• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mit tehetünk a derékfájás ellen?

Egészségmagazin MA 05:55 Forrás: Weborvos
Mit tehetünk a derékfájás ellen?

A fájdalom mértéke és jellege változó lehet, ezek gondos elemzése segíti a diagnózis felállítását.

A derékfájdalom napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi problémája, amely szinte mindenkit érint, élete során legalább egyszer. Legyen szó hirtelen jelentkező, akut fájdalomról vagy hosszabb ideje fennálló, krónikus panaszokról, a derékfájás jelentősen befolyásolhatja mindennapi életünket, ronthatja életminőségünket. A panaszok enyhítésére sok esetben elegendő néhány napos pihenés. Amennyiben néhány nap alatt nem javulnak a tünetek, fontos a háttérben levő ok feltárása. A sikeres kezelés érdekében rendkívül fontos az oki diagnózis felállítása.

Dr. Erbszt András, a Dr. Rose Magánkórház ortopéd szakorvos-gerincsebésze segítségével bemutatjuk a derékfájás lehetséges okait és kezelési lehetőségeit, illetve hogy milyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni. Kitérünk a megelőzés és életmódváltás fontosságára is.

A derékfájás lehetséges okai

A derékfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amely az emberek nagy részét érinti életük során. Statisztikák szerint öt emberből négy legalább egyszer megtapasztalja a derékfájdalom kellemetlenségeit.

Nagyon fontos megérteni, hogy a derékfájdalom (latinul lumbago) egy tünet, nem diagnózis

A fájdalom mértéke és jellege változó lehet, ezek gondos elemzése segíti a diagnózis felállítását. A fájdalom előfordulhat a nyaki, háti vagy ágyéki gerincen, bal- vagy jobb oldalon, illetve kisugározhat a felső vagy alsó végtagokba, a farizomba vagy akár a hasba is. 

A derékfájás hátterében számos különböző ok állhat, amelyek közül néhány gyakrabban, mások ritkábban fordulnak elő.

Nem megfelelő emelés, egy rossz mozdulat

A nem specifikus derékfájdalom gyakran a nem megfelelő emelés vagy egy rossz mozdulat következménye. Ilyenkor az izmok és szalagok túlnyúlnak vagy meghúzódnak, ami fájdalomhoz vezet. Az összenyomott porckorong is gyakori probléma, amely a derékfájdalom forrása lehet. A helytelen emelés vagy testtartás miatt kialakuló izomhúzódás, illetve az izmok és szalagok túlnyújtása az egyik leggyakoribb oka a derékfájdalomnak.

Tartós ülés, mozgásszegény életmód

A derékfájdalom leggyakoribb oka manapság az ülő életmód. Az ártalom csökkentése érdekében fontos a munkahely ergonomikus kialakítása és a rendszeres mozgás.

Túlsúly

A testsúly növekedése, különösen, ha csak a test bizonyos részein rakódik le túlterheléses ártalmat okoz a gerincoszlopon, tehát a derékfájdalom megszüntetéséhez elengedhetetlen a testsúly optimalizálása. 

Túlzásba vitt, vagy nem megfelelő edzésterhelés

Ahogy a mozgásszegény életmód, úgy a túlzott aktivitás is komoly gerincpanaszok forrása lehet. A nem megfelelő technikával végzett edzésmunka, helytelen sportágválasztás vagy túlzott edzésterhelés okozhat gerincpanaszokat. 

Stressz, pszichés eredet

A stressz és a pszichés tényezők is hozzájárulhatnak a derékfájdalom kialakulásához. A tartós stressz izomfeszültséget okozhat, ami fájdalomhoz vezethet.

