• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Minden adott a térdízület megmentésére

Egészségmagazin 2023.05.09 Forrás: Weborvos
Minden adott a térdízület megmentésére

Ha időben kerül a beteg orvoshoz, nagyon eredményesek lehetnek a térdízület biomechanikáját helyreállító műtétek, amelyekkel a protézisbeültetések is elodázhatók.

A térd rendkívül nagy erőkarokkal rendelkező csuklóízület, ami könnyen sérül. Ha időben kerül a beteg orvoshoz, nagyon eredményesek lehetnek a térdízület biomechanikáját helyreállító műtétek, amelyekkel a protézisbeültetések is elodázhatók. Ezeket a műtéteket zömében minimál invazív technikával, artroszkóposan (ízületi tükrözéssel) végzik a Dr. Rose Magánkórházban. Prof. Dr. Hangody Lászlót a kórház ortopéd-traumatológus szakorvosát kérdeztük, milyen kezelések lehetségesek.

Milyen okai lehetnek a térdízület betegségeinek, milyen tünetekre figyeljen a beteg?

A térdízület betegségeinek hátterében részben genetikai, részben korábbi sérülésekből fakadó elváltozások állnak. A térdízület rendkívül nagy erőkarokkal rendelkező csuklóízület, ami könnyen sérül. Ezek a biomechanikai eltérések könnyen észrevehetők. Ahogy minden ízületi kopásnál itt is egyértelmű tünet a fájdalom, a duzzanat és a mozgáskorlátozottság, de a térdízület elváltozásánál ezeken kívül még figyelemfelkeltő tényező lehet az instabilitás is. A hétköznapi tevékenyégek közben jelentkező bizonytalanság, esetleg a térdízület akadása, kattanása jelezheti a betegnek, hogy valamelyik szalagja, vagy a porcfelszín károsodott.

Hogyan állapítják meg mi pontosan a problémája a betegnek, hogyan állítják fel a diagnózist?

Amikor a beteget a tünetek elhozzák hozzánk, részletesen kikérdezzük a panaszairól, arról, hogy ezek hogyan alakultak ki, hogyan változtak, milyen a dinamikájuk. Ennek alapján egy fizikális vizsgálat következik, amelynek során ellenőrizzük az ízület formáját, mozgásterjedelmét, duzzanatát, a benne lévő folyadékgyülem esetleges tapinthatóságát. Emellett különböző stresszhelyzetekben vizsgáljuk az ízületet így nyerünk pontos képet a stabilitásról is.

Ezt követi egy radiológiai vizsgálat, amely alapvetően egy natív, álló helyzetben végzett röntgenfelvétel. Ezt követően esetleg még szükség lehet más, speciális pozícióban készített felvételekre is. Mivel gyakran a térden belül és az ízület környezetében lévő lágyrészek is károsodnak az esetek többségében MR vizsgálatot is végzünk. Ezzel a diagnosztikával pontos képet lehet nyerni a szalagok állapotáról, a terhelő felszínről és a félhold alakú porcról is.

Mindezek alapján felállítunk egy diagnózist, és elkészítünk egy műtéti ajánlatot a betegnek. Fontos megjegyezni, hogy ez az ajánlat csak az éppen aktuális helyzetre érvényes, hiszen az ízület állapota változik. Természetesen a beteget tájékoztatjuk, hogy az adott műtét meddig, a betegség milyen stádiumáig végezhető el.

Mennyire fájdalmasak ezek a beavatkozások?

A térdízületi beavatkozásokat általában mélyaltatásban, vagy gerincérzéstelenítésben végezzük. Ez utóbbi esetben is, hogy a műtét során jelentkező hang-, és fényhatások ne zavarják a beteget, felületes altatást is biztosítunk.

Milyen beavatkozások lehetségesek a térdízület elváltozásainál?

Ha időben kerül a beteg orvoshoz, nagyon eredményesek lehetnek a térdízület biomechanikáját helyreállító műtétek, amelyekkel a protézisbeültetések is elodázhatók. Ezeket a műtéteket zömében minimál invazív technikával, artroszkóposan, tehát ízületi tükrözéssel végezzük a kórházban. Ilyenkor mindössze két-három apró metszést végzünk a betegen, amelyek szélessége egyenként nem haladja meg a 3-4 millimétert. Az egyik behatolási ponton egy kamerával összekötött vékony optikát, a másikon pedig azokat az eszközöket juttatjuk be az ízületbe, amelyekkel a műtét elvégezhető.

Időnként elég a félholdalakú porc károsodásait kezelni, de a műtét során gyakran előfordul, hogy olyan terhelő porcfelszíni elváltozásokat is észlelünk, amelyek szintén valamilyen beavatkozást igényelnek. Lehetőségünk van arra, hogy akár a nagy kiterjedésű terhelő porcfelszíni károsodást is pótoljuk. Ilyenkor előfordul, hogy a sérült vagy károsodott részek eltávolítására kényszerülünk, azonban megpróbáljuk ezeket is pótolni, mert így hosszabb élettartamot biztosíthatunk a porcfelszínnek.

Ha a porckárosodás nem túl nagy, rendszerint polírozással, borotválással segítünk a betegen, ha viszont komolyabb porckárosodásról van szó, akkor valamilyen porcfelszín-képzést kell alkalmaznunk. Többféle eljárás létezik, így többek között a szervezet saját regenerációs mechanizmusát lehet erre ösztönözni. Szükség esetén sebészi úton vagy előregyártott, a szervezetben lebomló vázszerkezettel, vagy porcátültetéssel is jó eredményt elérni.

Gyakran a bizonytalan járás a betegség fő tünete. Ilyenkor milyen kezelést alkalmaznak?

