Amikor a laktózmentes diéta nem használ, akkor tejfehérje érzékenységre gyanakodhatunk.
Ha a tejtől felnőttként tüneteink vannak, akkor tejcukor-érzékenységre gondolunk, ezért a laktózmentes jelzéssel ellátott termékeket keressük. Létezik azonban egy másik lehetőség is, amikor nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a tüneteinket. Ez a tejfehérje érzékenység, másnéven tejintolerancia. Ebben az esetben nem elég a laktózmentes diéta, csak a teljesen tejmentes étrend szünteti meg a tüneteket.
A felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre
Az ételintolerancia egyáltalán nem ritka, a tej mellett leggyakrabban a búza és a tojás okoz panaszokat. Emiatt egyre nő a mentes élelmiszereket és készételeket árusító helyek száma, de sok érintett még mindig nehézségekbe ütközik, ha valamilyen allergia, vagy érzékenység okán diétára kényszerül. Sokan az alapvető fogalmakkal nincsenek tisztában, ami viszont igen komoly problémákat okozhat az érintetteknél. Ha valaki a számára kerülendő összetevőt tartalmazó ételt elfogyasztja, utána – órákkal, de van, hogy csak napokkal később - egyéni érzékenységétől és az elfogyasztott mennyiségtől függően különböző súlyosságú tünetei jelentkeznek – magyarázza dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Hasfájás, puffadás, hasmenés a leggyakoribb panasz, de a tünetek igen szerteágazóak lehetnek: sokaknál például fejfájás, hangulatváltozás, bőrtünetek is jelentkezhetnek, és akár több napig is tarthatnak.
Tejallergia: tünetei csecsemőkorban megjelennek, a tápszerek, a tejtartalmú ételek bevezetésével egy időben, vagy az anyatejjel átjutó tejfehérje miatt. A gyerekek többsége –p éves korára kinövi a betegséget. Allergiában minden esetben az immunrendszer is érintett, IgE ellenanyag termelődik a szervezetbe jutó tejfehérje ellen, ezt az ellenanyagot lehet allergia vizsgálat során kimutatni.
Laktózintolerancia: másnéven tejcukor-érzékenység, enzimhiány, az immunrendszer nem, csak az emésztőrendszer érintett, a vékonybélben termelődő laktáz enzim szintjének csökkenése okozza a tüneteket.
Tejfehérje érzékenység: az emésztőrendszer és az immunrendszer egyaránt részt vesz a kialakulásában. A nem megfelelően megemésztett tejfehérje átkerül a bélfalon és az immunrendszer IgG ellenanyagot kezd termelni ellene.
Nem mindegy, hogy laktóz vagy tejfehérje!
Egy tejcukor-érzékeny nyugodtan fogyaszthat tejtartalmú ételeket, arra kell csak ügyelnie, hogy az adott étel laktózmentes tejtermékek felhasználásával készüljön. Nála tehát megengedett egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza is. Sőt, ha épp semmilyen laktózmentes termék nem elérhető a közelében, akkor az étkezés előtt bevett laktáz enzimet tartalmazó tablettával megelőzheti a kellemetlen tüneteket. A tejfehérje-érzékeny azonban semmilyen, így a laktózmentes termékekből sem fogyaszthat, hiszen azok csak tejcukor-mentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák. Tüneteit egyetlen módon előzheti meg: a tejtermékek teljes elhagyásával. Ebben az esetben növényi (elsősorban mandulából, zabból, kókuszból, rizsből készült) tejekkel, sajtokkal, és joghurtokkal elkészített ételeket lehet csak fogyasztani.
Mit tegyen, ha tünetei vannak a tejtől?
A szerteágazó tünetek megnehezítik a tejintolerancia diagnózisát. Ha visszatérő panaszaink vannak, dr. Sárdi Krisztina azt javasolja, hogy mindenképp érdemes ezt a lehetőséget is vizsgálni. Erre az IgG ételintolerancia teszt ad lehetőséget. Emellett a diagnózishoz az eliminációs diéta is szükséges, vagyis igazolni kell azt is, hogy a beteg tünetei valóban megszűnnek a tejtartalmú ételek elhagyásával. Tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól, általában 2-3, de egyéntől függően 6-8 hónapos szigorú tejmentes étrendet kell tartani. Ennyi idő után meg lehet próbálni a tejtartalmú ételeket fokozatosan visszavezetni az étrendbe, ha szeretnénk.