• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Milyen laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni a koronavírus-fertőzést?

Egészségmagazin 2021.04.19 Forrás: (X)
Milyen laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni a koronavírus-fertőzést?

A három vizsgálati módszer ma már országszerte elérhető, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Bár hónapok óta érezzük már a koronavírus negatív hatásait, sokan azonban még mindig nem találkoztak vele közvetlenül, így azzal sincsenek tisztában, hogy milyen laboratóriumi vizsgálatok léteznek, melyek alkalmasak arra, hogy kimutassák a vírus jelenlétét az emberi szervezetből.

Noha vannak más alternatívák is, Magyarországon három főbb megoldás terjedt el az egészségügyben. Ezek a következők:

1.      PCR teszt, mely az orr- vagy a garat nyálkahártyájáról vett mintán alapul, és azt a célt szolgálja, hogy kimutassa a vírus örökítőanyagát, vagy más néven RNS-ét.

2.      Antigén teszt, mely szintén légúti mintából próbálja kimutatni, hogy a páciens megfertőződött-e;

3.      Antitest teszt, mely vérvételen alapul, célja pedig, hogy kimutassa a szervezetben a vírus ellen termelt antitestek jelenlétét.

A három vizsgálati módszer ma már országszerte elérhető – bizonyos esetekben a PCR teszteket Budapesten már az autónkban ülve vagy otthonunkban is elvégzik –, azonban tudni kell, hogy mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, illetve az eredmények is eltérő információkkal szolgálnak a betegségről. Lássuk egy kicsit konkrétabban, hogy miről van szó!

PCR teszt

A PCR teszt a legismertebb vizsgálati módszerek közé tartozik a koronavírus kapcsán, ami nem meglepő, hiszen kiváló hatásfokkal tudja megállapítani a fertőzés jelenlétét. A teszt során az derül ki, hogy a vírus örökítőanyaga, vagyis az RNS megtalálható-e a szervezetben. Minden esetben az orrból vagy a garatból vett mintán végzik a vizsgálatot, az eredményre általában legalább 24 órát várniuk kell a pácienseknek.

A legnagyobb előnye a PCR tesztnek, hogy rendkívül érzékeny és specifikus vizsgálat, ha tehát a légutakban ott van a koronavírus, akkor biztosan kimutatja, nem véletlenül alkalmazzák sok esetben második vagy megerősítő vizsgálatként, amikor bizonyítani kell a fertőzést. Azonosítási rátája csaknem 100 százalékos megbízhatóságú, ugyanakkor természetesen ennek is megvannak a maga hátrányai.

Az egyik ilyen, hogy otthoni körülmények között nem végezhető el a mintavétel, minden esetben szakképzett személyre, egészségügyi dolgozóra lesz hozzá szükség, de a minta vizsgálata, sőt a kiértékelési folyamat szintén szaktudást igényel. Probléma továbbá az időfaktor is, hiszen a vizsgálat egymásra épülő lépésekből tevődik össze, amit nem lehet lerövidíteni, így minden esetben hosszú órákat, néhány esetben napokat kell várni az eredményre.

Antigén teszt

Az antigén teszt célja nem más, minthogy a feltételezett beteg szervezetéből kimutassa a koronavírus úgynevezett S-proteinjét. Ez egy speciális fehérje, mely más kórokozók esetében is megjelenhet a szervezetben, így sajnos gyakran téves azonosítást produkál, akár egy egyéb eredetű gyulladást is COVID fertőzésnek mutathat. Emiatt önmagában soha nem tekinthető bizonyító erejű módszernek, cserében nagyon gyors – mindössze 15 perc –, és ha valakinél pozitív eredmény születik, akkor azt a legtöbbször PCR teszttel támasztják alá. A kérdéses fehérjéket szintén az orr vagy a garat nyálkahártyájáról vett minta alapján mutatják ki, tehát a beteg együttműködésére van szükség hozzá.

Az antigén teszt tehát nagyon gyors eredményt ad, emiatt a legtöbb esetben ezt alkalmazzák – Magyarországon például az iskolákban is ilyennel tesztelték a tanárokat –, hiszen nagyon hamar képes kimutatni, ha sok megbetegedés lehet egy-egy gócponton vagy közösségen belül. A gyorsteszt által adott eredményt mindig egy egyszerű leolvasó eszközzel lehet kiértékelni, aminek a használata felkészülést és szaktudást igényel.

Emiatt az antigén teszt egyik hátránya, hogy gyakorlattal nem rendelkező személy ezt sem végezheti el, már az eredmények kiértékelése kapcsán is nagyon fontos, hogy rendelkezzen az illető laboratóriumi háttérrel. Ezen felül lényeges a mintavétel kapcsán, hogy a betegség melyik szakaszában készül, hiszen téves negatív eredmény születhet a kezdeti-, valamint a gyógyulási fázisban egyaránt. Emiatt ez a teszt önmagában nem alkalmazható a COVID fertőzés megállapításában. A páciens körülményeinek, tüneteinek és panaszainak gondos értékelése és szükség esetén más diagnosztikai módszer alkalmazása is szükséges.

Alkalmazása fontos nagyszámú tünetmentes fertőzött kiszűrésében.

Antitest teszt

Az antitest tesztek az úgynevezett szerológiai vizsgálatok közé sorolhatók, lényegük pedig nem más, minthogy vérmintából kimutassák, a szervezetben megjelentek-e azok az antitestek, melyek a koronavírus ellen termelődtek.  Nem feltétlenül azt bizonyítja, hogy a vizsgálat időpontjában   fertőzöttek vagyunk, azt viszont igen, hogy találkoztunk-e már a vírussal, illetve megindult-e a szervezetünkben az ellenanyag termelése.

Alkalmazásuk így is nagyon fontos lehet például abban, hogy kimutassák azokat, akik már korábban immunitást szereztek a betegséggel szemben. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy két változatuk is ismert, mégpedig

-          a rapid antitesttesztek

-          és az automatizált antitest tesztek.

 Rapid antitest tesztek

A rapid antigén tesztek lényege leginkább az, hogy a páciens véréből kimutassák a fertőzéssel szemben termelt korai- és kései állapotú ellenanyagokat akár már 15 perc leforgása alatt is. Magyarországon jelenleg több ilyen teszt létezik, némelyek jól beváltak, ugyanakkor nagyon sok pontatlanul viselkedik a gyakorlatban, érzékenységük eltérő.

Sokszor mégis ezt használják, mert gyors és elérhető árkategóriát képvisel, de sem elvégzéséhez, sem az eredmények értelmezéséhez nincs szükség szakemberre vagy speciális készülékre, a legtöbb esetben a kapcsolódó útmutató alapján minden leolvasható. Sajnos azonban a rapid antitest teszt rendkívül megbízhatatlan, még a maga kategóriáján belül, vagyis az   laboratóriumi antitest tesztekhez viszonyítva.

Annyira érzékenyek, hogy sokszor még az is pontatlanságot szül, ha nem a megfelelő időben olvassák le az eredményt, de bizonyítást nyert, hogy a betegség korai fázisában végzett teszt is túl gyakran hozhat tévesen negatív eredményt. Sajnos rengeteg ilyen típusú teszt van a piacon, és nem az összes rendelkezik diagnosztikai minősítéssel, tehát teljesen alkalmatlanok lehetnek a koronavírus-fertőzés kimutatására.

Laboratóriumi antitest tesztek

Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk az antitest teszthez, akkor érdemes az automatizált, laboratóriumban végzett típusok közül válogatni. Ezek is a korai és a késői antitest kimutatására szolgálnak a vérminta alapján, azonban az eredményekre egy kicsit többet, többnyire legalább egy órát kell várnia a páciensnek, aminek természetesen megvan a maga oka: ez a teszttípus sokkal jobb eredményeket hozhat, azonban esetében sem árt az ismétlés, így érdemes időbeli eltolódással megismételni akár negatív, akár pozitív eredmény született.

Mivel a hagyományos laboratóriumi szerológiai vizsgálatok, antitest tesztek zöme bevizsgált alternatíva, ezért megbízhatóbb eredményt nyújtanak, és akár tömeges szűrésre is ideálisak. Érdemes odafigyelni rá, hogy inkább azok közül válogassunk, melyek a vírus S1 proteinje ellen termelődő antitestek kimutatására szolgálnak.

Sajnos a laboratóriumban végzett antitest tesztekről is elmondható, hogy nem nyújtanak 100 százalékos eredményt, a fertőzés korai fázisában sokszor álnegatív érték születhet, de egy dupla teszt mellett – melyek között legalább két-három hetes eltolódás volt – már kellően megbízható vizsgálati összegzés születhet arról, hogy az illető korábban megfertőződött-e vagy sem illetve oltást követően kialakult-e a megfelelő antitestválasz.

Legolvasottabb cikkeink