• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mozgással az izületekért az artritisz napján

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Betegek és támogatóik együtt tornáztak az Artritisz Világnapon a Margitszigeten.

1996-ban rendezték meg először az Artritisz Világnapot, a nap üzenetének megfogalmazásában 2008-tól az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) tölt be vezető szerepet. Az idei Világnap üzenete a „Mozgással az ízületekért" szlogen lett, ami a betegség kezelésében a fizikai aktivitás és a gyógytorna jelentőségét emeli ki. Ennek jegyében először szerveztek Magyarországon Artritisz Sétát a betegeknek. A közös mozgásterápia mellett az érdeklődők megnézhették az artritiszes gyermekek rajzaiból készült kiállítást is.

A sajtótájékoztatón Prof. Dr. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke, Dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke és Dr. Bálint Géza, a Csont és Izület Évtizede 2010-2020 nemzeti koordinátora vázolták fel a betegség hazai helyzetképét.

Itthon százezer felnőtt és néhány ezer gyermek érintett
Az ízületi gyulladások vagy artritiszek a középkorú és a fiatal korosztályt, számos esetben a gyermekeket veszélyeztetik. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik.
Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, ami komoly terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt. Ennek oka nemcsak a betegségek magas számában, hanem az általuk okozott tartós életminőség-romlásban, rokkantságban és keresőképtelenségben, valamint az extrém költségekben is keresendő.

Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Egyes mozgásszervi betegségek magasabb halálozással járnak, például a sokízületi gyulladás által érintett betegek átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.

Áttörést hozott a biológiai terápia
A diagnózis korai felállítása a terápia időben történő megkezdése céljából hazánkban is kiépítettük az artritisz centrumok országos hálózatát, mely ma már több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulanciát jelent. A kezelésben kiemelkedő jelentőségűek a célzottan ható biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében valóban forradalmi áttörést hoztak. Ezek az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik, minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartamuk megrövidülésétől. Lehetővé válik a betegek munkában tartása, illetve a munkához való visszatérése, az artritiszes gyermekek számára pedig megnyílik a teljes élet lehetősége.

Legolvasottabb cikkeink