• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Örvendetes átoltottság, jóval kevesebb beteg

Egészségmagazin Forrás: ÁNTSZ

Eddig mintegy százezerrel kevesebben betegedtek meg a járványban, mint tavaly.

Példamutató volt a média támogatása, ahogy a járványügyi szakemberek munkáját segítették az influenzával kapcsolatos fő üzenetek közvetítésével. Végleges adatok ugyan a lakosság átoltottságáról, a megbetegedettek számáról csak az influenzaszezon végén, azaz a 20. hetet követően lesznek, de örvendetes, hogy az 1,3 millió, a veszélyeztetett állampolgárok rendelkezésére álló oltóanyag háromnegyede már februárra elfogyott, és a patikában is százezret meghaladóan váltottak ki receptre vakcinát - mondta el a járványtémában tartott mai tájékoztatón dr. Paller Judit országos tisztifőorvos.

Mind többen élnek egészségtudatosan és védekeznek az influenza fertőzés ellen védőoltással. Ennek is köszönhető, hogy az idei járványban a 6-12. hét között közel százezerrel kevesebben betegedtek meg az előző év járványos időszakához képest, a lakosság mindösszesen 2 százaléka fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - idézte a szakembert az ÁNTSZ közleménye.


A járványügyi adatokat dr. Molnár Zsuzsanna epidemiológus (Országos Epidemiológiai Központ) ismertette a sajtótájékoztatón. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2012. év 6-12. hete között zajló országos influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 2,0%-a fordult orvoshoz. Az ország egyes területei most már eltérő módon érintettek: három megyében emelkedett a betegek száma, azonban a fővárosban és 18 megyében már tetőzött a járvány. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb, 98 influenzavírust és az influenza-pozitivitási arány is ezen a héten volt a legmagasabb (58,2%). Az influenzás megbetegedésekért közel azonos arányban felelős az influenza A(H3N2) és az influenza B vírus. Részletes adatok az OEK jelentésében

A sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója arról számolt be, hogy immár az ország 25 százalékán a 104-es számot tárcsázva a lakosság olyan szakemberrel tud beszélni, aki egyszerre tud számára tanácsot adni, az orvosi ügyeletet riasztani, illetve ha szükséges, akkor mentőt küldeni. Az egy kézbe összefutó ügyeleti ellátás nagy biztonságot jelent a betegnek, időbeli felkészülést az egészségügynek, és valóban ügyeleti esetek ellátását az este, éjszaka során valamint hétvégén és ünnepnapok idején a szolgálatban lévő háziorvosoknak. Az egész országra való rendszer kiépítése a Semmelweis Terv része is.

Az influenza járványt egyébként a mentőszolgálat is érzékeli: februárban például hívásaik száma 30 százalékkal megemelkedett. Ennek oka, hogy az influenza súlyos szövődményeket okozhat: nehézlégzés léphet fel, igen magas láz, eszméletvesztés, öntudatlan állapot, amikor a 104-et hívják a betegek vagy hozzátartozóik.

Mit tegyünk, ha megbetegedtünk? Milyen esetben hívjunk azonnali orvosi segítséget? Nézze meg videón!