• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Növényi szer az elhízás és a pajzsmirigybetegség ellen

Egészségmagazin Forrás: Endokrinközpont

A forszkolin segíthet a magas vérnyomás, az asztma és más autoimmun betegségek kezelésében, sőt véd a leégés ellen is.

A kánikula, a fürdőzési szezon idején többen szeretnének felesleges zsírpárnájuktól megszabadulni és egyben a strandolás örömei során a leégést elkerülni. A legújabb kutatások erre már módot adnak.

Mi is a forszkolin?

A Plectranthus barbatus (Coleus forskolii) nevű növényből kivont hatóanyag, régi megfigyelések alapján, alkalmas volt a magas vérnyomás, az asztma és más autoimmun eredetű betegségek kezelésére.

„Korábbi laboratóriumi kutató munkáim során gyakorta alkalmaztam a forszkolint, melynek segítségével a pajzsmirigy sejtjeinek aktiválását sikerült elérni. Akkor is felvetődött ennek a természetes anyagnak gyógyszerként való alkalmazása, de kellő mennyiségben történő előállítása akkor még nem sikerült"- mondta el prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

A legújabb vizsgálatok alapján a forszkolin további kedvező tulajdonságai váltak ismertté. Kiderült, hogy megfelelő alkalmazásával jelentősen csökken a készítménytől a testsúly, a betegek jelentősen fogynak viszonylag rövid idő alatt. Ennek a jelenségnek az oka, hogy megnő a sejtekben a ciklikus adenozin monofoszfát (cAMP) mennyisége, amely a sejtek anyagcseréjét fokozza és kifejezett zsírégető hatású. Kedvező, hogy eközben csak kis mértékben fokozza a pajzsmirigy működését, ezért elősegíti a már elkezdett hormonpótló kezelés sikerét.

Azt is megfigyelték, hogy ez a készítmény megfelelő dózisban képes az autoimmun folyamatokat kedvezően befolyásolni, a pajzsmirigyműködését károsító hatásokat semlegesíteni.

A megfelelő dózisban alkalmazott készítménynek kevés kedvezőtlen mellékhatása van. Egyedül a májbetegek, a pajzsmirigybetegek, a trombózisra hajlamosak, a szívinfarktuson átesett és a daganatos betegek esetében kell kellő körültekintéssel eljárni.Balázs professzor hangsúlyozza, hogy a különböző reklámokkal szemben az orvosi ellenőrzés feltétlen szükséges!

A forszkolin nem csak zsírégető hatással rendelkezik, hanem véd a kedvezőtlen UV sugaraktól. A Molecules folyóirat egy korábbi számában közölt vizsgálat szerint ugyanis ez a készítmény jelentősen csökkenti az UV sugarak bőrkárosító és daganatot indukáló hatását.

A kísérleti adatok azt mutatták, hogy a készítmény krém formájában történő alkalmazása jobbnak bizonyult, mint több magas faktorú fényvédő krémé. Ez annál is fontosabb, mert bizonyították a legrosszabb indulatú bőrrák, a melanoma számának jelentős növekedése és az ismételt leégések (strandon, szoláriumba) között oki kapcsolatot. Megfelelő orvosi kontroll mellett ennek a növényi eredetű készítménynek a kedvező hatása így sokak számára előnyös lehet.