• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Ödéma? Ezek a vizsgálatok szükségesek

Egészségmagazin 2018.12.12 Forrás: Kardioközpont
Ödéma? Ezek a vizsgálatok szükségesek

Az ödéma számos betegsége tünete lehet, például szív-érrendszeri betegségnek, de kiválthatja allergiás reakció is.

Az ödéma gyakori tünete lehet a szív-érrendszeri betegségek egy csoportjának, bár természetesen számos más okból is keletkezhet a szemmel látható duzzanat. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a diagnózis felállításának jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Fontos, hogy orvos diagnosztizálja

Vannak esetek, mikor viszonylag egyszerű meghatározni az ödéma okát, hiszen például terhességben gyakori ez a jelenség. Előfordulhat allergiás reakció következtében fellépő és úgynevezett öröklődő angiödéma is, ami egy enzim zavart működésére vezethető vissza. Az esetek más részében viszont fontos, hogy orvos állítsa fel az ödéma kialakulásáért felelős betegség diagnózisát, hiszen számos, akár komoly ok is meghúzódhat a háttérben. Szakorvos feladata annak eldöntése, esetleg vese- vagy májelégtelenség, orbánc vagy akár Crohn-betegség okozza-e a tünetet. A kivizsgálás során fontos a kardiológiai vizsgálat is, hiszen szív-érrendszeri problémák okozhatják a duzzanatot.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Elsősorban nagyon fontos a páciens kikérdezése és kórtörténetének ismerete, ugyanis sok esetben „egyszerű” gyógyszer mellékhatásról van szó. Leggyakrabban  bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél (kálcium-antagonistáknál) és szteroidoknál fedezhető fel ez a tünet. Ezen felül természetesen legfontosabb a fizikális vizsgálat, ami megtekintést (inspectió) és tapintást (palpatio) jelent, tulajdonképpen ezért kell orvoshoz menni!

Továbbá szükség van laborvizsgálatokra, tehát vér- és vizeletelemzésre is, és a fizikális kivizsgálás során egy egyszerű fonendoszkópos vizsgálatra. A kardiológiai eredetű ödémát ugyanis minden esetben megelőzi a tüdőben jelentkező, jellegzetes pangásos zörej, amit már így kiszűrhetünk. A következő, annak eldöntése, hogy az ödéma hol helyezkedik el, lokális, tehát körülírt és csak egy testrész érint, vagy generalizált, tehát több testrészen megjelenik. Fontos szempont, hogy a beteg  milyen testhelyzetben van, volt, mert az ödémák  nagy része a gravitációnak megfelelően  helyezkedik el. Tehát egy fekvő betegnél nincs értelme  a bokaödémát vizsgálni. Mindezeken túlmenően fontos vizsgálat lehet a szívultrahang, amellyel mérni lehet a szív pumpafunkióját is. 

Diagnosztizálni és kezelni kell az okot

Az ödéma elhelyezkedése és a hozzá társuló problémák is diagnosztikus erejűek. A leggyakoribb természetesen az alsó  végtagon kialakult ödéma, más néven anasarca. Ennek hátterében egyaránt lehet vénás keringési zavar, szívelégtelenség és gyógyszer mellékhatás. Az ödéma kialakulhat a belső szerveknél is, így a májban, a tüdőben, a gyomor- és bélrendszer szöveteiben is. A hasban kialakuló ödémát hasvíznek vagy ascitesnek nevezzük. Ennek hátterében leggyakrabban májelégtelenség  vagy  hosszan tartó szívelégtelenség áll. Ez azzal járhat, hogy éjjel, nyugalmi időszakban több víz ürül a szervezetből, ami miatt megjelenik a gyakori éjszakai vizelés, mint tünet.  Az emésztőrendszeri ödémára az emésztési zavarok, az étvágytalanság, a fogyás is utalhatnak.

Mivel jól látható, hogy az ödéma számos betegsége tünete lehet, amelyek közül sokat mindenképpen kezelni szükséges, ezért ilyen tünet jelentkezésekor mindenképpen ki kell vizsgálni az okokat és a diagnózisra építve kezelni is kell azokat – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink