• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Normál vércukor érték mellett hipoglikémiás tünetek?

Egészségmagazin 2020.01.28 Forrás: Budai Endokrinközpont
Normál vércukor érték mellett hipoglikémiás tünetek?

Vajon miért érezhetnek az inzulinrezisztensek normál vércukor érték mellett hipoglikémiás tüneteket?

Az inzulinrezisztencia igen gyakran fordul elő, és több kellemetlen tünettel is járhat, sőt, vannak, akik hipoglikémiás tüneteket is észlelhetnek. A “hipózás” alacsony vércukorszintet jelent, így sokakban kérdés, hogy mi is az oka annak, hogy normál vércukor érték mellett tapasztalják a panaszokat? A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától tudtuk meg.

 Mikor beszélünk inzulinrezisztenciáról?

Az IR (inzulinrezisztencia) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként ismert, mely igen gyakori oka a meddőségnek, pattanásos bőrnek és a vérzészavaroknak. Az állapot során - főleg a helytelen életmód következtében - a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Amennyiben ez huzamosabb ideig fennáll, úgy a hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia esetén a vércukor értékek gyakran normál tartományban mozognak, ám a terheléses inzulin szintek kiugrása már jelzik a problémát. Éppen ezért fontos, hogy OGTT (terheléses vércukor vizsgálat) során ne csak a glükóz, hanem az inzulin értékeket is ellenőrizzék.

Sokan úgy gondolják, hogy az ún. HOMA index jelzi az IR fennállását, ám ez egyedül kevés, csupán jelzés értékű, szükség van a 0, 60 és a 120 perces glükóz és inzulin szintekre is. Referencia értékek természetesen létezek mind a vércukor, mind az inzulin szintjére vonatkozóan, ám a diagnózis felállítása összetettebb a “csillagos” értékeknél. Figyelembe kell ugyanis venni az inzulin szinteket egymáshoz viszonyítva is, sőt, a tünetek jelenlétét és azok mértékét is.

Hipózás IR-esként?

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukorszintje 3,9 mmol/l alá esik. Ezt olyan tünetek jelzik, mint a verejtékezés, remegés, szapora szívverés, émelygés, beszédzavar. Ezt főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek szokták tapasztalni, de előfordulhat, hogy gyógyszerrel kezelt daibetes-esek, illetve IR-esek is panaszkodnak rá.

Olykor megeshet, hogy olyanok is tapasztalják a tüneteket, akiknek a normál tartományban van a vércukor értékük.

“Azok, akiknek magasabb az inzulin szintjük (pl. IR miatt), hajlamosabbak a gyors vércukoresésre, mivel az inzulinnak vércukorcsökkentő hatása van, és ezt a hirtelen esést bizony megérezhetik”- mondja dr. Koppány Viktória. 

A rosszullétet egy nem megfelelően megtervezett diéta is provokálhatja, hiszen a gyors felszívódású szénhidrátok miatt a vércukor hirtelen megemelkedik, ám a sok inzulin miatt gyorsan le is zuhan- ez szintén rossz közérzetet eredményezhet.

Mi a megoldás?

Első körben ellenőrizni szükséges OGTT vizsgálattal a vércukor és az inzulin szinteket, hogy kiderüljön, jelenleg milyen állapotban is van a beteg (ugyanis a terápián időközönként módosítani szükséges). 

Ezen kívül érdemes pár hétig étkezési naplót is vezetni, és jelölni, amikor a hipoglikémiás tüneteket tapasztalta. Egy jó dietetikus látja, hogy mi a hiba – ha van- és ez miért okozza a kellemetlen panaszokat. Szükség esetén kis változtatásra lehet szükség a diétában.

Célszerű lehet egy ideig étkezések előtt és után is megmérni vércukorszintet, és az eredményeket feltűntetni az étkezési naplóban (vagy a vércukor naplóban), hiszen ez is komoly jelzésértékkel bír, ráadásul vannak olyan ételek (pl. Zab), mely valakinél csökkenti, valakinél pedig megemeli a glükóz szintjét, így ezek is kiválthatnak gyors vércukor ingadozást.

Legolvasottabb cikkeink