• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen lesz az orvoslás jövője?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Frusztráció helyett az orvosoknak inkább segítenie kellene a betegeket eligazodni a világhálón.

Robbanásszerű változás várható az orvoslásban, és nem is csak évtizedek múlva. Már most divatos karácsonyi ajándék az USA-ban a könnyedén elvégezhető genetikai teszt, de belátható az az idő is, amikor 3D-ben akár szöveteket is nyomtatni lehet. Mégis, a közeljövő legnagyobb kihívása, hogy az orvostársadalom megváltoztassa a gondolkodását, és megfelelően kezelje a digitálisan egyre tájékozottabb pácienseket. Minderről dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató beszélt a Markáns vélemények című egészségügyi előadás-sorozat keddi találkozóján.

Nagyon sokan alábecsülik a fejlődés gyorsaságát – mondta az orvos-genetikus, aki a NASA jövőkutatással foglalkozó képzésén is részt vett. Elképzelhető, hogy akár már egy-két éven belül olyan innovációkkal találkozhatnak az orvosok, amelyeket ma el sem tudnának képzelni. Már megvan a technológia az élő szövetek 3D-s nyomtatására, de sokan azt sem zárják ki, hogy 50 év múlva akár az emberi agyat is „le lehet majd tölteni" és így az intelligenciák tovább élnek.

Már a jelenben is számos olyan, egyelőre drága, ezért csak korlátozottan, de eredményesen használt technológia létezik az orvoslásban, amely jelzi, milyen lehet majd a jövő. Meskó Bertalan például bemutatta azt a kis eszközt, amely számon tartja, hogy tulajdonosa megfelelő mennyiséget mozgott-e, evett-e, aludt-e, és ha nem jelzi azt. Egy másik hasonló, már szintén létező szerkezet egy érintéssel elkészíti többek között a páciens EKG-ját, méri a vércukrát, pulzusát, vérnyomását, és rögtön jelzi, ha gond van. De létezik már olyan gyógyszeres doboz is, amely, ha a beteg nem szedi be időben a piruláit, világítani kezd, és ha ennek ellenére sem történik semmi „felhívja" a hozzátartozókat, sőt az orvost is.

Korábban elképzelhetetlennek tűnt az az „okos szemüveg", amelyet a jövőkutatónak is volt alkalma kipróbálni. A szemüveget viselő orvos az okuláré segítségével akár azonnal információkat kaphat a világhálóról, de ő maga is élő egyenes „adásban" közvetíteni tudja műtéteit az interneten. Már most vannak olyan digitális eszközök, amelyekkel a deréktól lebénult emberek felállnak és járni kezdenek, de olyan szerkezetek is létezik, amelyekkel X-Menekké válhatnak az egészségesek is, ugyanis erejük, látásuk, hallásuk megtízszereződhet. Szintén megvan a digitális alapja a nanorobotoknak, amelyek már akkor jelezni, kezelni tudják a betegségeket, amikor a páciens még tünetmentes – tette hozzá Meskó Bertalan.

A kutató szerint a jövőben a betegeknek jóval nagyobb szerep jut. Eddig a döntéshozók, az állam és a szakemberek voltak inkább a középpontban, a technológia, a digitális kommunikáció világában azonban a betegek előre lépnek. Ma már kimutatható, hogy panasz esetén a betegek előbb fordulnak válaszokért az internethez, mint egy orvoshoz. Igaz, szakemberek segítsége nélkül rengeteg fals információhoz is jutnak. Ezért is lenne jó, ha megváltozna az orvosok hozzáállása ezen a téren: ahelyett, hogy frusztrálná őket a betegek világhálón összeszedett „tudása", inkább együttműködő partnerként vezethetnék őket ebben a tájékozódásban.

Legolvasottabb cikkeink