• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen betegségekre utalhat a láz és hogyan küzdjünk ellene?

Egészségmagazin 2020.05.04 Forrás: Weborvos
Milyen betegségekre utalhat a láz és hogyan küzdjünk ellene?

Leggyakrabban fertőző betegségek, vírusos és bakteriális megbetegedések a láz kiváltó okai.

A láz emelkedett testhőmérséklettel járó állapot, amely nem csak a téli időszakban nehezítheti meg mindennapjainkat. Több kiváltó oka is lehet, és számtalan betegség előidézheti a magas testhőmérsékletet. Mindenekelőtt érdemes tisztázni, mit is tekintünk láznak és mikor beszélünk hőemelkedésről.

A normál testhőmérséklet 36-37 °C között alakul, míg 37-38 °C közötti értékek esetében beszélünk hőemelkedésről. Fontos megkülönböztetni a hőemelkedést a láztól, mivel más betegségre utalhat a két állapot és más praktikákat tesznek szükségessé. Lázról 38 °C -ot meghaladó testhőmérséklet esetében beszélünk.

Láz mérésénél érdemes tudni, hogy a testhőmérséklet a nap folyamán folyamatosan növekszik, reggel alacsonyabb, míg délután 4-6 óra körül a legmagasabb. Érdemes ebben a kritikus időszakban is mérni a beteg testhőmérsékletét. Gyakran a láz elleni küzdelem különböző eszközeit is ebben az idősávban érdemes alkalmazni.

Milyen betegségekre utalhat a láz?

Leggyakrabban fertőző betegségek, vírusos és bakteriális megbetegedések a láz kiváltó okai. Nátha, influenza, torokgyulladás és súlyosabb esetben tüdőgyulladás okolható az esetek többségében a láz miatt.

Ha a fejfájás kiegészítő tünetekkel társul, akkor több betegség is okozhatja a megnövekedett testhőmérsékletet. A nyaki merevség és a láz együttes jelentkezése például agyhártya- vagy agyvelőgyulladásra enged feltételezni.

A lázzal társuló sárgaság mögött pedig májgyulladás, esetleg epegyulladás állhat.

Trópusi utazások közben, és az utazást követően sem ritka a hirtelen jelentkező, esetenként visszatérő láz. Utalhat ez maláriára, de gyakran egyszerűen a napszúrással hozható összefüggésbe a láz. Elsőre ugyan nem gondolnánk rá, de az intenzív izommunka is lehet a láz kiváltó oka. Védőoltásokat követően is érdemes számolni lázzal, amely a szervezet természetes védelmi mechanizmusa.

Olyan nem fertőző betegségeknél is felléphet láz, mint a reuma vagy a leukémia.

Lázra utaló tünetek

A láz egy tünet, amelyet számtalan különböző betegség kiválthat. Lázcsillapítás során célunk a tünetet kezelése, azonban a hosszú időn át tartó, esetleg visszatérő láz esetében mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni.

A lázzal együtt gyakran több olyan tünet jelentkezik, amelyeket szintén aktív odafigyelést igényelnek.

A hidegrázás egyértelműen összefüggésbe hozható a lázzal. A bőr erei összehúzódnak és libabőrösek leszünk. A láz csúcspontján elmúlik a tünet, azonban gyakran épp a hidegrázás miatt azonosítható a láz.

Gyógyulás során a test magasabb hőleadást produkál, hogy visszaálljon a normális testhőmérséklet. Ez nagy mennyiségű verejtékként ölt testet. A fokozott izzadás sóveszteséggel is jár, ezért érdemes figyelni az ásványi anyagok pótlására ebben az időszakban. Az erős immunrendszer gyorsíthatja a felépülést, ezért a szükséges vitaminok bevitele is fontos.

A megnövekedett testhőmérséklet olyan természetes védelmi mechanizmusokat is bekapcsol, mint a bőrpír, illetve különböző allergiás reakciók. Ezek a tünetek a láz elmúltával enyhülnek, azonban gyakran külön odafigyelést igényelnek.

A láz egy tünet, amelyet számtalan különböző betegség kiválthat. Lázcsillapítás során célunk a tünet kezelése, azonban a hosszú időn át tartó, esetleg visszatérő láz esetében mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni.

De mit érdemes tenni, amíg eljutunk egy szakemberig?

Láz elleni praktikák

A láz megterheli a szervezetet, ezért érdemes pihenni és feküdni a minél hamarabbi gyógyulás reményében. A kiszáradás valós veszély láz esetén, ezért javasolt sok folyadékot fogyasztani. A lázas betegeknek érdemes a könnyű ételeket előnyben részesíteni.

A láz csökkentése több módon is lehetséges. A lázcsillapító tabletták, kúpok alkalmazása mellett a fizikai lázcsillapítás, a hűtőfürdő vagy borogatás is sokszor szükségessé válik. Sok kritika érte az utóbbi időben a hűtőfürdő és a borogatás alkalmazását, azonban néhány tanács betartásával csökkentheti a láz mértékét, jobb közérzetet teremtve ezzel a betegnek.

Hűtőfürdő használatánál nem szabad jéghideg vizet alkalmazni. Célravezetőbb kellemes hőmérsékletű fürdő vizet engedni, amely folyamatosan kihűl. Csak akkor lehet hűtőfürdőt alkalmazni, ha az a beteg számára nem okoz kellemetlenséget. Sokkal elterjedtebb praktika azonban a vizes kendős borogatás, amellyel szintén eredményesen vehetjük fel a harcot a lázzal.

A lázcsillapítókkal érdemes vigyázni. Több paracetamol tartalmú gyógyszer is kapható vény nélkül, különböző (de hasonló összetételű) készítmények együttes alkalmazása pedig akár végzetes kimenetelű májkárosodással is járhat,

Láz esetén nem érdemes a véletlenre bízni felépülésünket, érdemes felkeresnie háziorvosát, amint lehetséges.

Legolvasottabb cikkeink