• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit jelentenek a terheléses cukorvizsgálaton mért magasabb értékek? 

Egészségmagazin 2024.04.05 Forrás: Cukorbetegközpont
Mit jelentenek a terheléses cukorvizsgálaton mért magasabb értékek? 

Az Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) segítségével azt vizsgáljuk, hogy a beteg cukor- (szénhidrát) anyagcseréje egészséges értékek között van-e.

„A terheléses vércukorvizsgálat (Oral Glucose Tolerance Test, OGTT) segítségével azt vizsgáljuk, hogy a beteg cukor- (szénhidrát) anyagcseréje egészséges értékek között van-e, vagy cukorbetegségre utaló kóros értékeket ér el – azaz megállapítjuk róla, hogy cukorbeteg vagy a szénhidrát anyagcseréje már nem teljesen ép. A vizsgálat célja tehát a cukorbetegség (diabétesz) és a prediabétesz fennállásának kimutatása”. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere beszél a részletekről.

Az OGTT-vizsgálatról 

- A meghatározott körülmények között elvégzett OGTT a cukorbetegség diagnosztizálásának arany standardja. Fontos, hogy a mérést a beteg nyugalmi állapotában, legalább 10 órás éhezést követően, a reggeli órákban (7-8 óra között) kezdjük el, lehetőleg gyógyszerszedés mentes állapotban. Előző napokban a páciensnek legalább 150 gramm szénhidrátot kell fogyasztania. A vizsgálat két órája alatt szénhidrátot nem szabad ennie, és ülve kell maradnia – magyarázza Prof. Dr. Somogyi Anikó.

A vizsgálatot ujjbegyből vett éhomi vércukorméréssel kezdjük. Amennyiben az ekkor mért érték 7,1 mmol/l-nél magasabb, nem kerül sor az OGTT elvégzésére, mert ez már igazolja, hogy a vizsgált személy cukorbeteg. Bár ezt legalább két kóros vércukor érték, azaz két mérés alapján szabad-lehet kimondani. A terhelés során vénás vérből éhomi vércukor meghatározás történik, majd ezt követően a vizsgálandó személy 75 g cukrot fogyaszt el 2,5 dl vízben feloldva, és meghatározott időpontokban ismételt vércukorszint vizsgálatot végzünk vénás vér segítségével. A szénhidrát-anyagcsere megítéléséhez a jelenlegi ajánlás szerint elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Amennyiben az éhomi érték 6.1 mmol/l alatti, a kétórás terhelés után pedig 7,8 mmol/l alatti értéket mérünk, akkor normál glükoztoleranciáról beszélhetünk.

Magasabb OGTT-értékek 

- Emelkedett éhomi vércukorszint (IFG- impared fasting glycaemia) akkor véleményezhető, ha az éhomi vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l közötti értéket mutat. Ez a prediabétesz egyik típusa, ami nem okoz jellegzetes panaszokat, de mindenképpen kontrollt, odafigyelést igényel, mert kezeletlenül cukorbetegség alakulhat ki. Bár egy viszonylag enyhe cukoranyagcsere-zavarról van szó, ez az állapot azért is érdemel figyelmet, mert növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az IFG esetében nincs szükség gyógyszeres kezelésre, azonban a testsúly normalizálására, az életmód megváltoztatására (rendszeres testmozgás, egészséges étrend) igen, hogy elkerüljük a későbbi szövődményeket.

A prediabétesz másik típusa a csökkent glükóztolerancia (IGT-impaired glucose tolerance). Ennek a diagnózisa akkor mondható ki, ha a normális éhomi cukorérték mellett a 120 perces vizsgálat 7,8-11,0 mmol/l közötti értéket eredményez. Az IGT szintén nem okoz jellegzetes panaszt vagy tüneteket, ám felismerése rendkívül fontos, hiszen életmódbeli változtatás nélkül az érintettek harmadánál kialakul cukorbetegség, és a keringési kockázat is jelentős. Amennyiben az OGTT során IFG, vagy IGT igazolódik, akkor évente kell ellenőrizni a cukoranyagcserét – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Somogyi Anikó. 

Cukorbetegség 

- A cukorbetegség a szénhidrátanyagcsere legsúlyosabb formája, melyről akkor beszélhetünk, ha 7,0 mmol/l-nél nagyobb éhomi cukorértéket, valamint a kétórás OGTT-n 11,1 mmol/l feletti vércukorértéket mérünk. A betegségre fokozott szomjúság, gyakori vizelési inger, éhség-rohamok, koncentrációzavar és nagyfokú fáradékonyság, homályos látás, száraz, hámló bőr és nehezen gyógyuló sebek hívják fel a figyelmet. Diabétesz esetén diabetológus és dietetikus szakember mielőbbi felkeresése javasolt, akik személyre szabott terápiát biztosítanak az érintett betegeknek, és segítséget nyújtanak a cukorbetegség okozta szövődmények (látásromlás, vesebántantalom, neuropátia, diabéteszes láb, szív-és érrendszeri betegségek) kockázatának csökkentésében – mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont orvosa.

Legolvasottabb cikkeink