• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Nyaralás trombofíliával - nem kell félni!

Egészségmagazin 2021.06.15 Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ
Nyaralás trombofíliával - nem kell félni!

Milyen prevenciós intézkedéseket szükséges betartaniuk nyáron azoknak, akik fokozott trombózis-készséggel élnek.

A trombofília genetikailag fokozott trombózis-készséget takar, így azok, akik trombofíliával élnek, fontos, hogy odafigyeljenek arra, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsék a vérrögképződés esélyét. Hogy milyen prevenciós intézkedéseket szükséges betartaniuk, azt prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája sorolta fel.

Milyen típusú a trombofíliával küzd?

Nagyon fontos, hogy az illető - és az orvosa- tisztában legyen a trombofília típusával, annak súlyosságával. Ugyanis kezelés (akár prevenciós terápia) tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, addig súlyos formában (pl. Homozigóta formák, magas homocisztein szint, több trombofília egyszerre) gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.

Kánikulában megnő a trombózis esélye

A nagy melegben az erek kitágulnak, a vér pangani kezd, ami melegágya a vérrögöknek. Ez az egészségeseket is gyakran megviseli, hát még azokat, akik átestek már trombózison, esetleg visszértágulatokkal küzdenek! Azok, akik trombolfíliások, fontos, hogy kerüljék a közvetlen napfényt - főleg a legmelegebb 11-16 óra között), és ha lehet, viseljenek kompressziós harisnyát, mely a szorítása (nyomása, kompressziója) révén szűkíti az ereket, így fokozza a vérkeringést.

Mozogjon

Bár a nagy nyári melegben sokan inkább ejtőznek a vízparton, ám akiknek magasabb az esélyük a trombózisra, fontos, hogy rendszeresen mozogjanak, egyrészt a vérkeringés felpezsdítése céljából, másrészt azért, hogy megszabaduljanak az esetleges plusz kilóktól, ugyanis a trombózis egyik rizikó tényezője a túlsúly, így minél kevesebbet mutat a mérleg nyelve, annál inkább csökken az esély.

Óvatosan a termál fürdőkkel és a szaunával

Sokan vannak, akik a nyári szabadságok idején valamilyen wellness szállóba utaznak, ahol a hűsítő medencék mellett meleg termálvizek és forró szaunák, gőzfürdők várják az odaérkezőket.

Általában lezajlott trombózis után fél évig kerülni kel a 90 fokos szaunát (a 60 fokos élvezhető) - mondja prof. Blaskó György, aki hozzátette, hogy a 36 foknál melegebb vizeket kerüljék, csakúgy, mint a gőzfürdőket, mivel ezek kitágítják az ereket és csak fokozzák a vér pangását!

Repülne? Ezeket tegye!

Ha egy alvadásgátlót nem szedő trombofíliás repülővel utazna, előtte érdemes felkeresnie orvosát, ugyanis a repülőút (főleg, ha az több órás) köztudottan elősegíti a vérrögök képződését. Ennek oka a nyomásváltozás, a repülőben lévő magasabb páratartalom, valamint a tartós mozdulatlanság. Előfordulhat, hogy a kompressziós harisnya mellé az orvos LMWH injekciót ajánl - akkor is, ha a beteg alapból nem szed véralvadásgátlót. Ezt az indulás előtt és a visszaindulás előtt érdemes beadni, ha az út a 3 órát meghaladja. Érdemes továbbá időközönként (minden órában) felállni és átmozgatni a végtagjait, viseljen laza ruhát, valamint nagyon fontos, hogy sok folyadékot vigyen be - ez természetesen nem csak a repülés alatt, de egész nyáron lényeges!

Legolvasottabb cikkeink