• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Örökölhető is a magas koleszterinszint

Egészségmagazin 2024.05.25 Forrás: Endokrinközpont
Örökölhető is a magas koleszterinszint

A koleszterin szint elősorban azokban emelkedik káros szintre, akik genetikailag hajlamosak rá.

Sokan úgy vélhetik, csak azokat fenyegethetik a szív-érrendszeri betegségek, akiknek az életmódjuk miatt magas a koleszterinszintjük. Holott genetikai okai is vannak a magasabb koleszterin értékeknek és más betegségekhez is, például pajzsmirigy alulműködéshez is társulhatnak magasabb értékek. Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája szerint az okoktól függetlenül csökkenteni lehet és kell az értékeket, elsősorban életmóddal, szükséges esetén pedig gyógyszerrel.

Így emelheti az életmód a koleszterinszintet

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerül a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel visszük be őket, másrészt a szervezetünk, elsősorban a májunk termeli. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis hasznos, hiszen az a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterin- és általában a vérzsírok szintje, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kockázatos, mert a lerakódik az erekben és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet. A koleszterin szint elősorban azokban emelkedik káros szintre, akik genetikailag hajlamosak rá.

Ha az életmód szerepét vizsgáljuk a magas koleszterinszint kialakulásában, akkor így összegezhetők a rizikófaktorok:

- telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,

- mozgásszegény életmód,

- túlsúly és elhízás,

- dohányzás.

Egyes betegségek (pl. diabétesz, pajzsmirigy-, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik az értékeket.

A hajlam örökölhető lehet  

A magas koleszterinszint kialakulására vonatkozó hajlam sajnos örökülhető is, ráadásul a kutatások szerint azoknak, akik örökletten magasabb koleszterinszinttel élnek, nagyobb eséllyel lesz szív-érrendszeri betegségük, mint azoknak, akik a téren szerencsésebb alkatot örököltek. 

A genetikai tényezők megértéséhez érdemes tudni, hogy két eset lehetséges: vagy csak az egyik, vagy mindkét szülő átörökíti a magas koleszterinszintet eredményező kóros genetikai variánst. Az első, gyakoribb esetet heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) néven azonosítják az orvosok, és 500 emberből körülbelül egyet érint. Az örökletes hiperkoleszterinémiák ezen enyhébb formájában a szérum koleszterinszint 300-500 mg/dl körüli.

- Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról (HoFH) beszélünk. Ilyen esetben nagyon korán megjelenhet a perifériás érbetegség, az érszűkület – hangsúlyozza Somogyi doktornő. - Az LDL koleszterin (amit a köznyelvben „rossz koleszterin” néven emlegetnek) tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ennek az érelmeszesedés nevű folyamatnak pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szív koszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket akár a 10-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult károsodása.

Magyarországon a familiáris hiperkoleszterinémia 30- 40 ezer embert érint. Nemzetközileg a betegek mindössze tíz százalékát ismerik fel, hazánkban még ennél is kisebb az arány. Ennek főképp az lehet az oka, hogy mivel a magas koleszterinszintnek jobbára nincsenek tünetei, kevesen ellenőriztetik azt rendszeresen.

Az életmód és a gyógyszeres kezelés is fontos 

- A magas koleszterinszint csökkenthető és csökkenteni is kell. Ehhez egyrészt a páciensnek kell megreformálnia az életmódját, bevezetnie a mozgást, fogyni kell, ha túlsúlyos, megfelelő speciális diétát kell fogyasztani, másrészt az orvos feladata elrendelni az esetleges gyógyszeres kezelést. Öröklötten magas koleszterinszint esetén sokszor csak a gyógyszer jöhet szóba, hiszen az érintettek gyakran teljesen egészségesen, kiegyensúlyozottan élnek, sportolnak, nem fogyasztanak túl sok zsíros élelmiszert, nem dohányoznak – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája. - A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok ne nőjenek, esetleg a visszafejlődésüket el tudjuk érni. Ez a fajta gyógyszerszedési „megbízhatóság” azért is fontos, hogy a rendszeres ellenőrizések során megfigyelhessük az alkalmazott kezelések hatékonyságát, és szükség esetén változtathassunk azon.