• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ne szégyellje, tárcsázzon!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A szakemberrel történt egyeztetéssel a legmegfelelőbb, leginkább személyre szabott megoldást adható.

Még 2006 őszén néhányan elhatározták, a csaknem 1 millió vizelet visszatartási zavarban – inkontinenciában – szenvedő és hozzátartozói érdekvédelméért egyesületet alapít. A civil szerveződés egyfajta tabudöntésre vállalkozott, hiszen olyan egészségügyi problémával foglalkozik, ami indokolatlanul ugyan, de máig szégyellni, eltitkolni való. Tény, az inkontinencia nemcsak az érintettnek, hanem a közvetlen környezetének sem kellemes, viszont napjainkban – hála az orvostudománynak, meg a korszerű és hazánkban is kapható gyógyászati segédeszközöknek – elviselhető, „együtt élhető" problémává lehet.


Az Inkontinencia Betegegyesület megalakulása óta tagtoborzással, betegtájékoztatással, különböző rendezvényeken való részvétellel tudatja a világgal létezését, célkitűzéseit, segíteni akarását. Létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a lakosság majd’ 10%-át érintő betegségben szenvedő közül alig tizedük kap megfelelő ellátást. Mégpedig azért, mert nem mernek orvoshoz fordulni, nem tudják, hogy kit keressenek problémájukkal, továbbá azt hiszik, állapotukra nincs megoldás. Az egyesület mára folyamatosan bővülő létszámmal – jelenleg több mint ezer taggal – tevékenykedik.


Sok egyéb között a nagy lakossági érdeklődést kiváltó rendezvények közreműködője. Az efféle programokon az Inkontinencia Betegegyesületet támogató orvosok is részt vesznek, az információra szorulóknak azonnali felvilágosítással és nem utolsó sorban lelki támogatással szolgálnak, hiszen rendkívüli bátorság szükséges ahhoz, hogy a titkolt betegséggel/állapottal szakemberhez menjenek. Pedig le kell küzdeni az állapotukból adódó rossz gondolatokat, ahhoz, hogy képesek legyenek a korábbi életminőséget visszaszerezni. A névtelenségüket, a láthatatlanságukat megőrizhetik, ha az egyesület zöld számán - 06/80-62-55-11 - érdeklődnek, a vonal túlsófelén lévő szakemberektől tanácsot kérnek, illetve e-mailes elérhetőségen megszerezhető felvilágosítás nyújtotta lehetőséggel. De azt tudni kell, hogy sem levél, sem telefonbeszélgetés alapján nem állítható fel diagnózis, azt csak és kizárólag orvos teheti meg. A szakemberrel történt egyeztetéssel a legmegfelelőbb, leginkább személyre szabott megoldást adható, legyen az akár műtét, gyógyszeres kezelés vagy éppen a legmegfelelőbb gyógyászati segédeszköz felírása.


Az Inkontinencia Betegegyesült dolga, hogy az érintetteket – szakembereket és betegeket – összehozza, s az egyesület soraiba belépni akaróknak segítsen gátlásaikat leküzdeni. Nekik hírlevél készül, olyan cikkekkel, amelyek az olvasók életminőségét javíthatják, tájékozottságukat növelhetik. Az egyesület szervezői jól tudják, minél többször olvassák, hallják az információkat, annál magabiztosabbak lehetnek, annál inkább mernek problémájukról orvosukkal, családtagjaikkal beszélni.

Hihetetlenül fontos mindkettő, hiszen a nemzetközi statisztikák megdöbbentő eredményeket közölnek, ezekből kiderül: csupáncsak 2050-re az Európai Unióban élő minden 5. ember idős, minden 10. pedig nagyon öreg lesz. Addigra az Unió 25 országában a 65 év felettiek száma a mostaninak kétszeresére, a 80 év felettieké háromszorosára nő (Forrás: Eurostat Yearbook 2006-2007), ami azt is jelenti majd, hogy az inkontinencia előfordulása mind nagyobb mérvű emberi, társadalmi-, gazdasági és természetesen orvosi megoldandó problémát vet fel.


Levelezési cím:1535 Budapest, Postafiók: 922
E-mail cím: info@inkontinenciabetegegyesulet.hu
További információk: www.inkontinenciabetegegyesulet.hu

Legolvasottabb cikkeink