• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Országos dietetikusi adatbázis a választáshoz

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Bárki egyénre szabott tanácsadást igényelhet a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől.

Országos lefedettségű és bárki által elérhető dietetikus címtárat hozott létre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A http://dietetikuskereso.mdosz.hu oldalon található adatbázis célja, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé váljon az egyénre szabott, hiteles, szakemberek által nyújtott táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás - tudatta a szövetség.

„A személyre szabott táplálkozás jelentős szerepet fog játszani a lakosság egészségi állapotának formálásában, illetve annak javítására irányuló további lehetőségek ösztönzésében, ez derült ki az idén az Európai Bizottság támogatását élvező Food4Me projekt kutatásából" – emeli ki a mostani itthoni kezdeményezés fontosságát Szűcs Zsuzsanna, a MDOSZ Tudományos Bizottságának elnöke. Hét európai országban, hat hónapon keresztül végeztek egy internetalapú, randomizált kontrollált kísérletet az ún. Proof-of-Principle (PoP) módszer alkalmazásával.

A kutatók azt kívánták kideríteni, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsok elősegítik és javítják-e az alanyok étrendjét és egészségügyi állapotjelzőit. A kutatás célja az volt, hogy összevesse a személyre szabott táplálkozás különböző szintjeinek az egészséggel kapcsolatos eredményekre gyakorolt hatásait. A teljes egészében az interneten keresztül lefolytatott vizsgálatban az Egyesült Királyságból, Görögországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Németországból és Spanyolországból több mint 1500 felnőtt vett részt. „A projekt 1500 résztvevős páneurópai vizsgálata rámutatott arra, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsadás révén hatékonyabban javíthatóak a táplálkozási szokások, mint a hagyományos lakossági tanácsadással" – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna.

Magyarországon a dietetikusi adatbázis használatával az érdeklődők megyére szűrve is megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb élő szakember nevét és elérhetőségeit. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a címtár segítséget nyújt mindazoknak, akik megbízható forrásokból szeretnének tájékozódni az egészséges táplálkozás és a dietetikai ismeretek szabályairól. „Miközben sorra járunk különféle kötelező szűrésekre, vizsgálatokra, aközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyire fajsúlyos szerepe van az étkezésnek abban, hogy egészségesek legyünk. Az ország minden pontján elérhető kollégáim többek között ebben állnak a lakosság rendelkezésére, örülnénk, ha a megelőzésben is legalább akkora szerepet kaphatnának, mint egy-egy már kialakult betegség, állapot kezelésében" – tette hozzá a szakmai szervezet elnöke.

Az adatbázis jelenleg több mint 50 fő szakképzett és tapasztalt dietetikus elérhetőségét tartalmazza, a lista folyamatosan bővül és frissül. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a címtárba, szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelnie. Ilyen a megfelelő végzettség, a szakmai tapasztalat, valamint elvárás a tagok tudásának rendszeres frissítése és bővítése konferenciák és továbbképzések által.