• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Különböznek-e a pszichiátriai betegségek a két nemben?

A pszichiátriai betegségek egy része nőknél és férfiaknál is azonos gyakorisággal fordul elő, ilyen pl. a szkizofrénia vagy a bipoláris betegség. Néhány igen gyakori kórkép, így a depresszió és sokféle szorongásos betegség azonban testi tünetekben megnyilvánuló lelki betegség, pszichés eredetű táplálkozási zavar a nőkben általában nagyobb valószínűséggel alakul ki. Ennek a hátterében bizonyosan többféle tényező állhat:
1. genetikai (öröklött tényezők)
2. biológiai eltérések (elsősorban hormonális különbségek)
3. pszichológiai (részben öröklött, részben szerzett, tanult különbségek, lelki reakciók)
4. társadalmi (eltérő szerepek és elvárások)
Van néhány olyan pszichiátriai betegség is, amelyek inkább a férfiakra jellemzők, náluk gyakoribbak: alkohol- és drogfüggőség, kóros játékszenvedély, bizonyos személyiségzavarok, autizmus, gyermekkori hiperaktivitás és figyelemzavar.

A biológiai tényezőket elsősorban a genetika szabja meg, amelynek eredménye a nőkre jellemző ciklusos hormonális változás, ez jellegzetesen érzékenyebb, pszichés betegségek (elsősorban depresszió és szorongás) szempontjából veszélyeztetettebb életszakaszokat eredményez. Erre jó példa a menstruációt megelőző egy hetes, ún. prémenstruális időszak, a terhesség és az azt követő életszakasz vagy a változókor, a klimaktérium.

A nőknél ezekben az életszakaszokban gyakrabban jelenik meg depresszió, amelynek felismerése és kezelése fontos, nem szabad a tüneteket „természetesnek" vagy épp „női hisztériának" tekinteni. A betegség felismerését segíti, ha a háziorvosnak vagy a nőgyógyásznak is elmondjuk a „lelki" tüneteket is, nem kizárólag a testi tünetekre helyezve a hangsúlyt. A pszichiáter ma sokféle gyógyszerrel és pszichoterápiával is segíthet.

A férfiak pszichiátria betegségeinél gondot okozhat, hogy a nőkhöz viszonyítva a férfiak nehezebben fordulnak orvoshoz, kevésbé hajlandók lelki természetű tünetekről beszélni, nehezebben kérnek segítséget, így pl. a depressziót náluk nehezebb felismerni, és sokszor csak egészen súlyos állapotban kerülnek orvoshoz. A férfiakra jellemző az is, hogy a depresszió vagy szorongás érzése agresszív megnyilvánulásokat, indulatosságot, türelmetlenséget, sokszor érthetetlen viselkedésváltozástokoz. Gyakran egyre nagyobb mennyiségű alkohollal, munkába vagy más tevékenységbe meneküléssel próbálják enyhíteni a tüneteket. A következményes alkoholfüggőség és a nagyobb fokú öngyilkossági veszély (gyakrabban választanak drasztikus módszereket, pl. önakasztás, magasból leugrás) miatt a férfiak lelki zavarainak felismerése ugyanolyan fontos, mint a nőké. Ebben a hozzátartozók, barátok, munkatársak nagyon sokat segíthetnek!

A sikeres kezelés érdekében nőknek, férfiaknak nagyon fontos a környezet támogatása, a betegség jobb megértése, a kezelés fontosságának elfogadása és az orvossal való őszinte együttműködés.

Legolvasottabb cikkeink