Tekintsük át, hogy a fent felsorolt tünetek hátterében milyen gerincbetegségek állhatnak

Porckorongsérv (gerincsérv, latinul discus hernia)

A porckorongsérv, vagy ahogy a köznyelvben használják gerincsérv, akkor alakul ki, amikor a  porckorongok közül az egyik kitüremkedik és nyomást gyakorol a környező idegekre. Leggyakrabban az ágyéki szakaszon jelentkezik, ezen belül is az utolsó két porckorong valamelyikén. Ez nemcsak derékfájdalmat, hanem az alsó végtagokba sugárzó fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget is okozhat. 

Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)

A spondylolisthesis, vagy csigolyaelcsúszás, akkor fordul elő, amikor egy csigolya előrecsúszik a felette lévőn, és nyomást gyakorol az idegi elemekre. Ez a gerincelváltozás fájdalmat okozhat a derékban és az alsó végtagokban, különösen mozgás közben.

Csontritkulás

A csontritkulás, vagy oszteoporózis, egy olyan állapot, amelyben a csontállomány csökken és a csontok törékennyé válnak. A gerinc esetében ez azt jelenti, hogy az adott csigolya (vagy csigolyák) beroppannak és ezáltal magasságuk csökken. A folyamat igen fájdalmas lehet, így a mielőbbi kivizsgálás és szükség esetén a kezelés megkezdése elengedhetetlen. 

Gerinccsatorna-szűkület

A köznyelv ezt az állapotot meszesedésnek is hívja, tüneteket leggyakrabban az ágyéki szakaszon okoz. Ebben az esetben a gerinccsatornát meszes felrakódások szűkítik, ami derékfájdalmat, vagy alsó végtagi tüneteket okozhat.

Gerincferdülés (latinul scoliosis)

Gerincferdülésről akkor beszélünk, ha a gerincoszlop oldalirányban elferdül és ez látható elváltozásokat okoz. Leggyakrabban a serdülőkorban jelentkezik, a szülők ilyenkor észlelik a gyermeken a törzs asszimetriáját. 

Ritkább betegségek

Ritkább esetekben a derékfájdalom hátterében súlyosabb betegségek állhatnak, mint például daganat, fertőzés vagy gyulladás.

Ki kell emelni a tünetek közül az úgynevezett cauda equina szindrómát, amely a gerincvelő alsó szakaszának összenyomatása (compressiója) révén súlyos idegrendszeri tüneteket képes okozni.  Ebben az esetben sürgős orvosi vizsgálatra és kivizsgálásra van szükség, mielőtt a tünetek visszafordíthatatlanná válnak. 

A derékfájdalom diagnózisa

Mikor forduljunk orvoshoz?

A derékfájdalom esetén fontos figyelni arra, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha a fájdalom nem enyhül, vagy súlyosabb tünetek társulnak hozzá. Néhány eset, amikor mindenképpen ajánlott az orvosi konzultáció:

   - Pihenés, kímélés hatására nem enyhül a fájdalom 1-2 hét alatt: Ha a fájdalom nem csökken néhány napos pihenés után sem, érdemes orvosi segítséget kérni.

   - Különösen fájdalmas, fekvő helyzetben is: Ha a fájdalom még fekvő helyzetben sem enyhül, az komolyabb problémára utalhat.

   - Kisugárzik a lábba: A lábakba sugárzó fájdalom porckorongsérvre vagy isiászra utalhat.

   - Láb zsibbadása, gyengesége: Ha zsibbadást vagy gyengeséget tapasztal a lábaiban, az idegi érintettség jele lehet.

   - Végtagbénulás: Bármilyen mértékű végtagbénulás azonnali orvosi beavatkozást igényel.

   - Széklet- vagy vizeletürítési panasz: Ezek a tünetek súlyos idegi problémákra utalhatnak, mint például a kauda equina szindróma.

   - Sérülés, trauma után jelentkezik: Ha a fájdalom sérülés, esés vagy bármilyen trauma után jelentkezik, orvosi vizsgálat szükséges.

   - Hasi fájdalom, láz és derékfájdalom jelentkezik egyszerre: Ezek a tünetek fertőzésre vagy gyulladásra utalhatnak, amelyek sürgős kezelést igényelnek.

   - Ismert csontritkulás: Csontritkulás esetén a derékfájdalom törésre vagy más súlyos állapotra utalhat.

Kihez forduljunk?

A derékfájdalom esetén első lépésként érdemes a háziorvost felkeresni, aki szükség esetén további szakorvoshoz irányítja a beteget. Különösen fontos lehet az ortopéd szakorvos felkeresése, aki specializálódott a mozgásszervi problémák diagnosztizálására és kezelésére.

A kivizsgálás menete

Az orvosi kivizsgálás során több lépésre is sor kerülhet annak érdekében, hogy pontos diagnózist állapítsanak meg és megfelelő kezelési tervet dolgozzanak ki.

   - Anamnézis felvétele: Az orvos részletesen kikérdezi a beteget a tünetekről, azok időbeli lefolyásáról, súlyosságáról, valamint az életmódjáról, beleértve az ülő vagy aktív életmódot, sportolási szokásokat stb.

   - Fizikális vizsgálat: Az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi a fájdalmas területeket, felméri a mozgástartományt, és reflexvizsgálatot végez. Ezek a vizsgálatok segítenek az idegi érintettség, az izomfeszültség és a csontstruktúra problémáinak azonosításában.

   - Képalkotó vizsgálatok: A CT-,  MR- és röntgenvizsgálatok lehetővé teszik a belső struktúrák részletes vizsgálatát. Ezek a vizsgálatok különösen hasznosak a porckorongsérv, csigolyaelcsúszás, artrózis és egyéb strukturális problémák kimutatásában.

   - Laborvizsgálatok: Bizonyos esetekben laborvizsgálatokra is szükség lehet, különösen akkor, ha fertőzés vagy gyulladás gyanúja merül fel. A vérvizsgálatok segíthetnek kizárni vagy megerősíteni az ilyen jellegű problémákat.

A pontos diagnózis felállítása kulcsfontosságú a megfelelő kezelés megkezdéséhez és a fájdalom enyhítéséhez. A megfelelő szakemberek és diagnosztikai eszközök segítségével a derékfájdalom okai hatékonyan azonosíthatók és kezelhetők.

Hogyan történik a derékfájdalom kezelése?

Otthoni kezelési módszerek

A derékfájdalom kezelésére gyakran elegendőek az otthon is alkalmazható módszerek. Az enyhe és közepes mértékű fájdalom esetén ezek a kezelési módok hatékonyak lehetnek.

   - Pihenés, fájdalomcsillapítás: A derékfájdalom kezdeti szakaszában a pihenés elengedhetetlen. Fontos, hogy a beteg megtalálja a megfelelő testtartást, amelyben a legkisebb a fájdalom. Emellett a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofén vagy a paracetamol, segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

   - Megfelelő testtartás megtalálása: Az optimális testtartás csökkenti a derék terhelését. Ülő munkavégzés esetén például érdemes ergonomikus széket használni és gyakran szünetet tartani.

   - Fájdalom enyhülése után mozgás lassú visszavezetése: A pihenési időszak után fokozatosan vissza kell vezetni a mozgást a mindennapokba. Ez segíti az izmok erősítését és a további fájdalom megelőzését.

   - Izomnyújtás, lazítás, gyógytorna: Az enyhe nyújtó gyakorlatok és a rendszeres torna javítják az izomtónust és elősegítik a gyógyulást.

   - Gyógymasszázs: Csökkentheti az izomfeszültséget és javíthatja a vérkeringést, ezáltal enyhítve a fájdalmat.

Fizioterápia

A fizioterápia számos módszert kínál a derékfájdalom kezelésére. Ezek a kezelési módok célzottan segíthetnek a fájdalom csillapításában és a mozgékonyság javításában.

   - Hidro-, termo-, elektro-, balneoterápia, diéta: Ezek a módszerek különböző fizikai hatásokkal dolgoznak, mint a víz, a hő vagy az elektromos impulzusok, hogy csökkentsék a fájdalmat és javítsák a mozgékonyságot.

