• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem országos, de már járvány!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egyelőre mérsékelt intenzitású és regionális kiterjedtségű az influenza járvány Magyarországon.

Átlépte a hazánkban hivatalos járványküszöböt az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, az idei év negyedik hetében 45 százalékkal többen voltak ilyenek, mint az előző héten, összesen 21 ezren panaszkodtak a magas lázra, az elesettségre, végtagfájdalomra. Mindazonáltal még korai országos járványról beszélni, mert a betegek harmada a fővárosban és Pest-megyében él. A járvány elismerésének másik kritériuma is teljesült: egyetlen hét alatt 19 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot, és hatnál igazolták is az A-vírusfertőzést, annyi mintában találtak tehát a vírustípusból, mint az előző hetekben összesen – jelentette be az országos tisztifőorvos.

Minden megyében egyre többen mennek orvoshoz a fenti panaszokkal, az átlagosnál több beteget regisztráltak Győr-Moson-Sopron, Vas, illetve Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, de megjelent már az influenza Borsodban, Veszprém és Somogy megyében is.


Dr. Falus Ferenc elmondta: a fertőzés átvészelésére, a tünetek leküzdésére szolgáló valamennyi gyógyszer elérhető, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatosan zajlanak, s még nincs szükség a járványban szokásos korlátozó intézkedések bevezetésére. Ha kell, a szükséges kórházi kapacitások rendelkezésre állnak, a látogatási vagy betegfelvételi tilalmakról maguk az egészségügyi intézmények döntenek, mégis, ajánlatos mostantól kerülni (ritkítani) a látogatást az ott fekvő betegek védelmében.


A megelőzés valamivel jobban sikerült, mint tavaly, összesen csaknem másfél millióan kapták meg a védőoltást, a rizikócsoportok tagjainak a tervezett 1,3 millió adag térítésmentesen felül még 50 ezer adag vakcinát oltottak el a háziorvosok. Dr. Szolnoki István, az OTH járványügyi főosztályának helyettes vezetője hozzátette: a WHO 2010-re javasolt átoltottsági rátája egyelőre álom marad, a 65 éven felüliek körében megcélzott 75 százalékos küszöböt csak az Egyesült Államok és Hollandia lépte át, Nyugat-Európa több országa megközelítette, Magyarország a 40 százalék előtt megtorpant.


Új jelenség, hogy a hazánkban is tevékenykedő multinacionális vállalatok egy része maga szerezte be dolgozóinak a védőoltást, közvetlenül a gyártótól, így ez a patikai forgalomban nem jelentkezik, a cégek bevételeiben talán inkább. Az Európai Járványügyi Központ ajánlása alapján még mindig van értelme oltást kérni, mert bár lehet, hogy a szomszédtól mégis elkapjuk néhány napon belül a fertőzést, de a betegség enyhébb lefolyású lesz és még elkerülhetőek a súlyosabb szövődmények - hangzott el.


Ezekről, vagyis a várható szövődményekről a járványnak ebben a stádiumában még külföldről sem kaphattunk tájékoztatást, de mint Falus Ferenc elmondta: attól, hogy a vírus új, attól még influenza, tehát antibiotikumot felesleges és veszélyes szedni ellene, ugyanakkor figyelni kell a baktériumok okozta felülfertőződés elkerülésére. Lázcsillapítás, folyadékpótlás, ágynyugalom és izoláció – foglalták össze röviden a szakemberek a teendőket.


Aki teheti, jól teszi, ha így védekezik vagy védi a többieket:
- ha beteg, maradjon otthon és feküdje ki a fertőzést.
- zsebkendőbe köhögjön, tüsszögjön, a használt zsebkendőt ne hagyja elől, gyűjtse zacskóba vagy zárt szemetesbe dobja.
- Ne fogadjon látogatókat, néhány napig kerülje a többieket .
- Minél gyakrabban mosson kezet szappannal és melegvízzel.
- ha egészséges, akkor is kerülje a zsúfolt, zárt helyeket.

Az epidemiológiai központ összefoglalója a 4. hétről

Legolvasottabb cikkeink