Valóban, szintén gyakori biomechanikai elváltozás a térdízület valamilyen fokú instabilitása. Ilyenkor többnyire arról van szó, hogy az elülső keresztszalag hiányzik vagy kinyúlt, illetve elszakadt. A megoldás ennek a keresztszalagnak a pótlása, ezzel lehet biztosítani az ízület jövőjét. Ezt a beavatkozást is artroszkópos műtéttel végezzük, tehát néhány kicsi behatolási pontos keresztül saját anyaggal pótoljuk a sérült vagy hiányzó térdkörüli szalagokat.

Mi az a pont, amikor már nem kerülhető el a protézis beültetés?

Amennyiben már nem lehet korrigálni a térd biomechanikai elváltozását, vagy olyan súlyosan sérült a porcfelszín, hogy a korábbi eljárásokkal már nem lehet segíteni a páciensnek. Ilyen esetekben az endoprotetikai műtét a megoldás, azaz protézist kell beültetni. A műtét során a károsodott felszínt vékonyan eltávolítjuk, majd fém és műanyag kombinációjából készült endoprotézissel pótoljuk. Fontos tudni, hogy ezeknél a műtéteknél, amennyiben lehetséges, a térdízület körüli lágy részeket megtartjuk. Megőrizzük az ép szalagokat és arra is törekszünk, hogy az ízület körüli izmokat, ínakat maximálisan kíméljük.

Milyen implantátumot használnak?

Térdízület esetében alapvetően a cementezett, azaz a ragasztott protézisek nyújtják a legjobb eredményt. Az utóbbi évtizedben kifejlesztettünk egy olyan cement nélküli implantátumot is, amely hasonlóan jó eredményt nyújt, mint a cementezett, de biológiai szempontból jobb lehetőséget kínál a betegnek. A beteg csontszerkezetétől függ, hogy mikor használhatjuk ezt a cement nélküli protézist. A csont minőségére már a műtét előtti diagnosztikai vizsgálatok során felmérjük, de a végleges döntést, hogy milyen protézist ültessünk be, csak a műtét közben hozzuk meg akkor, amikor már biztosat tudunk a csontról.

Minden csípő-, és térdprotézis fémből és műanyagból készül, olyan anyagokból, amelyekre a szervezet nem reagál kilökődéssel. Vitatott kérdés, hogy a fémallergiás betegeknél milyen hatást vált ki a test mélyébe helyezett fém anyag. Tapasztalataink szerint a fém protéziseknek nincs negatív hatása, ennek ellenére a Dr. Rose Magánkórházban titánium bevonatú implantátumokat építünk be, olyan anyagot, amelyre biztosan senki sem fémérzékeny.

Akármilyen alapos a beavatkozás előtti diagnosztika, előfordulhat, hogy a protézis beültetés közben kerül elő egy újabb probléma. Fel vannak erre készülve?

Gyakran tapasztalunk a kopott térdízületű betegeknél jelentős tengelyeltéréseket. Ezeket az eltéréseket is tudjuk korrigálni a műtét során, sőt kell is, azért, hogy a beépített implantátumok minél tovább lássák el funkciójukat. A szalagsérülések miatt kialakult instabilitást is ki tudjuk javítani a megfelelő implantátumokkal. Már a műtét előtti diagnosztikai vizsgálatok adnak támpontot arra, hogy ezt az elváltozást milyen protézissel korrigáljuk, de itt is a beavatkozás során tapasztaltak alapján döntünk véglegesen.

Mennyi ideig tart egy térdízületi műtét?

A könnyebb artroszkópos műtétek általában nem hosszabbak félóránál, a bonyolultabb, biomechanikai beavatkozások, mint például a keresztszalag-pótlás, porcátültetés már legalább egy óráig tart. Az endoprotetikai műtétek is körülbelül egy óra hosszúak, de komplikáltabb esetekben tovább tartanak.

Mikor lehet lábra állni a beavatkozás után?

A legkönnyebb artroszkópos beavatkozások és az endoprtotetikai műtétek után akár azonnal lábra állhat a beteg, tehát teljes testsúllyal terhelhető az operált ízület. A bonyolultabb biomechanikai műtéteknél, a szalagpótlásoknál, a tengelykorrekcióknál, a porcátültetéseknél bár azonnal mozgatható a térd, de terhelhetőséggel még várni kell. Általában a műtét után két héttel lehet már terhelni az ízületet, de akkor is csak maximum 30-50 kilóval és csak egy következő fázis az, amikor már teljes testsúllyal rá lehet nehezedni.

Kap segítséget a beteg a műtét utáni rehabilitációban?

A Dr. Rose Magánkórházban arra törekszünk, hogy minden térdízülettel operált beteg rehabilitációját magunk felügyeljük. Ez azt jelenti, hogy a kórház saját gyógytornásza foglalkozik a beteggel. Amennyiben ez nem lehetséges, mert például a beteg távol lakik, akkor olyan felkészítő anyagot készítünk, amelynek alapján a beteg által választott gyógytornász a mi rehabilitációs módszerünk alapján tudja kezelni őt.

Az interneten elérhető információk miatt a betegek egyre tájékozottabbak a lehetőségekről, és egyre többet szeretnének. Fel vannak erre készülve?

Valóban, a betegek egyre nagyobb igényekkel érkeznek, és mindezt nagyon gyorsan szeretnék megkapni. Nem könnyű az elvárásoknak megfelelni, de szerencsére a Dr. Rose Magánkórházban minden adott, hogy mégis elérjük a célokat: kiváló implantátumok, kitűnő műszerezettség, korszerű technikák és nem utolsó sorban egy a diagnosztikában, a műtéteknél és a rehabilitációban nagyszerűen együttműködő, összeszokott csapat.

Legolvasottabb cikkeink