   - A gyógytorna és az úszás kíméletes, de hatékony módszerek a derékfájdalom kezelésére. Ezek a mozgásformák erősítik az izmokat és javítják az ízületek rugalmasságát, miközben minimalizálják a gerinc terhelését.

Gyógyszeres kezelés

Bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

   - Receptköteles gyógyszerek: Ezek közé tartoznak a gyulladáscsökkentők és az izomlazítók, amelyek csökkentik a fájdalmat és az izomfeszültséget.

   - Tapaszok: Fájdalomcsillapító tapaszok is alkalmazhatók a helyi fájdalom enyhítésére.

   - Szteroid injekció: Súlyosabb esetekben szteroid injekcióval is csökkenthető a gyulladás és a fájdalom.

   - Elektromos kezelések (elektroterápia): Csökkenthetik a gerinc környéki fájdalmakat.

   - Mágnesterápia: A legújabb nagy térerejű mágnesterápiás rendszerek fokozzák a vérkeringés és stimulálják az izmokat, így segítve elő a fájdalom csökkenését és a gyorsabb gyógyulást.

Műtét

A derékfájás kezelésére különösen széles terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, ám ki kell mondani: súlyos esetekben, amikor már más kezelési módszerek nem vezetnek eredményre, a műtét lehet a megnyugtató, hosszan tartó megoldás.

   - Az adott betegségnek megfelelő műtét: A műtét típusát a szakorvos választja meg az adott betegség és a gerinc érintett szakasza alapján.

   - Nyílt vagy minimálisan invazív: A műtétek lehetnek nyílt, vagy minimálisan invazív eljárások, attól függően, hogy milyen mértékű beavatkozás szükséges.

   - A leggyakoribb gerincműtét a porckorongsérv eltávolítás. Ennél a beavatkozásnál a kitüremkedett és nyomásos tüneteket okozó porckorong darab eltávolítását végezzük. 

Megelőzés és életmódváltás

A derékfájdalom megelőzésének és enyhítésének egyik legfontosabb eszköze az életmódváltás.

   - Elhízás elkerülése, testsúly csökkentése: A megfelelő testsúly fenntartása csökkenti a gerinc terhelését.

   - Rendszeres gyógytorna: nyújtógyakorlatok és erősítő gyakorlatok.

   - Rendszeres, gerinckímélő sportolás: Az úszás és más gerinckímélő sportok erősítik az izmokat és javítják az ízületek rugalmasságát.

   - Helyes fekvési, mozgási, ülési, emelési technika: A helyes testtartás és mozgási technikák elsajátítása csökkenti a sérülések kockázatát.

   - Gerincvédelem mozgás során (fűző): Bizonyos esetekben a gerincvédő eszközök, mint a fűzők, segíthetnek a gerinc stabilizálásában.

   - Stressz csökkentése: A stressz menedzsment fontos szerepet játszik a derékfájdalom megelőzésében és kezelésében.

   - Depresszió kezelése: A mentális egészségre való odafigyelés is elengedhetetlen, mivel a pszichés problémák gyakran hozzájárulnak a krónikus fájdalomhoz.

A megfelelő kezelési módszerek és az egészséges életmód kombinációja segíthet a derékfájdalom enyhítésében és megelőzésében, ezáltal javítva az életminőséget.

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amely számos okból eredhet, beleértve a rossz testtartást, az izomhúzódást, a csontritkulást és a stresszt. A kezelés magában foglalhat otthoni módszereket, fizioterápiát, gyógytornát, gyógyszeres kezelést és súlyos esetekben műtétet is. Az életmódváltás és a megfelelő ergonómiai szokások kialakítása kulcsfontosságúak a fájdalom megelőzésében és enyhítésében. 

Az időben történő orvosi konzultáció és a személyre szabott kezelési terv segíthet a fájdalom hatékony kezelésében és az életminőség javításában.