• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Mikor kezdődhet a palliatív onkológiai ellátás?

Egészségmagazin 2021.06.03 Forrás: Fájdalomközpont
Mikor kezdődhet a palliatív onkológiai ellátás?

Fontos megkülönböztetni a palliatív gondozást a hospice ellátástól, amelyre akkor kerül sor, amikor a gyógyító eljárások már nem segítenek.

A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben, így például bizonyos onkológiai betegségeknél. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája a palliatív ellátás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Nem csak fájdalomcsillapítás, komplex segítségnyújtás

Azok az emberek, akik komoly fájdalommal élnek onkológiai betegként, úgy érezhetik, nem csak az érzéssel kell megbirkózniuk, de számos döntéshelyzettel is. Milyen kezelés segíthet a legjobban, milyen hatásokkal, mellékhatásokkal kell szembenézniük, melyik fájdalomcsillapító módszer hogyan működik, és hogyan illeszthetik bele mindezt a mindennapjaikba? A palliatív ellátás célja éppen az, hogy a gyakorlati segítségnyújtás mellett segítsen eligazodni ebben a nehéz élethelyzetben, és a fájdalom csillapításával jelentősen javítsa az életminőséget.

- Az onkológiai palliatív ellátás nem azonos azzal az ellátással - az úgynevezett kuratív kezelésekkel -, amiben a páciens a betegsége kapcsán részesül. Ugyancsak fontos megkülönböztetni a palliatív gondozást a hospice ellátástól, amelyre akkor kerül sor, amikor a gyógyító eljárások már nem segítenek, illetve amikor a beteg tudhatóan az utolsó hónapjait éli. A palliatív ellátás leggyakrabban párhuzamosan folyik a gyógyító kezelésekkel, kiegészítve, segítve egymás munkáját, bár az is előfordulhat, hogy fájdalomcsillapításra, életminőség javításra akkor is szükség van, ha a kuratív kezelések már nem folytathatók - ismerteti Pádi doktornő. – Az onkológiai páciensek fájdalomkezelése bármikor elkezdhető, amikor erre szükség van, de az American Society of Clinical Oncology ajánlása szerint minél előbb érdemes élni a lehetőséggel. Az ellátás ugyanis nem csak a fájdalmak könnyebb elviselhetőségét teszi lehetővé, de a mentális állapotot is javíthatja és kutatások szerint a túlélési esélyeket is növelheti.

Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?

Az onkológiai betegségeknél több ok is felmerülhet, amiért valakinek komoly segítséget jelenthet a palliatív ellátás. Ilyen például:

- ha a kezelések mellékhatásai rontják az életminőséget,

- ha evészavarok mutatkoznak a betegség miatt,

- ha a páciens állapota miatt gyakrabban kerül a sürgősségi osztályra,

- ha kiújulhat a tünetek.

A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek ugyanis nemcsak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Pádi doktornő szerint a célok elérésében nagy szerepe van a holisztikus szemléletnek is, amely nem külön-külön tekint az egyes problémákra, hanem a test-lélek-szellem egységeként közelít a segítséget kérő személy felé. Sőt, nem csak az adott személy, de a hozzá közelálló családtagok, barátok számára is támaszt jelenthet, ha kirajzolódik egy fájdalomcsillapításra vonatkozó kezelési terv, ha iránymutatást kapnak abban, hogyan segíthetnek a mindennapi helyzetekben. Ebben a vonatkozásban pedig nem lehet eltekinteni a lelki, szellemi támogatás jelentőségétől sem.

- Azoknak, akik betegségükből kifolyólag mindennapos fájdalommal élnek, gyakran nem csak fájdalomcsillapító terápiákkal lehet segíteni, de azzal is, ha biztatást, egyfajta vezetést adunk nekik – hangsúlyozza dr. Pádi Éva. – Az onkológiai betegeknek talán még fontosabb, hogy érezzék, nincsenek egyedül, hogy van egy terv, amit követni lehet, vannak szakemberek, akikben feltétlen megbízhatnak. Ez már egyfajta mentális-pszichés erőt is adhat, ami a javuló életminőséggel együtt bizonyosan elősegítheti a gyógyulást.

Legolvasottabb cikkeink