• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit lehet kezdeni a futótérddel?

Egészségmagazin 2023.07.11 Forrás: Fájdalomközpont
Mit lehet kezdeni a futótérddel?

Az első lépés, hogy fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, hiszen ki kell zárni bizonyos súlyosabb okokat, mint például az ínszakadás, porcleválás.

Az úgynevezett futótérd viszonylag gyakori probléma sportolóknál, de nem kizárólag ők szenvednek a térdkalács erős fájdalmától. A futótérd ugyanis az ín gyulladásos betegsége a túlhasználatból eredően. Mit lehet ezzel kezdeni, hogyan segíthet az orvos és mit tehet a páciens a megelőzés, a kezelés érdekében? Dr. Szily Tamás,FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista válaszolt a kérdésekre.

Futóknál, ugróknál gyakori a futótérd

Jellemzően futók, ugrók és más ugrással, erős és gyakori földet éréssel járó sportolók panaszkodnak a tompa térdfájdalomra. Gyakrabban alakul ki ez a probléma kamaszoknál, fiataloknál és idősebbeknél. A térdkalács ín ugyanis túlterheltté válhat a gyakori és túl erős földre érkezéstől. A valóságos ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen kivitelezett mozdulatok, a nem jól felépített edzés következménye, bár természetesen a fizikai munkát végzők terhelése és egy sérülés is lehet a fájdalom eredője.

Eleinte „csak” egy gyulladás alakul ki, ami azonban idővel állandósulhat, és ellehetetlenítheti a szabad mozgást.  A térdfájdalom sokszor hirtelen, mozgás, futás közben alakul ki, legtöbbször egy hosszabb táv megtétele, komolyabb fizikai terhelés után. Közvetlenül a térdkalács csúcs körül jelentkezik az éles fájdalom és a nyomásérzékenység, bár ezen tünetek forrása nem mindig egyértelmű.

Edző és sportorvos is segíthet a megelőzésben

Akik a térdüket fokozottan igénybe vevő sportot vagy foglalkozást űznek, jól teszik, ha eleve megpróbálják kivédeni a futótérd kialakulását. Ehhez elengedhetetlen a szakszerű edzői irányítás, szükség esetén pedig a gyógytorna és a sportorvosi ellenőrzés. Fontos fenntartani az izomegyensúlyt és megerősíteni a térd körüli és a láb izomzatát, hogy megfelelően „tartsák”, támasszák az ízületet. Ugyanilyen jelentős az edzés előtti bemelegítés, és a megfelelő támaszt biztosító sportcipő vagy munkavédelmi cipő viselése, sőt, érzékenyebb térd esetén hasznos lehet az orvos által elrendelt térdvédő is. Az edzésmunka változatossága is biztosíthatja, hogy minél egyenletesebb terhelés érje a térdet.

Sporttól függetlenül is igen fontos a testsúly rendezése, ugyanis a túlsúly komoly terhelést jelent az ízületeknek, így a térdnek is. Ugyanilyen önálló rizikófaktor az úgynevezett lúdtalp is, amelyet szintén fokozza a térdet érő stresszt.

Hogyan segíthet az orvos futótérd esetén?

Természetesen az első lépés, hogy fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, hiszen ki kell zárni bizonyos súlyosabb okokat, mint például az ínszakadás, porcleválás. Ha a panaszok, és az esetlegesen szükséges képalkotó eljárások kapcsán bebizonyosodik, hogy patellofemorális szindrómáról van szó, az enyhébb eljárások felől haladhatunk akár a műtétig – ismerteti dr. Szily Tamás. - Sokan már csak akkor fordulnak hozzánk, ha a házilagos módszerek, így a jegelés, pihentetés, felpolcolás, fáslizás, esetleg a recept nélküli fájdalomcsillapítók nem hoztak javulást. Gyorsan csillapítható a fájdalom és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig igen jó eredményeket hozhat az orvosi kollagén injekciókúra és az orvosi lézer terápia, amelyek támogatják, erősítik a szöveti struktúrát. Szintén hosszútávon fejti ki hatását a lökéshullám terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Mindenképpen szükséges a személyre szabott gyógytorna, nem kis részben a sérülés kiújulásának megelőzése érdekében. Nagyon ritkán műtét is szükséges lehet.