• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyaralás allergia-csomaggal

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az allergiás, asztmás betegek számára az utazásra való felkészülés fontos része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, a gyógyszerek előkészítése.

Nézzük, mi az, amit feltétlenül fontos, vagy érdemes magunkkal vinnünk, hogy pihenésünk valóban felhőtlen legyen - ajánlja fel a Budai Allergiaközpont.

A nyaralás időpontjának és helyszínének megválasztásakor - bár nem elsődleges szempontként - vegyük figyelembe a számunkra komoly gondokat okozó növények virágzását. Ne menjünk olyan helyre és időpontban nyaralni, ahol és amikor a légkör telített az allergén pollenekkel.

Az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI) szervezet ajánlása szerint mielőtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát vagy fűtést. Ez idő alatt biztosan távozik a rendszerből minden olyan anyag – penészgomba, por-, mely egészségünket károsíthatja, allergiás reakciót idézhet elő.

A régebbi gyártású autók még pollenszűrő nélkül készültek, de jó néhány éve már kizárólag pollenszűrővel felszerelve gyártják az autókat.

Különösen pollenallergia esetén érdemes aztán később, utazás alatt az ablakokat felhúznunk, s bekapcsolt klíma mellett utaznunk, ilyen módon szűrve ki az allergéneket. Nem csak a gyorsabb haladás reményében érdemes utazáshoz a kora reggeli, vagy késő esti órákat választanunk, de ezekben az időszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

A szállás megválasztásánál, amennyiben lehetőség van rá, kérjünk allergénektől mentes szobát. Penészgomba allergia esetén mindenképp kerüljük a nedves, medencékhez közeli szobákat, s részesítsük előnyben, a naposabb, szárazabb oldalon fekvőket. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergologusa felhívja a figyelmet arra, hogy a poratka allergiás beteget, aki atkamentesített otthonában panaszmentes, kellemetlen meglepetés érheti a szőnyegpadlós szállodai szobában. Ezt elkerülendő gyógyszereit feltétlenül vigye magával.

Táplálék allergia esetén, az étkezések során fokozottan ügyeljünk az összetevőkre. Sem a repülőn, sem pedig az étteremben elfogyasztott ételek összetevőiben nem lehetünk biztosak, ezért amennyiben a helyzet nem egyértelmű, inkább ne fogyasszuk el az ételt és maradjunk éhesek. Ha a baj mégis megtörténne, legyen nálunk a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló epinephrin injekció, amennyiben korábban súlyos allergiás roham már előfordult. Ezzel együtt a tüneteket kiváltó élelmiszerek fogyasztásának elkerülése érdekében próbáljunk információhoz jutni: a repülőgépeken például lehetőség van diétánknak megfelelő menü rendelésére, csak időben kell tájékoztatni a légitársaságot. A repülőgép száraz levegője ellen védekezzünk sós orrspray óránként egyszeri használatával, így biztosítva orrnyálkahártyánk nedvességét.

Végezetül pedig mindezen tanácsok mellett ne mulasszuk el még utazás előtt felkeresni allergologus kezelőorvosunkat, hogy utazási szándékunkat egyeztetve elkészíthessük a legfontosabb tennivalók listáját, s beszerezhessük az ehhez szükséges gyógyszereket. A felírt készítményekből inkább többet vigyünk magunkkal, s tartsuk őket eredeti csomagolásukban.