A dietetikusokat hitelesnek, tanácsaikat hasznosnak tartják, de a többség orvosától kér információt.
Ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) friss online reprezentatív kutatásából, ami a dietetikusok szakmai megítéléséről és a két éve kiadott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® ismertségéről készült - írja közleményében a szervezet. A felmérés arra mutatott rá, hogy bár döntően tudjuk, milyen kérdésekben segíthetnek a dietetikusok, mégis a könnyebb elérhetőség miatt sokszor máshoz fordulunk tanácsért. A 18 év feletti, rendszeresen internetezőknek egyelőre mindössze 9 százaléka hallott az új táplálkozási ajánlásról.
A közelmúltban napvilágot látott adatok szerint a hazai lakosság tápláltsági állapota aggodalomra ad okot. Európában a legelhízottabbak közé számítunk és világviszonylatban is „előkelő” helyen állunk a ranglistán. Hogyan lehet ez ellen hatékonyan fellépni? Ismeri-e a lakosság a két éve kiadott táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR®-t, amelynek segítségével a mindennapokban is könnyen eleget lehetne tenni a helyes táplálkozási elveknek? Egyáltalán tudjuk-e, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben kihez forduljunk, kitől kérjünk szakszerű tanácsot? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
A felnőtt netezők a dietetikusok táplálkozással kapcsolatos véleményét és tanácsait tartják magasan a leghitelesebbnek (89%) és a legérthetőbbnek is. A megkérdezettek 21 százalékának volt már korábban személyes tapasztalata dietetikussal, jórészt már kialakult egészségügyi problémával, orvosuk tanácsára keresték fel a szakembereket. A dietetikustól kapott tanácsokat a személyes tapasztalattal rendelkezők 89 százaléka hasznosnak tartotta. A felmérés alábbi eredményei azonban további feladatokat jelölnek ki az MDOSZ számára. Amennyiben dietetikusra lenne szükség, a felnőtt internetezők többsége (61%) a szakember felkeresésével kapcsolatban a háziorvosától kérne tanácsot. Azoknak, akiknek volt korábban személyes tapasztalatuk dietetikussal, több mint a fele szakorvos ajánlásán keresztül került velük kapcsolatba. Fontos tehát megerősíteni a házi- és szakorvosokban a dietetikusi kompetenciát, hogy közösen, a páciens érdekeit figyelembe véve, mindenki a saját szakértelmével járuljon hozzá a hatékonyabb gyógyításhoz.
Gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani. A lakosság helytelen táplálkozási szokásai és a táplálkozástudomány fejlődése arra ösztönözte az MDOSZ-t, hogy két éve új táplálkozási ajánlást adjon ki az egészséges, felnőtt lakosság számára, tavaly pedig a 6-17 éves korosztályra is kidolgozza az OKOSTÁNYÉR®-t. A nagyközönség számára nehezebben befogadható, korábbi tápanyagalapú ajánlás helyett élelmiszercsoportokat adtak meg, hisz a köznapi életben sem fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot fogyasztunk, hanem ezek értékes forrásait, például húst, tejet, kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt. Az új ábrázolási forma – megint csak a könnyebb használhatóság miatt – a tányér lett a korábbi ház- vagy piramisalak helyett. A probléma az, hogy a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe vevő, közérthetően és praktikusan kialakított ajánlásról a rendszeres nethasználóknak csupán 9 százaléka hallott az elmúlt két évben. Ezért a szélesebb ismertség eléréséhez augusztustól önálló honlappal www.okostanyer.hu jelentkezett a szakmai szervezet, ahol mind a felnőttek, mind a gyermekek számára megalkotott útmutató és kísérő anyagok megnézhetők és letölthetők, szeptembertől pedig elérhető a mobiltelefonokra letölthető OKOSTÁNYÉR® applikáció is. A honlapon az ajánlás mellett megtalálható az OKOSÉtrend, amely menüjavaslatokat és recepteket is tartalmaz.