• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Négy ok, ami miatt gyorsabban ráncosodunk

Egészségmagazin 2019.03.23 Forrás: Dermatica
Négy ok, ami miatt gyorsabban ráncosodunk

A genetikai adottságainkon túl számos életmódbeli tényező is hozzájárul a bőrünk állapotához.

A kor előre haladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban megfelelő életmóddal és hatékony bőrgyógyászati kezelésekkel sokáig megőrizhetjük fiatalos megjelenésünket. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint a különböző célokhoz különböző eljárásokat érdemes választani. 

4 ok, ami felgyorsíthatja a ráncosodást 

Sokan az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, holott a ráncok képződésének folyamata jóval korábban beindul. Ehhez a természetes folyamathoz a genetikánk és számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, amelyek kiküszöbölésével magunk is sokat tehetünk bőrünk öregedésének elodázásáért. Íme, a 4 leggyakoribb ok, ami felgyorsítja a ráncok megjelenését. 

1. Erős fényterhelés

A külső környezeti hatások közül a legjelentősebb bőröregedést a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért óvatosan kell bánni a napozással és a szoláriummal is. Ez utóbbi nem is feltétlenül ajánlott, a természetes fényterhelés esetén pedig már tavasztól fényvédő termékeket érdemes használni. 

2. Dohányzás

A cigarettázás nem csak a száj körüli ráncok megjelenését gyorsítja fel, de mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, a bőr összképén, életteliségén is sokat ront. 

3. Stresszes életmód

A kezeletlen stressz hosszú távon önmagában is kihat a külső megjelenésünkre, és a helyzetet csak rontják az esetleges járulékos károk, vagyis a kevés, rossz minőségű alvás és a pótszerek, vagyis például az alkohol, a cigaretta és más függőségek. Mindenképpen érdemes a stressz kezelésében segítséget keresni, akár csoportos terápia formájában.  

4. Kiegyensúlyozatlan, egysíkú táplálkozás

Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, a C-, és E-vitaminok és az antioxidánsban gazdag ételek, vagy akár táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan meglátszik. 

Hogyan segítenek a bőrgyógyászati kezelések?

- Ha valaki az életmódján kívül esztétikai kezelésekkel is szeretné fiatalosabbá, üdébbé tenni a bőrét, több hatékony kezelés közül választhat – mondja dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. - Elsősorban el kell dönteni, hogy pontosan min szeretne változtatni, vagyis általánosan szeretné felfrissíteni a bőrét, a kialakult ráncaitól szabadulna, vagy a megereszkedést enyhítené. Az első esetben nagyszerű megoldás lehet a mezoterápia, amellyel számos hatóanyag juttatható a bőr különböző rétegeibe. Az egyes bőrrétegekbe eltérő hosszúságú, vékony tűkkel injektáljuk a célnak megfelelően kiválasztott hatóanyagot. Így olyan molekulák termelődését indítjuk be a bőrben, amelyek aktiválják a kollagén és rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját, fokozzák a bőr anyagcseréjét, optimalizálják a működését. Ha a ráncok zavarják leginkább a pácienst, jó megoldás lehet a Botox-injekció és a hialuronsavas ráncfeltöltés. Arcfeszesítésre és például a sokakat zavaró tokaemelésre pedig remek megoldást kínál az úgynevezett szálbehúzás. Ennél az eljárásnál nagyon vékony, különböző hosszúságú, felszívódó szálakat húzunk be a bőrbe, amelyek egyrészt mechanikusan emelik meg a bőrt, másrészt hosszú távon beindítják a természetes kollagén termelést. Az így megújult kötőszövetes rendszer pedig feszesebben tartja a bőrt. A lényeg, hogy biztonságos, hatékony eljárásokkal nagyon sokat tehetünk a bőr megújításáért, az önbizalom visszaszerzéséért.

Legolvasottabb cikkeink