• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem csupán az esztétika miatt fontos a rendezett fogsor

Egészségmagazin 2019.11.08 Forrás: purecom
Nem csupán az esztétika miatt fontos a rendezett fogsor

Ha például egy fogtorlódás miatt nem tudjuk megfelelően tisztítani fogainkat, az fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezethet.     

Vannak esetek (pl. egymásra torlódott metszőfogak, túl nagy rés két fog között stb.) amikor a laikus számára is egyértelmű, hogy fel kell keresnie egy fogszabályozó praxist. Talán még ilyenkor is elsősorban az esztétikai probléma sejlik fel mindannyiunkban, pedig valójában ennél jóval többről van szó. A megoldás viszont sokszor nem is olyan távoli és bonyolult, mint azt hinnénk. Az egyik legmodernebb fogszabályozási módszerről dr. Vánkos Borbála, a mySmile fogorvosa adott tájékoztatást.

Fogaink megfelelő helyzete mind testi, mind pszichés szempontból nagy jelentőséggel bír. Ha bármilyen eltérés jelentkezik az optimálishoz képest, akkor az befolyásolhatja a rágást (általa pedig gyakorlatilag az egész emésztési folyamatot), a hangképzést, a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Ha például egy fogtorlódás miatt nem tudjuk megfelelően tisztítani fogainkat, az könnyen fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezethet. 

Természetesen éppen ennyire lényeges a lelki tényező is: sajnos sokan rendezetlen fogsoruk miatt nem akarnak önfeledten mosolyogni, és akár szakmai, akár magánéleti helyzetről legyen szó, általában visszafogottabban, bátortalanabbul viselkednek.

Az elmúlt évek során rengeteget fejlődött a fogszabályozás tudománya is, így napjainkban sokkal korszerűbb és gyorsabb eljárások állnak rendelkezésre, mint hajdanán. Ezek egyike az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó használata. Mivel kivehető készülékről van szó, nem helyeznek a fogakra zárakat és íveket, ahogy ezt az állandó fogszabályozóknál teszik, így nevéhez hűen tényleg csaknem teljesen észrevehetetlen. „A láthatatlan fogszabályozó kezeléseknél a digitálisan pontosan megtervezett és időzített fogmozgatásokhoz egyénileg készített, kivehető sínek segítik a kívánt eredmény elérését. Megfelelő napi hordás esetén a sínek folyamatosan leadott, lágy erőkkel juttatják a fogakat a megfelelő pozícióba” – tájékoztat az eljárásról Dr. Vánkos Borbála.

Ráadásul pont a lágy erőknek köszönhetően a kezelési idő általában jelentősen lerövidül a hagyományos módszerekhez képest. „Természetesen a láthatatlan fogszabályozó viselésének időtartama a fogazati eltérés súlyosságától, a páciens együttműködésétől és egyéb, egyénileg mérlegelendő tényezőktől függ. Ezek figyelembevételével a digitális kezelési terv elkészítésekor lehet pontosan meghatározni a szükséges időt, de az átlagos viselési időtartam a fele a hagyományos készülékkel történő kezelés időtartamának” – teszi hozzá a doktornő. 

Nagyon fontos azonban, hogy bár az eljárás egyszerűnek tűnik, megfelelő fogászati helyszínt és szakembert válasszunk a láthatatlan fogszabályozás esetében is. Semmiképp se dőljünk be a hasonló elnevezést használó, ám rendszeres fogorvosi kontrollt nem nyújtó, olcsó megoldásoknak!

Legolvasottabb cikkeink