• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem félünk az influenzától, még megijedhetünk

Egészségmagazin Forrás: OEK - Weborvos Szerző:

Eddig ebben a szezonban fogyott a legkevesebb a térítésmentesen kérhető vakcinából.

Bár Nyugat-Európában már halálos áldozatokkal indult az aktuális influenza-szezon, az oltóanyag decemberi előzetes felhasználási aránya 2008. óta most a legalacsonyabb. Az ÁNTSZ területi intézetei – az Országos tiszti főorvos által kiadott influenza körlevélben foglaltaknak megfelelően – összesítették a 2010/2011. évi szezonra kiadott térítésmentes influenza elleni oltóanyagok 2010. december 9-ig történt felhasználását – jelentette az Országos Epidemiológiai Központ szakmai információs hetilapja, az Epinfo.

Az ÁNTSZ regionális intézeteitől érkezett jelentések alapján megállapítható, hogy országosan a kiadott Fluval AB vakcina 51,8%-át (654 155 adag) használták fel 2010. december 9-ig. (Ez az arány 2004-ben 77% volt, majd évről-évre folyamatosan csökkent. A 2007-ben tapasztalt 59,0%-os mélypont után 2008-ban 88,3% volt az oltóanyag-felhasználás aránya, míg 2010-ben volt a legalacsonyabb a korábbi évekhez viszonyítva.

A területi oltóanyag-felhasználásban igen nagy különbségek figyelhetők meg: a fővárosban és 5 megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Pest megye) a vakcina több mint 50%-a még beadásra vár. Két területen (Győr-Moson-Sopron és Somogy megye) a kiadott oltóanyag több mint 70%-át felhasználták.

A Vaxigrip Junior oltóanyagból - a 3 év alatti, rizikócsoportba tartozó kisgyermekek számára - 5 000 adagot szállítottak az ÁNTSZ területi
intézeteibe. A beérkezett jelentések alapján 1 809 adag, azaz a kiadott mennyiség 36,2%-át használták fel 2010. december 9-ig. Ezen oltóanyag felhasználásának tekintetében is megfigyelhető az egyes területek közötti jelentős eltérés: 3 megyében (Csongrád, Szabolcs és Győr-Sopron) a rendelkezésre álló oltóanyagnak még egyötöde sem fogyott el, ugyanakkor kiemelésre érdemes, hogy Fejér megyében a vakcinák háromnegyedét, míg Zala megyében közel kétharmadát már eloltották.

Az előzetes jelentések szerint a kizárólag az újinfluenza vírus elleni Fluval P oltóanyaggal 38 593 személy részesült védőoltásban - áll a Epinfo összesítésében.

A hetilap 50-51. száma