• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Néma trombózis, ami halállal végződhet

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

Ha valaki nem veszi észre, hogy mélyvénás trombózisa van, akkor megfelelő kezelés nélkül a vérrög bármikor leszakadhat.

A mélyvénás trombózis és az ebből adódó tüdőembólia a leggyakoribb halálokok közt szerepelnek. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fordítani a prevencióra, valamint arra, hogy hamar felismerjük a problémát. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint azonban vannak olyan esetek, amikor semmilyen tünet nem figyelmeztet a vérrögök kialakulására.

Mélyvénás trombózis, a néma gyilkos
A mélyvénás trombózis (DVT) egy olyan életet veszélyeztető állapot, amikor különböző okok miatt aktiválódnak az alvadási faktorok – pl. érfal sérülése, gyulladás, daganatok, pitvarfibrilláció, genetikai hajlam, stb.- ezáltal vérrögök keletkeznek az erekben, melyek akadályozzák a normál keringést. Ha van tünete, akkor ezeket tekintve a leggyakoribb az érintett végtag fájdalma, livid (kékeslilás) elszíneződés, ödéma, valamint járáskor fokozódó fájdalom. Az állapot nagy veszélye, hogy a keletkezett vérrög egésze vagy egy-egy részei leszakadhatnak, így a véráramba kerülhetnek, és ezáltal elérhetik az olyan fontos szerveket is, mint pl. a tüdő, és embóliát okozhatnak ott. A tüdőembólia az életet is veszélyeztetheti, attól függően, hogy hol zárta el a keringés útját a vérrög (amennyiben mindkét főtörzs artériáját, abban az esetben fordulnak elő a hirtelen halálozások).

Prof. Blaskó György azonban felhívja a figyelmet arra, hogy gyakran előfordul ún. néma trombózis is, amikor nincs semmilyen tünet, ami mélyvénás trombózisra utalna. Nem ritka, amikor pl. poszttrombotikus szindróma okozta panaszok (pl. fájdalom, ödéma, a bőr barnás elszíneződése, súlyos visszértágulatok) ultrahangos kivizsgálása során derül fény a korábbi problémára. De ez még a jobbik eset, ugyanis ha valaki nem veszi észre, hogy mélyvénás trombózisa van, akkor megfelelő kezelés nélkül a thrombus (vérrög) bármikor leszakadhat és tüdőembóliát okozhat.

Néhány esetben a tüdőembólia sem tűnik fel a betegnek, mert legfeljebb köhög és kisebb légzési nehézségei vannak pár órán át: ilyenkor microembolizációról beszélünk. Ha már vért köhög fel, az már riasztó tünet lehet.

A tüdőembólia tünetei: fájdalmas köhögés, fulladás, nehézlégzés, véres köpet, mellkasi fájdalom

A néma trombózist is meg lehet előzni
Látható tehát, hogy a néma trombózis ugyanolyan veszélyes – ha nem veszélyesebb - a tünetekkel járó állapotnál, éppen ezért nagy gondot kell fordítani a prevencióra! Amennyiben fokozott rizikócsoportba tartozik DVT tekintetében (pl. genetikai hajlam, pitvarfibrilláció, daganatok, korábbi trombózis), akkor mindenképp keressen fel szakembert, hogy egyeztessenek arról, van-e szükség véralvadásgátló terápiára, illetve milyen óvintézkedéseket szükséges betartania, hogy elkerülhesse a bajt!

Arról, hogy van-e genetikai hajlama, laborvizsgálattal győződhet meg, erre leginkább akkor van szükség, ha a családjában előfordult már trombózis, de érdemes a vizsgálatot családalapítás és hormonális fogamzásgátlás megkezdése előtt is elvégeztetni, hiszen ezen esetekben is jelentősen megnő a vérrögök kialakulásának esélye!

Prof. Blaskó György felhívja a figyelmet arra is, hogy miután kiderült a betegnél a néma trombózis, mindenképp keressen fel szakembert, aki kivizsgálja az állapot bekövetkeztének okait és javaslatokat tesz a továbbiakra (véralvadásgátló kezelés, életmódbeli változtatások).