• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem okoz autizmust a tartósítószer

Egészségmagazin Forrás: MTI - Panoráma

A védőoltásokban tartósítószerként jelen lévő higany gyorsan kiürül a gyerekek szervezetéből.

Egy hónapon belül már az eredeti higanykoncentráció mérhető a vérükben - állapítja meg egy Argentínában lefolytatott vizsgálat. A közlés adalék ahhoz a vitához, mely a védőoltások higanytartalma és az autizmus kialakulása közti esetleges kapcsolatról zajlik szakmai körökben egy évtizede.

A thimerosal higanytartalmú szerves vegyület, melyet a harmincas évek óta használnak tartósítószerként oltásokban és gyógyszerekben a baktériumok és a gombák szaporodása ellen.
Az Egyesült Államok oltási gyakorlatában a nem bizonyított, ám lehetséges idegrendszeri hatások miatt már nem alkalmaznak higanytartalmú oltásokat, ám más országokban, így például Argentínában igen.

A tanulmány támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntését, amely továbbra is engedélyezi a thimerosal-tartalmú oltások használatát - jelentette ki Michael Pichichero, a kutatás egyik vezetője. Ezen oltások gyártása olcsóbb, ezért könnyebben hozzáférhetőek a világ számos országában - tett hozzá Pichichero.

Az Egyesült Államok által finanszírozott kutatásban 216 egészséges csecsemő vérmintáját elemezték oltás előtt és után. A vér higanyszintje a legmagasabb közvetlenül az oltás után volt, majd néhány hét alatt a normálisra esett vissza.

Pichichero szerint a kilencvenes évek végén feltételezett higanyszintnek most csak a tizedét találták a csecsemők vérében és a vélelmezetthez képest tizedannyi ideig volt mérhetően jelen.
A vizsgálat során mérték a csecsemők székletének és vizeletének higanytartalmát is. A székletben - a vérhez hasonlóan - közvetlenül az oltás után volt a legmagasabb a higany koncentrációja, ám a vérhez képest lassabban állt vissza az eredeti szintre. A vizelet higanyszintjében nem mértek érdemleges változást.

A higany teljes mennyiségének pontos útját nem tudták meghatározni a kutatók. Minden gyerektől kétszer vettek vért: az oltás előtt és után, az utóbbi mintavétel azonban fél nap és 30 nap között változott.

A tanulmányt a Pediatrics szaklap februári száma közli. Korábbi nyilvánosságra hozatalát egy csütörtöki tévéműsor indokolja, mely egy, az Egyesült Államokban folyamatban lévő bírósági ügyet mutatott be az oltás által állítólagosan kiváltott autizmus kapcsán.