• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem tipikus tünetek, melyek a daganat gyanúját is felvethetik

Egészségmagazin MA 06:16 Forrás: Fájdalomközpont
Nem tipikus tünetek, melyek a daganat gyanúját is felvethetik

Mivel nem minden esetben vannak a daganatos betegségnek nyilvánvaló és egyértelmű tünetei, a ritkább panaszok hátterének is fontos utánajárni.

A daganatos betegségek olyan sokfélék lehetnek, hogy nem lehetséges egyetlen, mindenkire érvényes check-listát összeállítani a tünetekről. Nem is szokatlan, hogy bizonyos daganattípusok a „radar alatt” maradnak, vagy összetévesztik azokat más betegségekkel. Dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel nem minden esetben vannak nyilvánvaló és egyértelmű tünetek, a ritkább panaszok hátterének is fontos utánajárni.

Ilyen tünetek okát is érdemes vizsgálni

Krónikus köhögés, rekedtség

Nem meglepő kijelentés, hogy a köhögés tüdődaganat tünete lehet, de a másként nem magyarázható rekedtség esetén is felmerülhet ez a gyanú. Néhány tüdődaganattal élő betegnek reszelőssé, halkabbá, erőtlenebbé válik a hangja, amennyiben a daganat a hangszalagokat irányító idegeket nyomja. Ugyanakkor ez lehet a gégedaganat tünete is. Természetesen a legtöbb esetben ártatlan oka van a rekedtségnek, például egy megfázás, de ha néhány hétnél tovább tart, érdemes orvoshoz fordulni. 

Nyelési nehézség

Ha úgy érezzük, hogy a falat rendszeresen megakad a torkunkon, vagy csak nehézségek árán sikerül lenyelni, az akár száj-, torok- vagy nyelőcső daganat tünete is lehet. Ezt az állapotot dysphasiának is nevezik, és az az oka, hogy a tumor elzárja vagy szűkíti a falat útját.

Indokolatlan fogyás

A gyors és mással nem magyarázható fogyás többféle állapot, betegség tünete lehet, például a demenciáé, a cukorbetegségé, a szívelégtelenségé. Ugyanakkor daganatos betegségek jele is lehet az ilyen típusú súlyvesztés, ami mindig a kiinduló súlyhoz képest számít.

Éjszakai izzadás

Ez a tünet nem ritka a menopauza időszakában, de ha tartósan fennáll és erős (például hálóruhát kell cserélni emiatt), az akár leukémia és lymphoma gyanúját is felvetheti, ezért, ha nem rendeződik magától, ajánlatos vele orvoshoz fordulni.

Tartós gyomoréges

A hirtelen jelentkező, erős gyomorégés jól ismert tünete a szívinfarktusnak, ha pedig sokszor van jelen, akkor refluxra utalhat. A tipikusan étkezés után vagy éjszakai rendszeresen jelentkező gyomorégés viszont nyelőcső- vagy gyomor daganat miatt is kialakulhat.

Csomók, dudorok

A bőr alatt kitapintható csomóknak több oka is lehet, gyakran például zsírdaganatról van szó. Ritkább esetben azonban lágyrész szarkóma is lehet az oka, ami a testen bárhol kialakulhat, de leginkább a karokban, lábakban, mellkason, hasnál figyelhető meg. A daganatos csomó általában kemény tapintatú és fájdalmatlan, viszont folyamatosan növekszik.  

Puffadás

Bizonyos esetekben a daganat irritálhatja a hashártyát, ami több folyadék termelésére készteti a szervezetet, mint amennyitől meg tud szabadulni. Ez az ascites megnevezési hasűri folyadékgyülem többféle onkológiai betegség tünete is lehet, meglepő módon akár az emlődaganaté is. Éppen ezért két hétnél tovább tapasztalt puffadás esetén fel kell keresni az orvost.

Székelési szokások változása

Ha alkalmanként hasmenést vagy székrekedést tapasztal valaki, az nem ad aggodalomra okot. De ha jelentős változás áll be e téren és állandósul valamelyik szokás vagy éppen tartósan váltakozik a kettő, mindenképp érdemes kivizsgáltatni, nem vastagbél daganat okozza-e.

Új típusú, nem múló fájdalom

A korábban nem tapasztalt fájdalmat sokan az idősödésnek tudják be, és legtöbbször ez igaz is. De ha tartósan fennáll egy szokatlan fájdalom, az is előfordulhat, hogy a daganat nyom valamilyen ideget, csontot vagy szervet. Ne legyintsünk hát a nem múló fájdalomra!

A kivizsgálást nem éri meg halogatni

- Sokan bizonytalannak érzik magukat egy-egy új, szokatlan tünet kapcsán, hogy probléma lehet-e ez egyáltalán, illetve, hogy milyen irányban érdemes elindulni a vizsgálatok sorában – ismerteti dr. Pádi Éva. – Ilyenkor jön nagyon jól a szakértő iránymutatás, ami sokat segít a lelki stabilitás megőrzésében. Nem szabad attól tartani, hogy nem veszik komolyan a panaszainkat, hiszen az elsődleges cél mindenképpen a daganatos betegség kizárása, illetve korai felismerése, ami hatékony kezelést tehet lehetővé.