• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Normál vércukor érték mellett hipoglikémiás tünetek?

Egészségmagazin 2020.01.28 Forrás: Budai Endokrinközpont
Normál vércukor érték mellett hipoglikémiás tünetek?

Vajon miért érezhetnek az inzulinrezisztensek normál vércukor érték mellett hipoglikémiás tüneteket?

Az inzulinrezisztencia igen gyakran fordul elő, és több kellemetlen tünettel is járhat, sőt, vannak, akik hipoglikémiás tüneteket is észlelhetnek. A “hipózás” alacsony vércukorszintet jelent, így sokakban kérdés, hogy mi is az oka annak, hogy normál vércukor érték mellett tapasztalják a panaszokat? A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

 Mikor beszélünk inzulinrezisztenciáról?

Az IR (inzulinrezisztencia) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként ismert, mely igen gyakori oka a meddőségnek, pattanásos bőrnek és a vérzészavaroknak. Az állapot során - főleg a helytelen életmód következtében - a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Amennyiben ez huzamosabb ideig fennáll, úgy a hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia esetén a vércukor értékek gyakran normál tartományban mozognak, ám a terheléses inzulin szintek kiugrása már jelzik a problémát. Éppen ezért fontos, hogy OGTT (terheléses vércukor vizsgálat) során ne csak a glükóz, hanem az inzulin értékeket is ellenőrizzék.

Sokan úgy gondolják, hogy az ún. HOMA index jelzi az IR fennállását, ám ez egyedül kevés, csupán jelzés értékű, szükség van a 0, 60 és a 120 perces glükóz és inzulin szintekre is. Referencia értékek természetesen létezek mind a vércukor, mind az inzulin szintjére vonatkozóan, ám a diagnózis felállítása összetettebb a “csillagos” értékeknél. Figyelembe kell ugyanis venni az inzulin szinteket egymáshoz viszonyítva is, sőt, a tünetek jelenlétét és azok mértékét is.

Hipózás IR-esként?

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukorszintje 3,9 mmol/l alá esik. Ezt olyan tünetek jelzik, mint a verejtékezés, remegés, szapora szívverés, émelygés, beszédzavar. Ezt főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek szokták tapasztalni, de előfordulhat, hogy gyógyszerrel kezelt daibetes-esek, illetve IR-esek is panaszkodnak rá.

Olykor megeshet, hogy olyanok is tapasztalják a tüneteket, akiknek a normál tartományban van a vércukor értékük.

“Azok, akiknek magasabb az inzulin szintjük (pl. IR miatt), hajlamosabbak a gyors vércukoresésre, mivel az inzulinnak vércukorcsökkentő hatása van, és ezt a hirtelen esést bizony megérezhetik”- mondja dr. Koppány Viktória. 

A rosszullétet egy nem megfelelően megtervezett diéta is provokálhatja, hiszen a gyors felszívódású szénhidrátok miatt a vércukor hirtelen megemelkedik, ám a sok inzulin miatt gyorsan le is zuhan- ez szintén rossz közérzetet eredményezhet.

Mi a megoldás?

Első körben ellenőrizni szükséges OGTT vizsgálattal a vércukor és az inzulin szinteket, hogy kiderüljön, jelenleg milyen állapotban is van a beteg (ugyanis a terápián időközönként módosítani szükséges). 

Ezen kívül érdemes pár hétig étkezési naplót is vezetni, és jelölni, amikor a hipoglikémiás tüneteket tapasztalta. Egy jó dietetikus látja, hogy mi a hiba – ha van- és ez miért okozza a kellemetlen panaszokat. Szükség esetén kis változtatásra lehet szükség a diétában.

Célszerű lehet egy ideig étkezések előtt és után is megmérni vércukorszintet, és az eredményeket feltűntetni az étkezési naplóban (vagy a vércukor naplóban), hiszen ez is komoly jelzésértékkel bír, ráadásul vannak olyan ételek (pl. Zab), mely valakinél csökkenti, valakinél pedig megemeli a glükóz szintjét, így ezek is kiválthatnak gyors vércukor ingadozást.

Legolvasottabb cikkeink