• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őssejt-beültetés egy magyar kislánynál

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Néhány héttel a beavatkozás után már felmászott a bordásfalra.

Még alig telt el egy hónap az őssejt beültetés óta, de az oxigénhiány okozta agyi bénulásban szenvedő 2,5 éves magyar kislánynál, Lénánál már mutatkoznak a gyógyulás jelei. Legalábbis erről számoltak be a szülők, a kezelésről tartott keddi tájékoztatón. Az Amerikában elvégzett beültetését finanszírozó őssejtbank, a Cord Blood Center (CBC) magyarországi ügyvezetője, dr. Pance Miklós viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a legbiztosabb eredményekről fél év múlva lehet beszámolni.

Léna és ikertestvére Pálma 2011-ben született császármetszéssel. Az első hónapokban mindkét kislány egészségesen fejlődött, de úgy 4-5 hónapos korukban a szüleik azt vették észre, hogy míg testvére egyre mozgékonyabb addig Léna bal karja és lába egyre merevebbé válik. Rögtön gyógytornászhoz, majd orvoshoz fordultak, és a szakemberek számos vizsgálat után megállapították, hogy az anyaméhben vagy a születéskor kialakult oxigénhiány vagy agyvérzés agyi bénulást okozott, emiatt következett be a végtagok merevedése.

A szülők még az ikrek világra jöttekor előrelátóan a Cord Blood Centerben levetették és eltárolták a gyerekek köldökzsinórvérét. A vállalat Segítő Kéz Programja, amely szükség esetén 50 millió forintig biztosítja a saját köldökzsinórvérből származó őssejt beültetést, rendszeresen tájékoztatja hírlevelében ügyfeleit a kezelések legújabb eredményeiről. Így értesült Léna édesanyja is arról, hogy az agyi bénulás gyógyítható lehet a köldökzsinórvérből származó őssejtek segítségével. A szülők rögtön felvették az őssejtbankkal a kapcsolatot, és belevágtak a kezelésbe.

Mivel Magyarországon az agyi bénulás gyógyítására még nem alkalmazzák az őssejt terápiát, a Cord Blood Center kiterjedt nemzetközi kapcsolatain keresztül az Egyesült Államokban, a Duke Egyetemi Kórházban talált erre lehetőséget. Itt ugyanis 2010. óta kifejezetten azt kutatják, hogy gyógyítható-e a gyermekkori agyi bénulás saját őssejtek beültetésével. Az amerikai egyetemi kórház transzplantációs központja egyébként világszinten elismert, ezért is volt nagy szó, hogy a magán őssejtbankból küldött mintákat minőségileg megfelelőnek találták.

Dr. Pance Miklós, Léna szülei és a moderátor, Kozma Orsi

A szülők és a kislány végül 2013 decemberében ment ki Amerikába, ahol Léna infúzióban sikeresen megkapta saját őssejtjeit. „Amikor a sejtek bekerülnek a szervezetbe, hormonokat hoznak létre, amelyek jeleket közvetítenek az agysejtekbe, hogy helyreállítsák az agyfunkciót. Az eddigi tapasztalatok szerint úgy gondolom, leghamarabb három-hat hónapon belül észlelhetünk bármilyen változást." – magyarázta a beavatkozást végző Dr. Joanne Kurzberg, a Duke Egyetemi Kórház, gyermek őssejt transzplantációs osztály vezetője. Egyébként a kinti kezelés költségét, valamint a kislány és családja kiutazását a CBC Segítő Kéz Programja biztosította.

A beültetést követően nem jelentkeztek mellékhatások, így Léna néhány nap után hazamehetett. A keddi tájékoztatón a szülők arról számoltak be, hogy bár még csak néhány hét telt el, ők már látnak némi fejlődést. Például egy hajmosásnál és a bordásfalnál is Léna az eddig befeszült bal kezét is használta.

Az őssejtbank magyarországi vezetője dr. Pance Miklós a 17 éves CBC eredményeiről beszélt. Beszámolt például arról, hogy a szlovákiai központú cég hat európai országban van jelen, Szlovákia és Magyarország mellett Ausztriában, Olaszországban, Csehországban és Romániában. A magyar fióktelepét 2005-ben nyitották meg, ez itthon egyébként a negyedik őssejtbank. A CBC hat fióktelepén összesen 130 ezer levett köldökzsinórvér egységet tárolnak, ebből 8-10 ezer a magyar.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy eddig világszerte összesen 43 olyan őssejt mintát ültettek be, amelyet a CBC szakértői dolgoztak fel és készítettek elő. Ebből a 43 beültetésből kettő Magyarországon, a László Kórházban történt, és mindkettő sikeres volt. Pance Miklós közölte azt is, hogy a magyar jogszabályoknak megfelelően jelenleg csak olyan betegségeknél lehet itthon elvégezni az őssejt-beültetést, amelyeknél klinikailag már bizonyított és elfogadott ez a terápia. Ez 80-85 kórkép. Másik, körülbelül 500 betegségnél, ilyen az agyi bénulás is, a beavatkozás még kutatási fázisban van. Hozzátette: nagyon reményt keltőek ezek a vizsgálatok, például az őssejt-beültetés hatására a gerincvelő sérülés miatt tolókocsiba kényszerült betegek kétharmada-háromnegyede ismét járni tud.

A Léna gyógykezelését is támogató „Segítő Kéz" programot azért hozta létre a CBC, hogy segítse azon ügyfeleit, akiknél az őssejt terápia reményt jelenthet, viszont a társadalombiztosítás nem fedezi a kezelést. A programban összesen 185 ezer euró támogatást tud nyújtani egy betegnek: gyógykezelések költségtérítésére 155 000 eurót, egyszeri pénzügyi hozzájárulásként 30 000 eurót. Emellett a cégnek fontos az is, hogy az őssejt tárolás mellett a gyógyításban és a kutatásban jelen legyen. Jelenleg a CBC a gyermekbénulás, a súlyos, veleszületett immunzavarok és a vérképzési rendellenességek gyógyítására irányuló őssejt kutatásokban vesz részt.

Léna történetéről készült film: