a daganatos betegeket segítő pszichiáter szakorvos avat be abba, hogyan vészelte át, amikor nála fedezték fel a mellrákot.

Legolvasottabb cikkeink